Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, януари 28, 2009

Руската православна църква избра за свой патриарх митрополит Кирил

Новият руски патриарх Кирил (вдясно) приема поздравления от архиереите в московската църква "Христос Спасител"
ФОТО Ройтерс

Бунтар оглави руската църква

Кирил ще стопява ледовете с Ватикана, Кремъл го харесва
Модернизатор поема патриаршеския жезъл на Руската православна църква и става наследник на починалия миналия декември Алексий Втори. Поместен събор от близо 700 свещеници, монаси и миряни предпочете с тайно гласуване 62-годишния Кирил пред неговия единствен съперник за църковния трон - 59-годишния митрополит Климент, смятан за националист консерватор. При това със значителна разлика - гласовете на 508 срещу 169 делегати. Избирането на 16-ия патриарх на Москва и цяла Русия беше възвестено с 16 удара на камбаните на московския храм "Христос Спасител".


Поместният църковен събор в църквата "Христос Спасител"
ФОТО АП
Привържениците на новоизбрания патриарх се страхуваха, че конкурентите му ще успеят да заздравят опозицията срещу "църковния модернизъм". Те се бояха от кадрова революция, която митрополит Климент се закани да извърши с помощта на своите поддръжници. Твърди се, че той е личен изповедник на съпругата на пре-зидента Медведев Свет-лана. Малко преди гласуването обаче третият кандидат за патриаршеския трон, посочен от неделния Архиерейски събор - митрополит Филарет, екзарх на Беларус, си направи отвод и призова гласувалите за него да подкрепят Кирил. Така очакваната борба между двата клана в ръководството на църквата не се състоя. Нямаше и протестно гласуване, констатира "Комерсант".
Руската православна църква често е упреквана, че е твърде архаична и не желае да следва "духа на времето". Сега обаче реши да демонстрира качества, смятани за дефицитни. Сред тях могат да се наредят "здравословна конкуренция, демократизъм във вземането на жизненоважни решения и липса на желязно програмиран резултат определен предварително". В същото време бе повече от очевидно, че предпочитанията на управляващите в Кремъл клонят към Кирил. Дори руски депутати от управляващата партия "Единна Русия", участвали в събора като миряни, обявиха пред "Ведомости", че ще гласуват за Кирил, защото е подкрепян от партийното ръководство и държавните лидери. Вестникът припомня също, че президентът Дмитрий Медведев присъства на коледното богослужение, водено от Кирил, което било възприето като знак на одобрение.
Първата задача на Кирил ще бъде да привлече в лоното на църквата вярващите, които смятат себе си за православни, но не посещават богослужения. Това са над 165 милиона души. Сиреч да възстанови влиянието на Московската патриаршия в постсъветското пространство. Ще се наложи и да поеме отговорността за подобряване на връзките й с младите хора - твърде прагматични и далеч от духовното в своето битие.
Новият руски върховен пастор обаче ще трябва да решава и старите проблеми на институцията. Например връзките й с другите вероизповедания. Това впрочем бе и част от предизборната програма на Кирил. Основните задачи, които Кирил трябва да реши, са пет, смятат църковни наблюдатели. Той трябва да не допусне разкол вътре в църквата, да осъществи реформа и да формира църковен съд за решаване на проблемите на духовниците. Преди избирането си архиереят си постави още една амбициозна цел - да възстанови религиозното образование в светското училище. Що се отнася до петата задача - да премахне пречките за нормален диалог с католиците, надеждите за размразяване бяха подсилени от факта, че Кирил се срещна с папа Бенедикт във Ватикана през 2007 г. Докато покойният Алексий Втори, който обвиняваше Рим, че се опитва "да отмъква" православни вярващи, не се съгласи да се срещне с папата.
Скептиците не очакват обаче кой знае каква мащабна модернизация при новия патриарх. Църковни аналитици посочват, че едва ли Кирил чак толкова активно ще се впусне в контакти с католиците, за да не усложни отношенията си с консервативното крило на църквата. Влиянието на Кремъл също ще определя служенето на новия патриарх. Според "Таймс" той е бивш агент на КГБ с псевдоним Михайлов. Неговият предшественик успя да върне църквата в центъра на обществения живот. Това се дължи до голяма степен на тесните му връзки с политическите лидери, които отпуснаха много държавни средства за подновяване и строеж на църкви. На висшите руски сановници винаги се е отреждало централно място на държавни събития, а премиерът Путин и президентът Медведев често се показват по телевизионните канали как посещават църковни празници.
Интронизация на новия руски патриарх е планирана на 1 февруари също в храма "Христос Спасител". стандарт
-
Култура и общество | 28.01.2009


Новият руски патриарх е смятан за модернизатор

Митрополит Кирил, избран за нов лидер на Руската православна църква със 165 милиона вярващи в лоното си, е смятан за модернизатор, който може да размрази отношенията с Католическата църква.

Кирил е първият патриарх, избран след разпадането на Съветския съюз през 1991 година. 62-годишният Кирил заменя покойния Алексий Втори, консерватор, комуто приписват заслугата за възраждане на църквата и промяна на нейната роля в обществото.

Служенето на Кирил като шестнайсетия патриарх на Москва и цяла Русия ще се определя от отношенията с две мощни институции: Кремъл и Католическата църква. Има надежди, че новият патриарх ще установи Покойният Алексий Втори не се съгласи да се срещне с папатаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Покойният Алексий Втори не се съгласи да се срещне с папата

по-добри отношения с католиците

в сравнение с Алексий Втори, който обвиняваше Рим, че се опитва "да отмъква" православни вярващи, и който не се съгласи да се срещне с папата. Надеждите за размразяване бяха подсилени от факта, че Кирил се срещна с папа Бенедикт във Ватикана през 2007 година.

Влиянието на Кремъл също ще определя служенето на Кирил. Неговият предшественик успя да върне църквата в центъра на обществения живот. Това се дължи до голяма степен на тесните си връзки с политическите лидери, които отпуснаха много държавни средства за подновяване и строеж на църкви.

На висшите руски сановници винаги е отредено централно място на държавни събития, а премиерът Путин и президентът Медведев често биват показвани по телевизионните канали как посещават църковни празници. И при Кирил не се очакват никакви промени в Влиянието на Кремъл в църковните дела ще се запази и при КирилBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Влиянието на Кремъл в църковните дела ще се запази и при Кирил

отношенията между църквата и Кремъл

"Московските патриарси никога не са критикували Кремъл за вътрешната или външната политика. И както е традицията вече 500 години, държава и църква в Русия работят заедно", посочва представител на института "Кестън", наблюдаващ религията в бивши комунистически страни.

Роден в Ленинград (сега Санкт Петербург) в семейство на свещеници, Кирил е ръкоположен през 1969 година. По-късно е ректор на ленинградската семинария. Преди да бъде избран за патриарх, той ръководеше отдела за външни отношения на църквата. След кончината на Алексий Втори на Кирил бе възложено да управлява временно църковните дела.

По публикации на Ройтерс и БТА

-
Избраха 16-тия руски патриарх

27 януари 2009 21:07

Руската православна църква избра тази вечер за свой патриарх митрополит Кирил, на 62 години, смятан за модернизатор. Той ще заеме мястото на починалия миналия месец Алексий Втори, съобщи Ройтерс.

Поместният събор, състоящ се от около 700 свещеници, монаси и миряни, е предпочел Кирил пред неговия единствен съперник за патриаршеския трон митрополит Климент, на 59 години, смятан за националист консерватор.

Кирил е получил 508 от подадените при тайно гласуване бюлетини. За Климент са гласували 169 делегати на събора.

Избирането на шестнайсетия патриарх на Москва и цяла Русия беше възвестено с 16 удара на камбаните на храма "Христос Спасител", посочва ИТАР-ТАСС.

Малко преди гласуването третият посочен от Архиерейския събор кандидат за патриаршеския трон, митрополит Филарет, си направи отвод.

Минаре-България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи