Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, февруари 04, 2009

Повишение на броя на ражданията в Газа

03 . 02. 2009

1 421 убити и 3 700 родени по време на войната в Газа

За 22-та дни военна офанзива на Израел в ивицата Газа (от 27 декември 2008 до 17 януари 2009 г.) са се появили на бял свят в местните болници 3 700 бебета. В същото време официалната статистика сочи, че убитите са 1 412. Съотношението между двете групи е 2,5:1, което дава ясна картина на спецификата на местната демография. От общия брой на жертвите от войната 440 са деца и 110 – жени. Сред ранените 2 000 са непълнолетни, а жените са 1 000. Тези данни са изнесени от завеждащия отдел „Връзки с обществеността” в министерството на здравеопазването на Газа Хамам Насман и са цитирани от журналиста Ала Атала от сайта „Ислам онлайн”.

Според чиновника в палестинското здравно министерство през този отрязък от време се наблюдава повишение на броя на ражданията в Газа, в сравнение с предходни периоди. Той обяснява този факт като „божий дар за населението на Газа”. Насман дава и по-достоверна интерпретация за този феномен: атаките на израелските ВВС са станали причина за множество спонтанни аборти и преждевременни раждания, които здравните власти не са могли да овладеят. Така на практика планираните раждания за следващия месец са били „пренаредени ” от ужасите на войната през въпросния период.

По принцип в ивицата се раждат средно между 3 и 4 хиляди бебета месечно. В този случай повишението е очевидно, тъй като в следващата седмица са се появили на бял свят още 1 300 новородени. Според Насман това прави 5 000 деца, което е своеобразен рекорд за областта. Именно подобен демографски ритъм обяснява изключителната гъстота на населението в тази част на света. Над 1,5 милиона души живеят върху 365 кв. метра. Очаква се тази тенденция да продължи в същия темп, тъй като ражданията в ивицата Газа са средно 50 000 годишно, а смъртността е около 5 000 души за същия период. Прави впечатление също и силният превес на момчетата над момичетата. Мъжкият пол е 52% от населението срещу 48% за нежната половинка.

Друг интересен феномен в родилните домове е изборът на имена. Често срещано явление в едно семейство е даването на име на „мъченик” (загинал при израелската военна операция) на новородено. По този начин на практика се възпроизвежда идеята за продължаване на живота на загиналия. Такъв е случаят със сина на Махмуд Алиан, на когото се ражда син. Той е наречен Ануар, на името на неговия загинал по време на войната брат. Опечаленият баща отбелязва: „Газа ще се съпротивлява на окупацията чрез раждания ... Убиха Ануар и небето ми подари нов Ануар”.

Същото настроение изразява и палестинецът Абу Омар, живеещ на улица „Ярмук” в град Газа. От това място са били убити 15 деца, а новородените са 30. Пред „Ислам онлайн” той посочва: „Нашите жени ще раждат все повече и повече деца. Газа ще роди още участници в съпротивата.”

Не по-малко решителни в това отношение са и жените. Ум Ахмед, която има вече 4 деца, е категорична: С помощта на Аллах ще раждам всяка година по едно дете. Ще продължим да се борим. Ако убият хиляда от нас, ние ще ги заместим с нови хиляди.”
Израелски експерти по демография отбелязват, че при този темп на раждаемост само след 2 години броят на палестинците ще надвиши този на израелците. Това ще стане през 2010 г. Точната цифра е 5,4 милиона евреи срещу 5,2 палестинци. В последната цифра са включени и палестинците, живеещи в еврейската държава, част от които имат паспорти на израелски граждани. В същото време населението на Газа се е увеличило с около половин милион за 10 години, тоест с 50%. През 1997 г. то е представлявало 37% живеещите в окупираните територии, а сега то е над 40%. Статистиците предполагат, че през 2025 г. броят на палестинците в Газа ще достигне 6 милиона, а в средата на века – 9 милиона. Тогава, ако се запази същият демографски темп, най-вероятно те ще се изравнят с палестинците от Западния бряг.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи