Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, януари 22, 2009

Напълно забравени от хората и от Бога храмове в България почти няма

Тошо Пейков: Забравени храмове в България почти няма, вече почитаме молитвените си места
22 януари 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Каква бе изминалата 2008 г. за Национален дарителски фонд „13 века България” и по какви проекти ще работи фондът през тази година, отговор на тези и други въпроси пред Агенция „Фокус” даде изпълнителният директор на фонда Тошо Пейков.

Фокус: Г-н Пейков, как през тази година ще бъдат организирани дарителските сесии на фонд „13 века България”?
Тошо Пейков: През 2009 г. разширяваме процедурата – ще разработваме проекти с участието на общини и ведомства за привличане на средства по вътрешни и международни програми, които ще бъдат предоставяни в съответствие с целите на съответната програма. През 2008 г., съвместно с община Силистра и Доростолската Света Митрополия, привлякохме средства по програма на Министерството на културата и организирахме Дните на България в Румъния. В столицата на българските национал-революционери – хъшовете – град Браила представихме пред българската общност и пред румънските граждани паметниците на българската духовна култура. В Браила получих подкрепа за идеята си да бъдат възстановени ханът и кръчмата на Никола Странджата, а с историка на Българското Възраждане – проф. Дойно Дойнов, предложихме 140-та годишнина от основаването на Българското книжовно дружество през 2009 г. да бъде чествана освен в София – в БАН и в Браила, където е учредено от проф. Марин Дринов.
Фокус: Кои са основните цели, които си поставяте като изпълнителен директор на фонда?
Тошо Пейков: Основните цели на фонда са записани върху страниците на нашия специален закон и са насочени към съхраняването на българската национална памет, в това число на даренията и имотите, предоставени на фонда, много от които се паметници на културата от национално значение. Ще продължим представянето на нашето културно-историческо наследство в страната и в чужбина, а съвместно с Министерството на културата ще положим усилия в списъка на ЮНЕСКО да бъдат включени нови български обекти. Ще организираме изложби с произведения на наши именити дарители. В два от имотите на фонда, които са паметници на културата, са организирани етнографски сбирки и затова разработваме програми за привличане на посетители и провеждане на събития в тези престижни малки дворци – връчване на награди и дипломи на училища, фондации, спортни клубове и граждани. Надявам се членовете на управителния съвет да одобрят предложението да учредим годишна награда за туристите, които са посетили всички български обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО, както и тези, които Фондът предлага да попълнят световния списък.
Имаме желанието и амбицията, съвместно с Министерството на образованието и науката, да реализираме в Интернет самоучител по български език за деца, откъснати от българската езикова среда. Ще предоставим на 100 български училища в страната и зад граница, на български студентски общности и на някои храмове в чужбина, комплект от 4 прекрасни фото-пана-икони с размери 70 на 100 см с ликовете на Светите цар Борис-Михаил – Покръстител, Кирил и Методий от Йоан Иконописец, глаголицата и кирилицата. Ако успеем, ще им покажем и лика на цар Симеон-Велики – чудесна репродукция по мащабната картина на художника Димитър Гюдженов.
Продължаваме работа по нашата програма „За чистотата на българския език – съхранена духовност и неизвестно бъдеще”.
Фокус: Колко от храмовете и манастирите в България ще подпомогнете през тази година?
Тошо Пейков: От 2005 г. до сега фондът финансово е подкрепил 60 проекта на църковни настоятелства на православни храмове и манастири за извършване на ремонти. Подпомагали сме със средства на фонда и редица новоизграждащи се черкви. Постъпили са редица нови искания и ние ще търсим начин чрез благотворителни кампании, както успяхме в предишни години, да ги удовлетворим и сега.
Фокус: Има ли молитвени места в пограничните райони на България, които са забравени от хората? Задавам този въпрос във връзка с изложбите от фотографии, които реализирате. Предполагам, че такива места биха представлявали интерес от туристическа гледна точка, а защо не и от национална?
Тошо Пейков: Напълно забравени от хората и от Бога храмове в България почти няма, защото ние – българите – вече почитаме молитвените си места, а има много, които са разрушени в годините на безбожния атеизъм. В тях не могат да се извършват служби и да се събират вярващи миряни. Въпреки това хората отиват по такива места, наричани манастирища и правят курбани на поляните, и палят свещи сред порутените свети сгради. Там именно се раждат проектите за възстановяване. На такива вярващи помогнахме в пограничните райони на Трън, на Симитли и на други места, затова по 300-400 души се събират за храмовите празници в манастира „Св. Арх. Михаил” в Тросково, „Света Троица” в Ерул и др.
Що се отнася до фотоизложбата „България в пълен блясък”, постъпиха множество заявки за гостуване в градове и села у нас и в чужбина - в Самоков, Велинград, Трявна, Кърджали, Одрин, Букурещ, Братислава, Канбера, Калараш. Добре би било да експонираме изложбата и в погранични райони на България.
Фокус: Как оценявате изминалата 2008 г. за фонд „13 века България”?
Тошо Пейков: Бих определил 2008 г. като напрегната и успешна. Започнахме през месец март с проява в българското посолство в Берлин, през месец април в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в градовете Хоф и Елванген в Германия. По-късно, по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на България, подредихме нашата фотоизложба в Народното събрание и в галерия „Средец” на Министерството на културата. През месец ноември я показахме на румънската общественост в театъра „Мария Филоти” в гр. Браила, а след това в Художествената галерия на град Силистра и в Доходното здание на град Русе.
През изтеклата година (след близо тригодишно ходене по бюрократичните пътеки) в полза на фонда се уреди собствеността на терените в комплекс „Хаджиданчови къщи” (недвижим паметник на културата) в гр. Сливен и започна изпълнението на проект за вертикална планировка. Освен това министерският съвет и областният управител на София-град издадоха документи за предоставяне на фонда на незавършения от 25 години обект „Дом „Родна стряха”. Предстои да се извършат проучвания и да се определи от членовете на управителния съвет инвеститор на обекта, който може години занапред да носи средства за финансиране на социални и културни български проекти.
Десислава АНТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи