Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 20, 2009

Цветята на Корана

"Цветята на Корана" - кино от Близкия изток

Панорамата

Панорамата "Цветята на Корана" продължава до 12 февруари 2009 г. в Дома на киното, "Евросинема" и "Червената къща"

Непоказвани досега в България шедьоври на режисьори от Близкия изток като Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф са в панорамата "Цветята на Корана" до 12 февруари в Дома на киното, "Евросинема" и "Червената къща".

Специален акцент ще бъде направен върху киното на Иран - с 10 от най-успешните филми, заснети в страната през последните пет години, съобщиха организаторите от сдружение "Позор".

Откриването е в Дома на киното с филма "Плачът на мравките" на Мохсен Махмалбаф - история за иранска двойка, която пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население.

Зрителите стават свидетели на обичаи като индийска сватба и традиционното къпане във водите на река Ганг. Филмът е селектиран в официалната програма на фестивала в Ротердам.

В програмата са "Специалитет Палома" - с наградата "Люмиер" за най-добър френскоезичен филм за 2008 г., и "Вива Алжир" на най-известния алжирски режисьор Надир Мокнеш. Главните роли и в двата филма изпълняват Биюна и Надя Каси, любимите актриси на Мокнеш.

Сред заглавията в панорамата е носителят на наградата "Кристална мечка" и на Наградата за мир от "Берлинале" "Костенурките могат да летят" на Бахман Гобади. Трогателната история за децата, които обезвреждат мини на турско-иранската граница, е най-награждаваният ирански филм за последните пет години.

Между отличията му са наградата "Златна раковина" за най-добър филм от фестивал в Сан Себастиан, наградата на публиката от филмовите фестивали в Ротердам, Сао Паулу и Мексико сити.

Сред акцентите в програмата е филмът "Булката от Сирия" на режисьора Еран Риклис, който беше специален гост на Киномания-2008 с филма си "Лимонова градина". Историята за момиче от Израел, което трябва да се омъжи за сириец, когото е виждала само по телевизията, печели наградата на публиката на фестивала в Локарно.

На фестивала в Монреал филмът получава наградата на ФИПРЕССИ, наградата на публиката и още две специални награди. Актрисата Хиам Аббас е номинирана от Европейската филмова академия за най-добра женска роля, а филмът е фаворит на публиката в Израел, където е номиниран в седем категории за наградите на Израелската филмова академия.

Музиката към продукцията е записана от Симфоничния оркестър на БНР, а композиторът Сирил Морин е номиниран от Европейската филмова академия. Сестрата на Мохсен Махмалбаф - Самира, ще бъде представена с филма "В пет следобед" - с наградата на журито в Кан.

Скандалният турски филм "Таква" на Йозер Къзълтан ще има само една прожекция в Дома на киното. Продукцията е носител на наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Берлин, наградата на журито в Сараево, както и на четири награди от фестивала "Златен портокал" в Анталия.

Другото турско предложение е "Девет" на режисьора Юмит Юнал, познат на зрителите от "Истанбулски приказки". "Девет" е носител на наградата за най-добър филм от фестивала в Истанбул, изпълнителят на главната роля Фикрет Кюшкан получава наградата за главна мъжка роля на фестивала в Анкара, а актрисата Сера Йълмаз - за най-добра женска роля в Истанбул.

Аббас Киаростами ще бъде представен с разтърсващия "Десет" - филм откровение, чрез който зрителите се докосват до вътрешния свят на ислямската жена.

Скандалният израелски филм "Япония, Япония" - дебют на Лиор Шамриц, е приет много добре от световната критика и е в селекцията на голяма част от престижните фестивали, сред които Локарно, Сараево и Амстердам.

В специалната програма от Иран са филми, отличени на кинофестивала "Фаджр", представящ най-доброто от иранското кино. Сред заглавията са "Баран" и "Цветът на Рая" на Маджид Маджиди, носители на голямата награда на фестивала в Монреал и включени в селекцията на Карлови Вари, Торонто, Ротердам и Солун.

Най-известната жена режисьор, работеща в Иран - Пуран Дерахшанде, участва с два филма - "Свещ на вятъра" и "Вечните деца".

Сред заглавията са още най-добрият ирански филм за 2006 г. "Толкова близо, толкова далеч" и за 2007 г. - "Нощният автобус", "Студена сълза", с който изгрява звездата на Голшифте Фарахани (актрисата партнира на Леонардо ди Каприо и Ръсел Кроу в "Мрежа от лъжи" на Ридли Скот).

Акцент в иранската програма е филмът "Иран - седемте лица на една цивилизация" - триизмерен киноразказ за 7000-годишната история на страната, компютърна възстановка на древната архитектура и представяне на обичаите и начина на живот на древните перси.

"Цветята на Корана" ще завърши на 12 февруари в Дома на киното с филма "Джеляледин Руми - танцът на любовта" на режисьора Кюршат Къзбаз - мистично пътешествие из тайнствения свят на дервишите и загадъчната поезия на великия персийски поет Руми. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи