Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, октомври 06, 2008

Датски комик осмива предразсъдъците на мюсюлмани и християни

Спорът за карикатурите на пророка Мохамед продължава да поляризира датчаните. Един от известните им комици Омар Марзук балансира между крайностите, представяйки на сцената недостатъците и на християни, и на мюсюлмани.

Омар Марзук е застанал на сцената и се майтапи с това, че по време на войната в Ирак Дания подкрепила "коалицията на желаещите", изпращайки в пустинната държава не какво да е, а една подводница!

Три години след публикуването на 12-те карикатури на пророка Мохамед отношенията между християнското мнозинство и мюсюлманското малцинство в Дания са все още белязани от предразсъдъци и взаимно недоверие.

Карикатурите срещу пророка Мохамед предизвикаха огромно недоволство и насилия в мюсюлманския святBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Карикатурите срещу пророка Мохамед предизвикаха огромно недоволство и насилия в мюсюлманския свят

Предразсъдъците доминират отношенията между мюсюлмани и християни

Датският комик от египетски произход Омар Марзук е крайно учуден от това, макар че сатирата му всъщност живее от този конфликт, вземайки на прицел и двете страни:

"Мислех си, че тази тема ще присъства в репертоара ми най-много пет години и че после ще трябва да си търся друга, защото дотогава датчаните ще са приели емигрантите, ще се отнасят толерантно към тях и светът ще се интересува от други теми. Вместо това обаче настроенията стават все по-лоши."

Преди три години, спомня си Марзук, карикатурите за Мохамед го жегнали лично. Разбира се, че всекидневникът Юландс-пост има право да ги публикува, казва вярващият мюсюлманин от египетски произход. Самият Марзук живее от безкомпромисната сатира, от иронията и сарказма, само че, най-важното, според него, е да не нараниш хората, да няма удари под кръста:

"Днес на Запад религията е табу. Всеки, който изповядва някаква религия, е смятан за непълноценен, без значение, дали е християнин или мюсюлманин. Хората все ме питат, ама ти наистина ли вярваш в някакъв бог, който живее на небето и е с дълга бяла брада? Само този въпрос е достатъчен, за да се види на какво ниво се води дискусията и колко малко се уважават религиозните чувства."

Датският вестник Юландс Постен се извини за това, че публикуваните карикатури за пророка Мохамед нарушили Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Датският вестник Юландс Постен се извини за това, че публикуваните карикатури за пророка Мохамед нарушили "религиозните чувства на мюсюлманите"

Шоковата терапия на спектаклите му

Точно затова Марзук е решил и занапред да посвещава спектаклите си на взривоопасната смесица от религия, фанатизъм, тероризъм и предразсъдъци. В момента той пише сценарий за сериал, който ще се излъчва догодина по датската телевизия, и в който се описват отношенията в малка терористична група от четирима души:

"Като си помисли човек, колко много се говори за тероризма, няма как да не ни направи впечатление, колко малко се дискутира по този проблем. Множество западни политици искат да се затегнат разпоредбите в борбата срещу тероризма, а от другата страна - ислямистите се канят да разрушават целия запад. Само че между тези две екстремни позиции цари впечатляваща тишина".

Омар Марзук, датският комик от египетски произход, се опитва да наруши тази тишина, с безпощадните си критики и към двете страни. Това прави спектаклите му обичани и от християни, и от мюсюлмани.

"Дойче веле",06.10.2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи