Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 27, 2009

Превъплъщение от служител в расо на дребен селски търговец

Свещеникът е галеното дете на властта в Берковица

Отец Евгени направи магазин в храма

Продава сам всичко - от светена вода до църковна ракия

Здрависване с бившия президент Петър Стоянов

Фото Първолета Цветкова

Младият свещеник Евгени от Берковица отдавна е влязъл в хорските уста. Едни го ругаят, други го възхваляват. Цепи града на две като мътен порой, спуснал се след летен дъжд от Ком. Едните го одумват като божий наместник, изкушен от политиката. Други го ухажват като много важен човек за планинския град в сегашния труден момент. Последното му превъплъщение от служител в расо на дребен селски търговец пак не остава без внимание. За всеобща почуда отецът открил щанд в храма "Пресвета Богородица", където служи. Според миряните след службата заставал зад щанда и продавал бутилки със светена вода. По един лев едната. В дома си продавал и църковна ракия, църковно вино, църковен мед. Не е известно попът да има санитарно разрешително за търговия с хранителни продукти, както и да е плащал акцизи за продажбата на алкохола. Но отецът е свой човек в местната власт. Той стои над закона и ако някой му потърси сметка, половината общинари, начело с кмета Милчо Доцов, ще го защитят. За него са готови да застанат като матросовци на амбразурата.
Самият отец е общинар.
Той е съветник, избран с листата на СДС
Почти веднага след местните избори през 2007 г. се разбира, че той е най-важният измежду всичките 21. На първото заседание сяда с опозицията, която в Берковица се представя от съветниците на БСП, ДСБ, Атака. Те са 11, останалите - 10. Заседанието не може да избере председател. След два-три дни обаче съотношението се сменя - опозицията остава с 10 човека, а управляващите - с 11. Кой е предателят, питат наблюдателите на местния политически живот. Колко сребърника взе берковският Юда?
Още тогава става ясно, че сменилият позициите си е съветникът на СДС Евгени Георгиев. Неговото обяснение е просто - мир за местната власт. Ние взимаме решения, тя да работи. Но мирът май не е харизан от добро сърце, не е даден даром. Малко след това сестрата на отеца - Юлия Евгениева, изненадващо влиза в общината - става завеждащ отдел по вероизповеданията. Единственият член на същия този нов отдел в администрацията.
Без работа не остава и баба попадия румънката Анна-Мария. Тя е възпитателка в социалния дом за деца с умерена умствена изостаналост. Жената май вече не е в града, тръгнала си е, носи клюката.
Протойерей Евгени не е редови общинар. Той е председател на комисията по граждански права, социална, етническа и демографска интеграция и вероизповеданията на общинския съвет. Негови колеги разказват, че точно той гласувал "въздържал се" на предложението им да се ремонтират улиците пред двете църкви в града, тъй като по празници по тях се струпват много хора. Защо отецът не подкрепил предложението на съветника от "Атака" Валентин Борисов? Е, целувал бил ръка на Волен Сидеров при посещението му в Берковица, но от кметския кабинет така били наредили. Бюджетът вече бил съставен, не можело да се променя. Опозицията тогава пратила препис от протокола за гласуването на началника на попа - видинския митрополит Дометиан. За сведение - да знае какви духовни чада има и колко милеят за поверените им храмове.
Отецът общинар гласувал и срещу идеята за провеждане на допитване до жителите на града дали в местността Беговица да бъде изграден питеен язовир. Вестта за стената изплашила местните, а и вече си имат една в Среченска бара. И опозицията поискала референдум. Кметският екип бил срещу него, така гласували и съветниците му, между които и отецът. Попът подкрепил управляващите дори и когато не били прави
И те му се отблагодаряват. Има ли обществен ритуал, платен от общината, служи поп Евгени. На Тодоровден, за откриване на ремонтирана улица, за нов мост. Другите попове - вълци ги яли. Не те, а отец Евгени седи до кмета в президиуми на важни срещи, възмущават се граждани. Дори когато чествали годишнини на именити берковчани, юбилярите седели в залата, а попът - отпред на трибуната.
Отец Евгени вече е увековечил името си на чешма в двора на храма, в който служи. Съградена е в лето 2002 г., на нея пише "согради се при архипастирството на световидинския митрополит Дометиан и при служението на свещеник Евгени". Евала на момчето поп, казали тогава побелелите попове, престарели на духовните си постове, но не видели още такъв паметник.
Първолета Цветкова

1 коментар:

  1. Анонимен8:35 пр.об.

    Общината каква вина има,че Отец Евгени е станал търговец.Според мен вина има неговото началство.Дядо Дометиан е много заета личност,той е предоставил ръководството и управлението на цялата си епархия на 25годишния монах-Антим наскоро станал протосингел.Амбициите на момчето са доста големи.Но и той първо обмисля благосъстоянието на собственото си семейство.Просто когато е дал резрешение на отец Евгени,не обмислил добре нещата.Но ще се коригира,бъдете сигурни.О,какви неща има,нищо не знаете.Но ще разберем някога.

    ОтговорИзтриване


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи