Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, януари 18, 2009

За предпазване от болести

Хасковският отец Антоний почерпи богомолците и отслужи молебен

17 януари 2009 12:23

Стотици вярващи се стекоха днес в църквата „Света Богородица” в Хасково, за да почетат паметта на Свети Антоний. Архиерейският наместник отец Антоний Енев отслужи тържествен молебен за здраве, после почерпи всички богомолци за именния си ден.

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този празник жените раздават питки, намазани с мед.

В Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия (Атанасовден) тръгват по хората. Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричаначумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Именници днес са Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Тончо, Тонка, Тони./дарик радио
-
Св. Атанасий гони зимата

18 януари 2009 18:19

Православната църква почита Св. Атанасий Велики. Той е роден през 295 г. в столицата на Египет - Александрия. На 23 години участва във Вселенския събор в Никея, а по-късно става Александрийски архиепископ.

Прозвището "Велик" Атанасий получава заради борбата си срещу учението на свещеника Арий, отричащ същността на Бог Отец и Бог Син. Затова Александрийският епископ е наречен и "баща на православието".

В народните вярвания Св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Това е причината, поради която празникът е известен и като Среди зима.

Атанасовден се почита, както и Антоновден, като празник на ковачите, железарите, ножарите и налбантите, а заедно с това и като празник за омилостивяване на чумата и шарката, за което се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка.

Жените спазват същите забрани, които важат и за Антоновден - не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят и играят хора.

Именници са Атанас, Атанаска, Наско.дарик

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи