Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, януари 12, 2009

Алтернативният синод осъди държавата в Страсбург

Правителството ще трябва да плати сериозни суми на духовниците на Инокентий

Диана Петрова

Президентът Първанов помогна доста, за да може синодът на патриарх Максим да остане единствен.

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За правителството се задава нов скандал, свързан с Българската православна църква. Европейският съд по правата на човека в Страсбург е решил делото, заведено от алтернативния синод на Инокентий срещу държавата на 16 декември м.г. Очаква се то да бъде публикувано на 22 януари. Решението осъжда България за нарушени религиозни права на духовниците, които бяха изгонени с полиция от храмовете и манастирите си като разколници през 2004 г., съобщиха запознати пред "Сега".

Според Страсбург, правото на духовниците около Инокентий е било нарушено заради това, че не са имали законова възможност да обжалват в съда прокурорските постановления, с които им бе отнето правото да владеят имотите и да работят в тях. Заради този отказ делото много бързо стигна до Страсбург.

Очаква се да бъдат присъдени стотици хиляди евро обезщетения за имуществени вреди, защото съдът едва ли ще удовлетвори претенциите за близо 700 милиона евро. Напоследък Страсбург налага драстични глоби на страната ни и бюджетът отново ще бъде сериозно изтръскан заради това, че кабинетът на Симеон Сакскобургготски, с одобрението на президента Георги Първанов допусна намеса на държавата в чисто църковен спор между двата синода. Акцията срещу смятаните от официалния синод на патриарх Максим за разколници бе осъществена от хората на тогавашния главен прокурор Никола Филчев и на тогавашния министър на вътрешните работи, а сега конституционен съдия Георги Петканов. Сред изпълнителите бе и доц. Иван Желев, който бе пенсиониран от Дирекцията по вероизповеданията преди месеци и вероятно ще бъде посочен пред Европа като единствен виновник за загубата на делото.

През 2007 г. съдът в Страсбург е излязъл с междинно решение, което предлага споразумение между държавата и разколниците, но Министерският съвет отказа да се договаря с тях. Нещо, което правителството на Иван Костов направи със "Свидетели на Йехова" - избягна осъдително решение, като ги застави да се откажат от забраната за кръвопреливане и ги регистрира.

Освен сериозни финансови компенсации, решението на Страсбург ще иска и друго. Първото е, че отново ще трябва да се узакони синодът начело с Инокентий. Което може и да не стане, като се има предвид практиката с ОМО "Илинден". Ще ни бъде поискана и промяна в закона за вероизповеданията, приет също по времето на НДСВ, който с чл.10, ал.2 признава Св. синод на БПЦ "ex lege" за юридическо лице. Заради този текст владиците на Максим изобщо не представиха устав и документи за избор на ръководство в Софийския градски съд, където е регистърът на всички вероизповедания в страната. И си действат извън всякакви други закони в държавата.

Най-големият въпрос обаче е как ще се процедира с църковните имоти - близо 250 храмове и манастири, за които претендират хората на Инокентий. Те се представили по делото в Страсбург данъчни оценки на владяните манастири и храмове, както и очакват обезщетение за загубени заплати, осигуровки и т.н.

КОМЕНТАР

До намесата на държавата в спора между "казионни" и "демократични" духовници се стигна след 12 години църковен разкол. През 2004 г. БСП и най-вече Георги Първанов, решиха преди да получат управлението да се отърват от проблема с църквата. Затова подкрепиха НДСВ за прокарването на новия закон за вероизповеданията, в който бе записано, че има само една Българска православна църква. Липсваше само името на нейния пастир - дядо Максим. Така другата църква - начело с Инокентий, бе обявена за нелигитимна.

Държавниците избраха силовия метод за ликвидиране на разкола. Стигна се до грозни сцени полицаи да разбиват врати, да отвеждат в ареста бунтуващи се хора в расо и т.н.

Изгонването на разколниците от храмовете обаче по никакъв начин не помогна на каноничната църква да се заеме с обществена и социална дейност. До съществуването на разкола владиците се оправдаваха, че нямат средства за милосърдие и просветна дейност, защото алтернативният синод владее имотите и свещоливницата. А когато сега ги питат, кой ще плати за това, че разколниците бяха махнати от пътя им, владиците отговорят: държавата да се оправя, т.е. вярващите и невярващи данъкоплатци.сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи