Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, януари 17, 2009

Вероучение за деца с увреден слух

Хлапета изричат “Отче наш” с ръце
В софийския храм "Св. св. Кирил и Методий" Силвана Павлова първа в Европа въведе вероучение за деца с увреден слух
.
Езикът на глухонемите
„Жестомимичният език не е просто ръкомахане, както би си помислил всеки, докоснал се до този начин на контактуване на хората с проблеми на слуха - разказва Силвана. - Той е език като всеки друг чужд език, който се изучава и усвоява не за седмица или месец, а за години. За разлика от другите езици той е визуален език, тоест всяка дума има свой точно определен жест, който трябва да се запомня, както се запомнят думите на чуждия език (английски, френски, немски и т.н.). Жестът рисува, изобразява смисъла на думата. Хората с проблеми на слуха обикновено се учат да четат думите по артикулацията на устните на говорещите. Но тъй като чуващите хора или говорят много бързо, или нямат "четлива" артикулация, или се намират на по-голямо разстояние (например по време на лекции, форуми, беседи), нечуващите хора, които възприемат всичко с очите си, са особено затруднени."

Хората, имащи проблеми със слуха, остават затворени в „своята тишина". Обществото, заето с уж неотложните си проблеми, няма време за тях извън това, което вече отдавна се е наложило като традиция. Няма кой да обърне внимание на изолираните от духовното и емоционално просветление, което дава православната вяра в Бога.

Мястото
Храмът има самостоятелна сграда на Енорийски център, построена 1927 година. През тази сграда са минали десетки хиляди ученици, деца от предучилищна възраст и енориаши по модела на читалищното образователно дело, което Освобождението от турско заварва в България и което представлява единство на православен храм, училище при него, с преподавател, който пее на клира по време на богослужение, и - читалище. Това е всъщност българският модел на народностно оцеляване - вярата, образованието и културата на едно място под покрива на храма. Затова направо може да се каже, че усилията за разбиването на този модел са всъщност усилия за заличаване на българщината!...
.
Началото
Идеята за такова неделно училище идва на Силвана през 2003 г., когато тя, като наскоро завършил богослов, води неделно училище за децата на енориашите при храм „Света Троица" в Слатина. Работата я увлича. По това време Съюзът на глухите в България организира курс за усвояване на жестомимичния език. В семейството на Силвана има човек с увреден слух и тя решава да се запише в курса. Като вярваща разбира, че това не може да е случайно, тъй като Бог промисля пътищата на спасението на всяка жива душа... Това, което я ръководи, по нейните думи, е интересът към „вътрешния живот и религиозните усещания" на слухоувредените. От лекторката в този курс - г-жа Мошева (също слухоувредена) - изключителен специалист, Силвана разбира, че в областта на вероучението сред нечуващите никой не е пожелал да работи до момента. Първоначално двете решават, че ще е добре курс за усвояване на жестомимичния език да се организира в Богословския факултет на СУ. Курсът е одобрен с въодушевление и до момента вече има седем богослови, защитили успешно изпит в тази област и получили документ, че могат да бъдат преводачи от първо ниво с право за преподаване!

След като е създадена групата от младежи богослови, които имат усърдието да въвеждат децата с увреден слух в православната вяра, остава въпросът - къде да се организира това обучение. По Божи промисъл със Силвана се свързва протойерей Александър Величков - председателят на възвърнатия от разкола храм „Св. св. Кирил и Методий" на Женския пазар.монитор

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи