Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, януари 23, 2009

Вероучение в Бургас

(Бележка от Минаре-България:
Аз лично съм против въвеждането на този предмет под каквато и да е форма.
Днес обаче живеем в началото на ХХI век, когато във всички демократични страни Църквата е част от гражданското общество, а не от държавата. И трябва да изпълнява своята мисия именно като работи сред обществото.Проф. Васил Проданов,директор на Института за философски изследвания при БАН,православие.бг)

Вероучението ще стане задължителен предмет в Бургас


Свещеници влизат в отрезвителите

22 Януари, 2009

Калояна Живкова
Снимка Монитор

20 богослови от СУ „Св. Климент Охридски" ще преподават на бургаските ученици.

Бургаските свещениците поискаха от кмета на града да им бъде осигурен достъп до отрезвителя в морския град, за да се опитат да повлияят на хората с алкохолна зависимост. Това стана на среща между духовниците от всички православни храмове в общината и градоначалника. Той се ангажира да разговаря с директора на ОДП Бургас, с когото да разискват идеята на вярващите. Свещениците обещаха, че ще излязат и с конкретни идеи за промяна на настоящия граждански ритуал при бракосъчетания. Според тях, в момента при сключването на граждански бракове се използват изцяло религиозни символики, които са прерогатив единствено на църквата. Като пример свещениците посочиха използването на израза „венчайте се". Общината ще обсъди с църквата и възможностите за създаване на приют за бедни и социална кухня.

„Въвеждането на задължителен предмет по религия в училищата трябва да е обща кауза на Община Бургас и православната църква",ако държавата е абдикирала от проблема вероучение, то Община Бургас не е и ще търси сътрудничеството и на други общини. През последните 20 години са правени опити за часове по вероучение в извънкласни занимания - като СИП-ове в училищата или в организирани групи към църквите, но това така и не се е превърнало в масова практика във всички училища.

Един от основните въпроси във връзка с въвеждането на задължително вероучение в училищата е осигуряването на учители, които да водят часовете по религия. Свещениците не биха могли изцяло да поемат това поради многото други отговорности, които имат. Затова ще се разчита на привличането на богослови, но най-вече на допълнително квалифициране на учители чрез магистърски програми по богословие.

Отец Захари вече е водил преговори със Софийския университет, откъдето са изразили готовност да пращат свои лектори по богословие при формиране на група от 20 учители в Бургас. На първо време общината ще назначи двама щатни преподаватели, които от втория учебен срок ще поемат свободноизбираемите часове по религия.монитор



Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи