Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, юни 22, 2008

Историята на една опасна и озлобена жена

проф. Владимир Чуков

През последните седмици личната драма на една озлобена жена застана във фокуса на редица западни медии. Преди това обаче действията на Малика Уруд стават обект на вниманието на белгийските специални служби. Животът на белгийката от марокански произход е типичен пример за един от начините, по които една обикновена жена се превръща в религиозна фанатичка и убедена терористка. Поддържаният от нея сайт яростно призовава мюсюлмански младежи да се отправят на джихад в Ирак, Афганистан, Ливан и Алжир. Западни специалисти по медиен антитероризъм определят електронната страница „SS минбар” на Ум Убейда – псевдонима на Уруд, като един от най-посещаваните про-Ал Кайда виртуални форуми.

48-годишната Малика Уруд, управляваща джихадисткия сайт от едно от предградията на белгийската столица, попада в полезрението на антитерористите преди четири години. Тогава тя издава книгата „Съпругът й уби Месауд”. Във въпросното произведение се разказва как на 9 септември 2001 г. мъжът на Ум Убейда – мароканецът Абдулсатар Дахман, заедно с още един човек, ликвидира един от лидерите на антиталибанския афганистански Северен съюз Ахмед Шах Месауд. Хроникьорите описват подробно акцията на терористите, представили се за журналисти. Последните са носили оръжието, скрито в камерата, с която са заблудили охраната на Месауд.

Веднага след 11 септември 2001 г. белгийската преса дава много детайли за Малика Уруд, която е наречена „вдовицата на терориста”. По принцип тя, заедно с мъжа си, живеела в Белгия. Ум Убейда го придружавала в тренировъчните лагери на Ал Кайда в Афганистан, в които той получил своята военна подготовка. След прогонването на талибаните от Кабул, Уруд успяла да се спаси в Пакистан, прониквайки там заедно с група араби през планините Тора Бора. Белгийското посолство в Исламабад й оказало пълно съдействие, за да се завърне в Брюксел. В страната властите й отпускат месечна социална помощ в размер на 1 100 евро.

Мароканката отрича да е „вдовица на терорист”, тъй като след повторното си установяване в Белгия тя се жени за мюсюлманин с швейцарски паспорт. Именно заедно с новия си съпруг тя започва да поддържа джихадисткия форум „SS минбар”.

Виртуалният „подвиг” на Ум Убейда не е единственият епизод от нейното джихадистко „пътешествие”. Тя е задържана нееднократно от швейцарската и белгийската полиция. Последният й арест е през декември 2007 г. по обвинение за подготовка на бягство от затвора в Брюксел на терориста Назар Тараблуси. Той е осъден през 2004 г. на 10 години лишаване от свобода за принадлежност към клетка на Ал Кайда. В същото време съдът я оневинява, тъй като Уруд обвинява антитерористите, които претърсват жилището й, че са й откраднали 10 000 евро, калкулатор и черновата на книгата, която смята да издаде.

Ум Убейда се превръща в медийна звезда, въпреки че иска сумата от 10 000 евро, за да разговаря с журналисти. „Le Monde”, „Herald Tribune” и „New York Times” публикуват материали за нея, без да осъществят пряк контакт. Близкият до шейх Юсеф Карадауи сайт „Ислам онлайн” също е разочерован, тъй като популярната джихадистка също отказва среща с негови представители. В същото време Малика Уруд е изключително активна в сайта си, на който много стриктно отразява терористичните действия в Алжир и декларациите на „Ал Кайда в ислямски Магреб”. Последното осъвременяване на електронната страница е от 18 юни 2008 г. Тогава са публикувани снимките на терористите от Ал Кайда, които на 6 юни 2008 г. убиват двама мирни граждани (алжирец и французин) в близост до алжирската столица.

Като цяло сайтът „SS минбар” представлява архив на изказванията на терорист номер едно Осама бен Ладен, на неговия заместник – Айман Зауахири и на лидера на ливанската терористична организация „Фатах ал ислам” – Шакер Абси. Освен това на сайта е качен богат видеоматериал за операциите на талибаните в Афганистан, както и тези на Ал Кайда в Ирак. Екстремистката открито заявява във вируалния си форум, че „се моли всеки ден с цялото си сърце нейните войници да заколят американските свине и техните съюзници.”

Интересна тема за коментар е продължителността на времето, през което местните власти набавят необходимите съдебно признати доказателства, за да задържат окончателно джихадистката и да сложат край на нейната пъклена дейност. Фактът, че съгласно белгийското законодателство не е достатъчен само аргумент в писмена форма, доказващ терористична дейност, прилича на епизода с невъзможността британското правителство да екстрадира духовния лидер на Ал Кайда в Европа Абу Катада ал Фалъстини от Обединеното кралство. Адвокатите на последния вече 4 години успяват да се възползват от либералния британски закон и да предотвратят екстрадицията му към Йордания.

By,юни 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи