Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, януари 31, 2009

Обама и Кирил - чудодейци?

FreshCoffeeShop - Get fresh delicious Turkish and Arabic coffee!

От света | 31.01.2009


Обама и Кирил - чудодейци?

Руският митрополит Кирил - носител на надежда за диалог
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Руският митрополит Кирил - носител на надежда за диалог

Седмичните вестници насочват вниманието на читателя към две личности, с които са свързани големи очаквания. "Ди Цайт" посвещава кратък коментар на ерата "Обама", а "Райнишер Меркур" портретира новия руски патриарх Кирил.

Барак Обама сякаш вече произвежда малки чудеса, коментира "Ди Цайт". Есперти по образованието съобщиха, че чернокожите деца вече полагат значително повече усилия в часовете. Вярно, успехът им още не може да се измери конкретно, но доброто желание е налице. Досега афроамериканските ученици твърде често правеха впечатление най-вече с лошите си бележки и с ранното напускане на образователната система - днес обаче мнозина от тях вече мечтаят един ден да станат президент. А за тази цел човек трябва да умее да чете и пише и поне малко да смята.

Все повече чернокожи републиканци от калибъра на Кондълиза РайсBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Все повече чернокожи републиканци от калибъра на Кондълиза Райс


Обама облъчва дори и републиканците

Доскоро чернокожите политици в тази партия се брояха на пръсти, а онези от тях, които се добираха до върховете - като Колин Пауъл или Кондълиза Райс - изглеждаха твърде безпомощни. Идната седмица републиканците ще избират нов председател и - виж ти! - сред кандидатите са двама именити и не съвсем отписани от състезанието афроамериканци, четем още в либералнитя седмичник Ди Цайт.

Близкият до Католическата църква Райнишер Меркур избира от седмицата едно важно църковно събитие: встъпването на новия руски патриарх. Кирил, който от 1989 година ръководи международните дела на църквата, отдавна е кандидат за ръководител. 63-годишният духовник е суверенен, убедителен и диалогичен - все качества, които му помагаха в продължение на 20 години да защитава консервативните позиции за своята църква пред западния свят, изглеждащ твърде заплашително в очите на православните.

Ще успее ли Обама да изпълни очакванията?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ще успее ли Обама да изпълни очакванията?


Признание на Запад, гняв в собствените редове

Той за пръв път се прояви като реформатор през 2000 година, когато - след четиригодишна подготовка - представи нещо като социална харта на своята църква, където се правеше предпазливо разграничение спрямо държавата и се отхвърляше необуздания религиозен национализъм. Това му донесе признанието на Запада и гнева на младите традиционалисти в неговата църква.

В края на коментара се изброяват още няколко пречки пред подобряването на отношенията между Руската православна църква и Ватикана. А заключението на автора звучи така: Кирил е достатъчно разумен, за да се погрижи за добрите контакти. Та нали предявява претенции за участие в изграждането на Европа, давайки важен принос с вярата и традициите на своята църква, възродила се по един почти чудодеен начин. Такова нещо не може да стане срещу Запада, то е възможно единствено в диалог с него.

Обобщение на Александър Андреев

"Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи