Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, февруари 01, 2009

Среща с ръководството на изповеданието, представено от Зам.-главния мюфтия на България Бирали Мюмюн

SingleMuslim.co.uk

Сърдечни срещи в Бурса


През последния месец на 2008 г. по инициатива на българските студенти от богословския факултет към университета – „Улудаг“- Бурса бе проведена среща с ръководството на изповеданието, представено от Зам.-главния мюфтия на България Бирали Мюмюн. Този вид срещи се установяват като добра традиция, осъществяваща връзката между студентите и ръководството на изповеданието в периода на тяхното обучение. Съвместно с тази среща бе проведен семинар, на който бе специално поканен проф. д-р Цветан Теофанов. Той изнесе лекция на тема „Дебатът за забрадките в Англия и Франция”, която предизвика оживен интерес от страна на присъстващите студенти и преподаватели. След лекцията деканът на факултета връчи благодарствена грамота на проф. д-р Цветан Теофанов.

В рамките на това посещение се проведоха две срещи с обучаващите се студенти от България, като на първата се разгледаха въпроси, свързани с тяхното пребиваване от социален, битов и научен характер. На тази среща присъстваха заместник декана на богословският факултет към университета – „Улудаг”, доц. д-р Реджеп Джиджи, преподаватели и изявени общественици. Направи се малък анализ на ситуацията в страната и проблемите, които среща изповеданието във времето на свободата на религиозно мнение и новите предизвикателства на съвремието ни. В среща- разговора активно участие взеха студентите, които изразиха надежда, че след завършване ще намерят реализация в живота. Зам.-главния мюфтия говори, че много скоро след започването на работа в структурата на изповеданието, всички се адаптират към приоритетните потребности от знания на мюсюлманите в България, така че всеки който работи за повишаване на религиозното знание и култура на мюсюлманите забравя за спецификите и различията, които са усвоили.

На втората среща се проведе дискусия на тема „Предизвикателствата, с които се среща учещият религия по време на своето обучение и приложение. На срещата присъстваха студенти от седемнадесет страни, учещи в богословския факултет и живеещи съвместно в едно общежития. Появиха се много интересни въпроси, вълнуващи студентите, отговорите на които ще се търсят в бъдещи съвместни срещи.

Студентите останаха доволни от срещата с надеждата този почин да продължат и се превърне в една прекрасна традиция. Също така изразиха своята готовност да помагат косвено с преводи на различни материали, използвани в обучението и възпитанието на своите сънародници.

Главно мюфтийство благодари на организаторите на тези полезни срещи и семинари в лицето на Декана на богословския факултет проф. д-р А. Саим Кълавуз и специално на доц. д-р Реджеп Джиджи и г-н Сервет Джамполат. Мюсюлманско изповедание/ Главно мюфтийство

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи