Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, януари 28, 2009

Киото-град на хилядата будистки храмове и шинтуистки светилища

Градът с 1000 будистки храма

Любомир Михайлов

Киото - София

Да отидеш в Япония и да не видиш Киото, това е може би японският еквивалент на популярния в Европа израз "Да посетиш Рим и да не видиш папата". Това ми се въртеше в ума, докато със суперскоростния влак "Стрела" се връщах от древната японска столица в Токио. "Стрелата", или както го наричат тук "Шинкансен", гълташе разстоянието от 515 км между двата града със скорост 300 км/ч., докато пътниците си отдъхваха спокойно в комфортните и чисти вагони. В тях цареше пълна тишина, защото в Япония не е прието в транспорта да се шуми и дори да се говори.
Древната японска столица Киото, преживяла много превратности през вековете, се намира в централната част на остров Хонсю. Населението му днес е 1,5 млн., но посещаващите го годишно туристи са над 40 милиона, мнозинството от тях японци. За тях визитата в този необикновен град с древните си исторически и културни паметници и с не по-малко впечатляващото си настояще е въпрос на патриотичен дълг и национална гордост. Убедих се на място, че наистина тези качества са водещи в ценностната система на народа на Страната на изгряващото слънце. Киото е магнит и за чуждестранните туристи. През VIII век император Каму избира това заобиколено с планини от почти всички страни място за столица и го нарича Хейан Кио, т. е. "спокойна и мирна столица"
През ХI век градът бил преименуван на Киото - "град столица" и остава централен до 1868 г. При възстановяването на властта на императора от шогуните управлението на страната се премества в Токио. Затова и досега Киото се нарича още Западна столица, а Токио - Източна. Градът е бил и в списъка на набелязаните от САЩ за атомна бомбардировка през 1945 г. 17 японски градове, но имал късмет, след като в Пентагона решили бомбите да паднат в Хирошима и Нагасаки. За разлика от Токио през Втората световна война градът не е пострадал тежко. Затова оригиналните му стари квартали с типична японска архитектура са запазени. Такъв е кварталът Гион, където в специални къщи-ресторанти се подвизават прочутите гейши.
Киото е известен като град на хилядата будистки храмове и шинтуистки светилища, сред които се открояват Киомитсу дера, храмът на 1001-те будистки статуи и Златният павилион.
Киомитсу дера (Храмът на чистата вода) е един от най-почитаните будистки храмове в Япония. Основан е през 780 г. и е свързан със сектата Хосо, която е една от най-старите в будизма. Той също е в списъка на ЮНЕСКО. Разположен е на хълм, от който се открива великолепна гледка към града. Под терасата можеш да се насладиш на вкуса на изворната вода, известна с пречистващата си и лечебна сила.
Златният павилион "Кинкаку" е част от Рокуот-джи будистки комплекс, свързан с направлението Дзен. Павилионът с позлатен покрив и елегантна и хармонична триетажна архитектура е изключително впечатляваща гледка. Той е създаден през ХIV век от абдикиралия от властта шогун Йошимицу. В по-ново време е бил запален от будистки монах. Но отново е възстановен със събрани на обществени начала средства, като покривът му е бил позлатен. През 1994 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Тук, край красивото езеро, където е "Кинкаку", потокът туристи не спира целогодишно. Не по-малко внушителен е храмът "Санджусангено", където се намират 1001 статуи на Канон - будистката богиня на милостта и състраданието. Храмът е създаден през 1164 г. и в съвременния си вид съществува от 1266 г. Главната зала, където са разположени фигурите, е дълга 100 метра дървена конструкция. Прииждащите тук японци се надяват на помощ и изцеление от болести и други проблеми от будистката богиня Канон. Твърди се, че многобройните ръце на статуите на богинята могат да помогнат едновременно на 2 милиона нуждаещи се от помощ и подкрепа. Киото е известен не само с безчетните си будистки и шинтуистки светини, но е с изтънчената си японска кухня, чайните ритуали и прочутото саке. Киото е и уникален университетски и научен център, в който има над 30 университета, включително и филиал на Стандфорския университет. Оттук са излезли 16 носители на Нобелова награда по физика, химия и други науки. Тук е и централата на световноизвестната в електрониката компания "Нинтендо".стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи