Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, януари 12, 2009

Ал Джазира ТВ

И България стана част от света на "Ал Джазира"

Силното й влияние се дължи главно на това, че е замислена да работи по изцяло западен образец

АЛБЕНА БОРИСОВА

"Сега, когато "Ал Джазира" говори, светът слуша." Това е част от представянето на катарската медия, поместено в сайта й www.aljazeera.net ,Arabic (http://www.aljazeera.net/englis ,English).

Българите научиха името на медията по време на войната в Афганистан през 2001-2002 г., когато тя беше единственият източник на информация от лагера на талибаните и всички останали медии, включително и Си Ен Ен, цитираха нейните кореспонденции. Родните тв канали също се принудиха да наемат арабисти, които да следят предаванията на катарския канал и да държат в течение на случващото се аудиторията. После във военен център на световната политика се превърна Ирак.

Журналистът от "Ал Джазира" Тейсир Аруни стана единственият, взел интервю с Бен Ладен.

Основно правило на "Ал Джазира" е никога да не издава анонимните си източници на информация.

Затова американските власти считат "Ал Джазира" за враг, обвиняват я, че разпространява невярна и непроверена информация и правят всичко възможно да ограничат влиянието й или най-малкото да повлияят на съдържанието на изнасяните от нея данни.

Медията тръгва през ноември 1996, финансирана от катарския шейх Хамад ал Тани. Той отпуска за дейността й 500 млн. долара с идеята да създаде медия, свободна от правителствената цензура. Така "Ал Джазира" бързо успява да привлече милиони зрители заради предаванията си на арабски, които коренно се отличават от практиката в останалите телевизии.

Популярността й се дължи главно на новините и токшоутата, които се занимават с чувствителни социални, политически, дори сексуални проблеми.

Неслучайно нейни предавания са предизвикали истински шок сред зрителите й заради освободения начин, по който се дискутират темите.
"Ал Джазира" работи по всички правила на западната журналистика, повечето от наетите там също са западни възпитаници. Точно тук се крие и проблемът на западния свят, който още не може да приеме мисълта, че е възможно да се осъществи контакт с "вражеската" страна.

"Ал Джазира" се опитва със средствата на западната комуникация да покаже арабския свят - неговите ценности, предимства и противоречия.

Затова пък зрителите от Европа и Америка се чувстват засегнати не толкова от едрите кадри с насилие и от разпространените послания на терористите, а по-скоро от факта, че информационното послание вече не е еднозначно. Те не са подготвени да намерят общ език с различните от тях арабски общности.
След създаването на "Ал Джазира"

световният монопол върху информацията

вече не принадлежи единствено на Би Би Си и Си Ен Ен. Сега зрителите вече имат възможност да чуят и друга гледна точка.

Всички помнят как американският канал, създаден през 1980 г., доби изключителна световна популярност едва по време на първия конфликт в Персийския залив през 1991 г.

Тогава Си Ен Ен изпълняваше на живо и в ефир пропагандните задачи на американското правителство и показваше не истинската, а цензурирана и безобидна версия на войната.

По време на атентатите в САЩ от 11 септември и войната в Ирак обаче "Ал Джазира" надмина по гледаемост Си Ен Ен и вече 50 млн. души посещават сайта й. Само в САЩ пък абонатите й са 3,5 млн. души. Затова не е чудно, че 30-секунден рекламен клип в ефира й струва 7 000 долара.

"Ал Джазира" има близо 200 филиала и излъчва 24 часа за 100 млн. зрители от Вашингтон до Техеран. Сигналът й се приема в Северна Африка, Южна Африка, Европа и Близкия изток. В момента в телевизията работят 350 редактори, водещи и технически персонал, мрежата й включва 35 кореспондентски бюра в почти всички точки на света.

Както се изразяват някои от нейните анализатори,

"телевизията на емира е по-голяма от държавата му"

Въпреки високите оценки за професионализма на екипите й, политическите атаки срещу "Ал Джазира" не спират. Затова медията беше принудена да приеме етичен професионален кодекс, в който се ангажира да прави разлика между информационен материал и коментар, както и да избягва клопките на спекулацията и пропагандата.

Медията продължава да отстоява правото си да отразява "грозното лице на войната", но в същото време обяви, че вече ще обръща повече внимание на чувствителността на Запада и арабския свят, когато преценява дали да излъчи кадри на насилие. Телевизията обеща "да се отнася към аудиторията с уважение, а към всяка тема - със съответното внимание, за да представи ясна, фактическа и точна картина".

Засега единствената по-влиятелна от "Ал Джазира" в Ирак медия е базираната в Дубай арабска сателитна телевизия "Ал Арабия". За 37% от сънародниците на Саддам Хюсеин тя е най-предпочитаният източник на новини, следван от "Ал Джазира" с 26% и управляваната от американците телевизия "Иракия" с 12%.
"Ал Арабия" е създадена и замислена като конкурент на "Ал Джазира". Тръгва през 2003 г. с първоначален капитал от 300 млн. долара. Финансирането идва от саудитската медийна групировка MBC, ливанската "Харири груп" и още няколко инвеститора. Целта й е да не създава проблеми на ръководствата на арабските страни, както това прави "Ал Джазира".

MinaretNews,BG
Photobucket

Ал Джазира пусна нова телевизия на английски

Каналът ще може да се гледа в Азия, Африка и Европа, но не и в САЩ

Катарската сателитна телевизия Ал Джазира започна да излъчва и на английски език от 15.11.2006 г., съобщи агенция Франс прес. Новият канал, който ще се нарича "Ал Джазира Инглиш", ще има аудитория, надхвърляща 80 милиона души в Азия, Африка и Европа, които ще могат да го гледат чрез сателит или кабел. Телевизионният канал - майка "Ал Джазира" на арабски, който отпразнува на 1 ноември 2006 г. своята десета годишнина, предизвика аудиовизуална революция в арабския свят, отбелязва АФП. Той е обвиняван от Вашингтон, че става говорител на най-екстремистките групировки, по-специално в Ирак, където е забранен от 2004 година. "Ал Джазира Инглиш" няма да може да бъде гледана в САЩ, където телевизионното разпространение става предимно чрез кабел и засега, по думите на търговския директор на "Ал Джазира" Линдзи Оливър, в американската кабелна мрежа няма място за новия канал. Вчера стана ясно, че "Ал Джазира" и американската кабелна мрежа "Комкаст комюникейшънс" не са успели да се споразумеят за излъчването на англоезичния телевизионен канал на катарската мрежа на територията на САЩ. Неуспехът на тези преговори "почти погреба усилията" на новата телевизия да излъчва в САЩ, коментира вестник "Лос Анджелис таймс". Вестникът също така отбелязва, че "Ал Джазира" не е срещнала разбиране и сред администрацията на американския президент Джордж Буш, която е отказала сътрудничество със сателитната телевизия заради критиките към американската политика. На пресконференция в Доха американският посланик в Катар заяви, че проблемът не е политически, а по-скоро търговски. Той каза също, че кабелните оператори предлагат няколко новинарски телевизионни канала като СиЕнЕн, Фокс, БиБиСи и е трудно нови информационни канали да проникнат на пазара
Въпреки неуспеха в САЩ ръководството на "Ал Джазира Инглиш" вече е сключило договори с 46 разпространителски компании. Тя разполага с четири регионални центъра - в Доха, Лондон, Вашингтон и Куала Лумпур. В нея работят общо 700 души от 47 националности, 300 от които са журналистите. Половината са намират в Доха, а останалите в трите регионални центъра.


View Larger Map

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи