Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, януари 29, 2009

В тайника на камиона на българския гражданин Живко Русев са открити 135 килограма хероин

29. 01 .2009 cocain

Задържаният българин в Иран е в тежко положение

Сега действащата нормативна уредба за борба срещу наркотичните средства в Иран е приета през 1988 г. В закона са внесени поправки през 1989 г. и в този си вид той действа вече повече от 20 години. В текста изключително детайлно са описани различните състави на престъплението, в зависимост от размера и вида на наркотичното средство. Най-общо дрогата е разделена на две категории: „лека” и „тежка”. В членове 4 и 8 са маркирани конкретните видове наркотици и респективно са определени наказанията, съобразно размера на заловеното количество.

Както се разбра, в тайника на камиона на българския гражданин Живко Русев са открити 135 килограма хероин. Според горецитираната правна норма това наркотично вещество спада към „тежките” дроги и е обект на криминализиране от член 8-ми. То е класифицирано заедно с „метадона, кодеина, морфина, химическите деривати на кокаина, морфина и екстрактите на хашиша и хашишовото масло”. Съгласно текста, обект на наказателно преследване е всеки, който „внася, произвежда, дистрибутира, изнася, продава, пази, складира, крие или носи (транспортира) подобни вещества”. Криминализираните количества при „тежките” дроги са много по-малки, в сравнение с тези, които спадат към т.нар. „леки” дроги. В първата група се започва от „до 5 сантиграма” и се достига до „над 30 грама” като категориите и видовете наказания са шест на брой. Във втората група се започва от „до 50 грама” и се достига до „над 5 килограма” като видовете наказания са четири на брой.

Случаят на българина Живко Русев попада в последната категория на „тежките” дроги. При нея предвиденото наказание е „смърт и конфискация на имуществото с изключение на това, необходимо за съществуването на неговото семейство”. В същото време, член 30-ти отваря една вратичка за избягване на фаталното наказание. Той третира специално казуса за направата на тайници в МПС, в които са открити наркотични вещества. Точният текст гласи: „В случай, че шофьорът позволи, с или без съгласието на собственика (на МПС - бел.авт.) да се направи тайник за пренасяне на дрога, той трябва да бъде осъден, такъв какъвто е може би случаят,....ако наказанието е смърт по отношение на основния обвиняем, респективно на лишаване от свобода за период между 4 и 30 години.”

Горният текст открива големи възможности пред защитата на Живко Русев. Нейната задача ще бъде да докаже, че нейният клиент не е инициатор на действието „транспортиране” на дрогата, борейки се да избегне ударите на член 8-ми и респективно на смъртното наказание. В същото време, постановките на член 30-ти са също достатъчно обтекаеми, за да може един добър адвокат да се пребори за една по- поносима присъда.

Прави впечатление, че всички свидетели са дали показания против Живко Русев. Това утежнява неговата ситуацията, тъй като член 23-ти гарантира, в много голяма степен, достоверността на подобни правни действия. Въпросният текст гласи: „Всеки, който нарочно разруши или скрие доказателства за престъпления с употреба на дрога, получава между една десета и половината от наказанието на самия престъпник ... В случай, че наказанието на обвиняемия е смърт, то прикриващото го лице трябва да бъде осъдено на период от 8 до 20 години лишаване от свобода.” Така лъжесвидетелстването в иранския съд, по силата на този закон, е почти изключено.

Все пак, законът предвижда задължително втора инстанция, ако крайната присъда е смърт. Член 32-ти изрично постановява потвърждаване на решението на Революционния трибунал от страна на председателя на Върховния съд или от Главния прокурор. В другите случаи постановката е относително обтекаема. Ако наказанието не е най-тежкото, същите длъжностни лица се произнасят дали окончателното решение е съобразено с религиозния закон и дали съдията е компетентен да се произнася по такива дела. На практика те могат да променят съдържанието на присъдата, но не и да я отменят.

На фона на всичко казано до този момент се вижда, че пред българина Живко Русев стои дълъг наказателен процес с неясен край. Неговото развитие зависи до голяма степен от съдията, който има разследващи функции. Възможни са различни варианти за приключване на делото. Примерите от практиката варират и в двете крайности. Чести са изпълненията на смъртните наказания за наркодилърите. В същото време, в началото на месец декември 2008 г. иранската юрисдикция оневини семейство, уличено в престъпление с наркотици, което е трябвало да бъде наказано със смърт. Двамата съпрузи са признали за деянията си и са се аргументирали, че са бедни и не са могли да си намерят друга работа. Конкретно в този казус най-сериозният аргумент за освобождаването на наркодилърите обаче е бил бременността на съпругата.

Иранското законодателство в областта на борбата срещу наркотиците е много строго. Същевременно то е достатъчно гъвкаво, тъй като е създало формулировки, които допускат различно тълкуване. Пред защитника на Живко Русев и българската държава стои изключително тежката задача да се преборят за неговия живот. Още повече, че между Р България и Ислямска република Иран няма подписана спогодба за правна помощ, каквато на практика спаси нашите медици в Либия.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи