Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 20, 2009

Конференция на „Живота и творчеството на Мехмед Фикри”

На конференцията ще се изнасят следните доклади:

1. „Животът и творчеството на Мехмед Фикри” – Ведат С. Ахмед, зам.- главен мюфтия.

2. „Социално-философската мисъл на Мехмед Фикри” – доц. д-р Ибрахим Ялъмов.

3. „Мехмед Фикри като журналист” – д-р Исмаил Джамбазов.

4. „Поезията на Мехмед Фикри” – Исмали Чаушев, преподавател във ВИИ и главен редактор на сп. „Мюсюлмани”.
5. Студенти от ВИИ ще прочетат стихотворения на Мехмед Фикри.

Мюсюлманско изповедание/ Главно мюфтийство
------------------------------------------
Турците в България

Турското национално малцинство има богат фолклор,изкуство и култура,които успява да съхрани въпреки натиска на тоталитарната власт.Доминиращ жанр в литературата на турцитв в България е поезията.От средата на турското малцинство излизат такива творци от т.нар. първо поколение (до средата на 50-те години на XX в.) като Алиосман Айранток,Хайдар Баба,Мехмед Джон,Мустафа Алянак,Мухаррем Юмук,Лютфи Елчин,Мехмед Фикри,Мехмед Перин,Осман Кесикоглу,Огуз Пелтек,Нури Адалъ.С особено висока естетическа и художествена стойност се отличават стихотворенията на Алиосман Айранток (1878-1952),Хайдар Баба (1871-1956),Мехмед Джон (1885-1974),Мехмед Перин (1896-1965),Мехмед Фикри (1908-1941).В прозата през тези години най-стойностните имена са Басри Хасан (р. в Шумен) и Али Балканлъ (1900-1992).Б. Хасан е автор на романа "Мухаджир Мехмедоглу" и на пиесата "Турско сърце",а "А. Балканлъ е творец с много широки познания-най-известното му произведение е романът "Алев ве Кюл" ("Пламък и прах"),издаден 1972г.
От средата на 50-те и началото на 60-те години в литературата навлиза следвоенно поколение,което внася нов подход и светоусещане в поезията и прозата.Сред тези творци изпъкват имената на Хасан Карахюсеинов,Мехмед Чавуш,Реджеп Кюпчю,Ахмед Шерифоглу,Сабахаттин Байрам,Наджи Ферхадов,Исмаил Чавушев.Реджеп Кюпчз (1934-1976),който е роден в с.Куклен-Пловдивско,безспорно влива живителна струя в поезията на българските турци,но ранната му смърт прекъсва творческата му дейност.Стиховете на Р.Кюпчю са преведени на няколко европейски езика,а връх на неговата поезия са книгите "Въпросите продължават" (1962) и "Приятели мои,да тръгнем" (1967).Сабахаттин Байрам (1931),Наджи Ферхадов (1940) и Исмаил Чавушев (1940) допринасят със своя богат и красив турски език за опознаването на интимния свят и болките на обикновения турски човек.Друг един поет,в творчеството на когото силно звучат патриотичните пориви,е Осман Азис (р. 1937 в с. Неофит Бозвели,Крумовградско).
Изявени имена в областта на дългия разказ по същото време са Осман Кълъч ("Жертви на съдбата"),Ахмед Давудоглу (Смъртта би била по-хубава"),Юсуф Керим и Реджеп Садък ("Любов"),Сабри Тата ("При изгрев"),Халид Даалъ ("Стъпки на самотата").Големият белетристичен талант на Сабри Тата-р.1925 г. в гр.Цар Калоян (Хлебарово,Разградско) в последните години намира израз в написването на трилогията "Пехливаногулларъ".Освен поезията и журналистиката,в полето на повествованието се изявява Исмаил Чавушев (р. в с.Владимировци,Разградско);едно от последните произведения на твореца "Високосната година на поета" е своебразна изповед за житейското му кредо.

"Етническите малцинства в България",Ибрахим Карахасан-Чънар

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи