Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, септември 21, 2010

Лесно е да станеш хафъз,трудното е да го запазиш за цял живот

Новодошлите кандидат-хафъзи започват от наизустяване на един ред, впоследствие - на два, на три реда и така, докато се стигне до цяла страница. Наученото през деня варира според капацитета и възможностите на децата, но някои наизустяват и до 3 страници на ден.
Новодошлите кандидат-хафъзи започват от наизустяване на един ред, впоследствие - на два, на три реда и така, докато се стигне до цяла страница. Наученото през деня варира според капацитета и възможностите на децата, но някои наизустяват и до 3 страници на ден.

Етимологията на думата хафъз разкрива същността и целта на самата дейност по наизустяването на Корана. Хафъз означава пазител. Преди писменото му разпространение именно хафъзите са били тези, чрез които Коранът се е запазил непроменен. В България единственото място, където се обучават хафъзи, това е Центърът за хафъзи „Еюб Ел Енсари” в гр. Мадан. В централната джамия, която е изградена като комплекс, децата в продължение на няколко години изцяло се отдават на наизустяването на Корана. Курсът е създаден през 1999 г., като целта е продължаването на традицията, с която родопското градче се е прославило като средище на „пазителите на Корана”. “Във времето, когато нашите бащи и деди са учили за хафъзи, Мадан не е бил единственото място, където е имало подобно обучение, но историята показва, че в отделни периоди на някои места хафъзлъкът е отслабвал, на други се е засилвал, но тук никога не е спирал”, посочва директорът на центъра хафъз Шефкет Хаджи. През 1998, когато той е поел длъжността мюфтия на Смолян, мечтата му била свързана с откриване на център за наизустяване на книгата на Аллах. Затова като тогавашен мюфтия Хаджи лансира идеята за възраждане на обучението по наизустяване на Корана. Среща и подкрепа от Главно мюфтийство, чрез което сега се финансира курсът. Сега по време на всеки месец Рамазан се продължава и друга традиция - да се прави мукабеле (четене на целия Коран) само от хафъзи. В центъра се обучават 24 ученика, но според директора му това число за страна, където живеят над милион мюсюлмани, е твърде недостатъчно.

“Събирахме учениците от цялата страна, учехме ги, но същевременно и ние се учехме”, с носталгия си спомня Хаджи за първите години на курса. Сега той поддържа връзка с първите си ученици, както и с повечето завършили успешно мисията си да станат хафъзи.

Преди 1999 г. в Мадан Шефкет Хаджи е бил помощник на хафъз Мурад, т.е. на баща му, който в продължение на 9 г. водил неуморно желаещите да наизустят Корана.

“Той ми е баща и мой учител”, казва за него сегашният директор. Самият хафъз Шефкет става хафъз в една от най-смутните години за мюсюлманите в региона.

Между 1968 и 1974 г. той успява да наизусти Корана, въпреки тревожните събития, свързани със смяната на имената им: „Тогава светското образование бе станало задължително и ние бяхме заети в училище цял ден, в което няма нищо лошо, но не ми оставаше време за наизустяване. Затова се възползвах само от двата почивни дни в края на седмицата и поради това 6 г. ми отне да стана хафъз. Бяха трудни времена по отношение на свободното практикуване на религията. Вкъщи пердетата бяха дръпнати и задължително имаше човек навън, който да следи за външни лица, които да не чуят и разберат какво става вътре”, спомня си директорът.

По-трудно е да си отидеш от този свят като хафъз

Хаджи потвърждава максимата, че по-лесно е да станеш хафъз, отколкото да си отидеш от този свят като такъв. По-трудното е да запазиш наученото, защото, след като ученикът завърши, то той вече не е под контрола на учителя и е в друга среда, която предполага и забравяне на наученото. Когато ученикът свикне на един принцип, наизустяването е много лесно, уверява хафъз Шефкет. Новодошлите кандидат-хафъзи започват от малкото - наизустяване на един ред, впоследствие - на два, на три реда и така, докато се стигне до цяла страница. Наученото през деня варира според капацитета и възможностите на децата, но някои наизустяват и до 3 страници на ден. „Аз често правя едно сравнение пред учениците. Ако на един нетрениран човек му кажеш да вдигне 30 кг тежест отведнъж, то може да му се стори трудно, но спортистът, който е тренирал, съвсем спокойно ще ги вдигне. Така е и с наизустяването. С развитието си почти всички ученици спокойно са в състояние да наизустят една страница за 30 минути”, добавя хафъз Шефкет.

И за 2 г. се става хафъз

Най-малкият ученик в курса е 8-годишен, а най-възрастният е на 32 г. Иначе за Рамазана някои поемат ангажименти в отделни населени места и стават имами.

“Най-бързо завършилият курса ни ученик е Исмаил Узун, станал хафъз за година и осем месеца”, с гордост споделя директорът. Обикновено програмата в центъра е тригодишна, но когато обучаващият се срещне трудност, програмата може да се раздроби и за повече време.

Всеки един, който има желание, може да се запише в курса, без значение в каква степен е усвоил Корана, дори да не може да чете на арабски Свещената книга.

“Важното в случая е мотивацията на детето и още повече - тази на родителите му. Ако я няма връзката дете-родител-учител, то успехът трудно ще дойде”, заявява Хаджи.

Центърът осигурява пълен пансион на учениците. След сутрешната молитва децата четат Корана, след което ходят на училище. След като се върнат, правят преговор на наизустената част. Това става обикновено между 15 и 18 часа. Самото наизустяване на нови части от Корана е преди нощната молитва. А сутринта се прави преговор на наученото, докато следобед има един цялостен преговор.

За да се види нивото на всички хафъзи и кандидати за това определение, ежегодно в страната се организира национално състезание за хафъзи. През 2010 г. бе проведено 5-ото поред подобно мероприятие. “Има ученици, завършили в чужбина - и те се включват в състезанието, така се вижда общото ниво на всички хафъзи в България - обяснява Хаджи. - Така и самите ученици виждат къде имат слаби и силни страни.”

20 September 2010,Monday
БЕЙНУР СЮЛЕЙМАН МАДАН

"Заман" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи