Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, януари 31, 2009

Цветята на Корана

Най-добрите филми от проекта „Цветята на Корана” гостуват в Пловдив
29 01 2009
tyr_iran_kino_4.jpgОсем непоказвани досега в България шедьоври на режисьори от Турция, Алжир, Иран и Израел на режисьорите Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф ще види родната публика.

Най –добрите филми от Близкия Изток , ще бъдат показани в рамките на една седмица в кино "Лъки Синема" в Пловдив. Прожекциите ще започнат на 6- ти февруари с турския филм „Девет” , който е един от най-силните дебюти в турското кино, режисиран блестящо от сценариста Юмит Юнал и озвучен от пънк иконите "ZeN". „Плачът на мравките” на Мохсен Махмалбаф ще бъде акцент в програмата.

tyr_iran_kino_3.jpg

Историята е за иранска двойка, която пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население. А сестрата на Мохсен - Самира Махмалбаф ще бъде представена със спечелилия наградата на журито от фестивала в Кан „В пет следобед". На 12-февруари филмовата програма ще бъде закрита с филма „Булката от Сирия” на режисьора Еран Риклис, познат на българската публика от „Киномания2008”, на която беше специален гост и представи филма си „Лимонова градина”. „Булката от Сирия” е историята за момиче от Израел, което трябва да се омъжи за сириец, когото е виждала само по телевизията. Филмът печели Наградата на публиката на МФФ в Локарно. Актрисата Хиам Аббас е номинирана от Европейската филмова академия за най-добра женска роля, а филмът е фаворит на публиката в Израел, където е номиниран в цели 7 категории за наградите на Израелската филмова академия. Лентата е абсолютният фаворит на фестивала в Монреал, където взима наградата на ФИПРЕССИ, наградата на публиката и още две от специалните награди на фестивала. Музиката към филма е записана от оркестъра на Българското национално радио, а композиторът Сирил Морин е номиниран от Европейската филмова академия за най-добра музика, написана специално за филма. Режисьорът Кюршат Къзбаз кани зрителите на мистично пътешествие из тайнствения свят на дервишите в биографичния филм за великия персийски поет Руми - "Джеляледин Руми - Танцът на любовта".

tyr_iran_kino_2.jpg

Сред заглавията в програмата са „Костенурките могат да летят” на режисьора Бахман Гобади. Филмът е носител на Наградата за мир МФФ Берлин и наградата „Кристална мечка”, изключително провокативният „Таква”, който имаше една единствена прожекция в София също ще бъде показан. На тези и други любопитни рожби на Седмото изкуство може да се насладите от 6-ти до 12-ти февруари в Града на тепетата.фрогнюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи