Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, февруари 24, 2010

Джамия до най-голямата британска военна академия

2010

Джамия до най-голямата британска военна академия !

Общинският съвет на малкото английско градче Сандхърст, графство Бъркшир, е дал на местната бенгалска общност разрешение за строеж на джамия. Този факт не би бил неестествен на фона на британския мултикултурализъм, ако строителното петно на проектираната сграда не бе в непосредствена близост до най-голямата британска военна академия RMAS (Royal Military Academy in Sandhurst). Според британски източници военното министерство не било против самия строеж и то на това място. Представители на силовото ведомство считали, че е недопустимо от гледна точка на сигурността да се изгради ислямски религиозен храм с такива огромни размери. Съгласно представената скица двете планирани минарета с височина около 40 метра ще създадат проблем на курсантите и провежданите в RSAS мероприятия. На практика, ако проектът бъде реализиран, от двете минарета ще има директна видимост към двора и дори към стаите на престижното кралско военно заведение.

Офицери от академията са инициирали подписка за спирането на строежа, под която вече са се подписали около 7 000 жители на малкото градче. Випускници на тази авторитетна военна академия са видни представители на британския елит, сред които е и Уинстън Чърчил, както и членове на кралското семейство, в това число престолонаследникът принц Чарлз и неговите двама сина Уилям и Хари.

Против появата на тази джамия се обяви представителят на местното население в европарламента Найджъл Фардж. Той отстоява позицията, че религиозният храм може да стане база на радикални ислямски елементи, което ще е крайно неприемливо за работата на академията. Сходна позиция заема и д-р Камал Хелбауи - бившият говорител на движението „Мюсюлмански братя” за Европа и учредител на една от влиятелните ислямски организации на Острова „Ислямска лига на Великобритания”. Той препоръчва на мюсюлманите от Сандхърст да потърсят друго място за изграждането на своята джамия, за да „не влизат в странични проблеми и да останат в добри отношения с местното население”.

В същото време лидерът на сандхърстката бенгалска земляческа организация Абдел Уаси Шудри е на мнение, че проектът на бъдещата джамия е направен много прецизно. Според него идеята на религиозния храм е била „да бъдат разширени връзките на бенгалците с местните хора и да се ускори тяхната интеграция в британското общество”.

Подобен тип проблеми и предизвиканата обществена дискусия са доказателства за наличието на типология на интеграцията на мюсюлманските общности в различните европейски държави. Английският модел е един от водещите в това отношение. Търсейки неговите специфични черти, експертите припомнят смехотворното положение, в което изпадна преди няколко дни британският министър-председател Гордън Браун. Той заяви пред пресата, че посолството на Обединените арабски емирства в Лондон му е изпратило като дипломатически подарък печено прасенце. Тази констатация на стопанина на „Даунинг стрийт” №10 предизвика иронични коментари в близкоизточната преса, според които Браун не може да различи свинско от агнешко месо. Проблемът обаче не се състои в това, а във факта, че лидерът на една от водещите европейски държави не знае, че е невъзможно официални представители на арабо-мюсюлманска държава да му подарят продукт от свинско месо. Подобен акт влиза в категоричен разрез с религията им.

http://www.orientbg.info / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи