Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, януари 08, 2009

Обществото и икономиката на ивицата Газа бяха опустошени

Унищожаването на "Хамас" може да хвърли Газа в анархия

8 Януари 2009

Палестински жени оплакват роднините си, загинали в училището на ООН, което беше обстрелвано от Израел. Снимка: Ройтерс

Израел започна широкомащабно сухопътно настъпление в ивицата Газа и правителството му изглежда повече от всякога твърдо решено да обезвреди “Хамас”. Израелската военна операция в ивицата Газа има две цели. От една страна, да покаже на израелското обществено мнение решимостта да води борба с “Хамас” в предизборен контекст, белязан от остро съперничество в дясната част на политическия спектър. От друга страна - да потвърди израелската стратегия на възпиране, която загуби престиж след войната срещу Хизбула през 2006 година. Като крайна светска форма на закона “око за око, зъб за зъб”, израелската военна стратегия е не толкова да намали опасността за израелските граждани, а по-скоро “Хамас” “да плати тежка дан”, по думите на министъра на отбраната Ехуд Барак.

Последиците може да се окажат тежки. Израелският избор да се нанасят удари не само над военните инфраструктури на “Хамас”, но и срещу всички цивилни управленско-административни органи в ивицата Газа, като полицията, създава опасност да потопи територията в хаос, който би продължил и след края на операцията. Ситуация на анархия в Газа само би влошила допълнително вече катастрофалните условия на живот на местното население, както и перспективите за постигане на мир в средносрочен план. Тежката блокада, наложена от Израел, откакто “Хамас” взе властта през юни 2007 година, доведе населението на ивицата Газа до крайна бедност и го направи над 75 процента зависимо от външна хуманитарна помощ. Обществото и икономиката на ивицата Газа бяха опустошени.

В този контекст отсъствието на централна власт в Газа би било несравнимо по-голяма заплаха за сигурността на Израел отколкото ръководена от “Хамас” администрация. Може да станем свидетели на завръщането на мафиотските кланове, които отвлякоха журналиста Алън Джонстън през 2007 година и впоследствие бяха озаптени от “Хамас”. Впрочем, свързаните с Ал Каида джихадистки групировки, чието присъствие в ивицата Газа е доказано, само биха спечелили от свалянето на правителството на “Хамас”, което, макар и ислямистко, възпира дейността им. Въпреки че нито една от тези групировки няма нужната народна подкрепа, за да завземе централната власт в ивицата Газа, те биха могли да станат източници на силно дестабилизираща дейност. Ако “Хамас” загуби контрола над Газа, то ще остане важна политическа сила, но вече не би било в състояние да наложи примирие.

Във всички случаи най-радикалните членове на “Хамас” ще станат по-силни от поддръжниците на преговори с израелската държава в редиците на движението. От друга страна, обсъжданият от израелското обществено мнение и от някои членове на “Фатах” план да се върне палестинската автономна власт в ивицата Газа след израелската операция и без съгласието на “Хамас”, също би се оказал дестабилизиращ. Той би разпалил наново палестинската гражданска война и би уронил авторитета на палестинската автономна власт, защото би я показал в роля на колаборационист на окупатори и би премахнал всякаква надежда за мир, който да гарантира независимостта на бъдеща палестинска държава.

Операция “Излято олово”, както и блокадата, която Израел налага на ивицата Газа от 2007 година, не само е незаконна от гледна точка на международното право, но е и контрапродуктивна за правилно разбраните интереси на Израел. Управниците на еврейската държава държат да смятат “Хамас” за враг, след като самото движение няколко пъти е изразило желание да сключи ако не официален мир с Израел, то поне дълготрайно примирие. Доколкото “Хамас”, като основна политическа сила, скоро няма да изчезне, в интерес на Израел е да направи така, че движението да поддържа достатъчен контрол в Газа, за да бъде партньор в преговори. Иначе Израел рискува да ускори връщане към пряка окупация на ивицата Газа и с това само застрашава сигурността си.

По БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи