Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, януари 15, 2009

Парламентаристите от ОИК призоваха за прекратяване на войната в Газа

15. 01 .2009 OIC

Парламентаристите от ОИК призоваха за прекратяване на войната в Газа

Ливанският вестник „Сафир” съобщава, че вчера на извънредно заседание в Истанбул 30 председатели на законодателните органи на страните-членки на Организацията ислямска конференция (ОИК) са призовали „да се потърсят начини за прекратяване на трагедията в Газа и за даване на Израел на съд за извършените военни престъпления”. Генералният секретар на Интерпарламентарния съюз на организацията, турчинът Ерол Килидж, се е обърнал към участващите да положат усилия за обединяването на палестинците и мюсюлманите и „да поискат компенсации от еврейската държава за разрушенията, които е причинила в ивицата”. В този дух, председателят на иранския парламент Али Лариджани е подкрепил предложените инициативи, тъй като според него Израел е извършил „престъпления срещу човечеството”.

Самата сесия е била открита от домакина – председателя на турския межлис Кьоксел Топтан, който е извел на преден план идеята: „вече е време да се намери лек за тази кървяща рана”. Турският парламентарист е акцентирал върху факта, че ОИК е втората по брой на членовете си международна организация след ООН. По тази причина тя трябва да впрегне всички свои сили, за да доведе инициативите за прекратяването на войната в Газа до конкретни резултати.

Най-остър в своето изказване е бил Али Лариджани. Наред с традиционните обвинения към Джордж Буш, той е отправил и директни нападки към все още невстъпилия в длъжност американски президент Барак Обама. Според иранския политик последният е бил загрижен да намери кученце на дъщеря си, а не да отдели достатъчно внимание на кланетата в Газа. Освен това Лариджани е потвърдил иранското намерение да бойкотира световните компании, които работят с Израел. Друга негова теза е, че ООН се е превърнала в играчка в ръцете на Великите сили. Председателят на иранското народно събрание е призовал законодателните органи на ислямските държави да упражнят натиск върху своите правителства, за да прекъснат дипломатическите отношения с Израел. Той е обявил намерението на ислямската република в най-скоро време да свика конференция, която да се занимае със „защитата на правата на палестинския народ”.

Наблюдателите отбелязват и изказването на председателя на алжирския парламент Абделазиз Зияри. То е съдържало традиционния призив за обединяване на усилията на ислямския свят, който да се обърне към световната общественост по въпросите на войната в Газа. Все пак е необходимо да се отбележи, че страните-членки на ОИК са 57, а присъстващите на заседанието са били малко повече от половината. Това идва да подскаже, че не съществува консенсус в ОИК по оценката на събитията в Газа.

Ситуацията в Лигата на арабските държави (ЛАД) е сходна. Вчера генералният секретар Амр Муса заяви, че не са събрани необходимите 15 гласа за свикването на извънредна среща на високо равнище. Досега на предложението на Катар са се отзовали 14 държави. Експертите смятат, че Саудитска Арабия е упражнила натиск върху Мароко, с които традиционно е в отлични отношения, да се откаже от подкрепа за инициативата. Муса призна за съществуването на разцепление в арабските редици. Известно е, че Египет и Саудитска Арабия са против тази инициатива. Според генералния секретар на ЛАД те са „основни компоненти на арабския свят и трябва да участват в изработването на консенсуса”.ориентбг

MinaretNews,BG
Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи