Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, октомври 20, 2008

Време ли е да започнем да спазваме правилата?

Какво смятате, желаете ли заедно да разгледаме ислямските правила и да видим дали са трудни или лесни за изпълнение. Знамението в Свещения Коран ни припомня: "Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни" (2:185). Понякога ние сами усложняваме нещата, сякаш ислямът не е религия, която може да бъде част от ежедневието ни. Тя е религия, която може да се изповядва от всеки. Днес ще ви представя няколко примера от хадисите, от които ще разберете, че не е никак трудно да бъдете почитан и уважаван мюсюлманин. Напротив, всеки, без да плаща за нещо и без да се затруднява, може да притежава морал и поведение, от което Всевишният да бъде доволен.
Искате да бъдете обичан от Всевишния ли? Не е трудно. Необходимо е само да решите да не се сърдите на хората, които сте наранили или са ви наранили, повече от три дни. Последният Пратеник повелява: - Истинският вярващ е този, който не се сърди повече от три дни на своя брат по вяра. Значи ако сме били наранени или сме наранили някого, можем да му се сърдим най-много три дни. Повече от това не ни приляга. Разбира се, ако желаем да бъдем истински вярващи.

Искате да бъдете обичан мюсюлманин? Не си мислете, че това е много трудно. Напротив, лесно е. Достатъчно е да обичате хората около себе си и те да ви обичат. Вие сте вече обичан човек. Пратеникът на Аллах повелява: - Вярващият обича околните и те го обичат! Но обърнете внимание, хадисът продължава с предупреждение: "Няма полза от вярващ, който не обича и не е обичан!"

Вие сте в затруднено материално положение? Натъжавате се, защото не можете да помогнете на нуждаещите се и да дадете милостиня? Не си мислете, че сте в безизходица. Когато нямате пари, също можете да дадете милостиня. Достатъчно е да се усмихнете на хората, с които се срещате. Вижте какво повелява Пратеникът: “Усмивката на вярващия е милостиня!” Достатъчно е само да не се мръщите на околните. Свикнете да се усмихвате на всеки, с когото се срещате.

Желаете да се освободите от малките грехове, които сте извършили? Не губете надежда. И това е много лесно. Достатъчно е да се поздравите и да си стиснете ръце с вярващия, когато се срещнете. Пратеникът повелява: - Когато двама вярващи се срещнат и си стиснат ръцете, греховете им се опрощават, както пожълтелите листа падат от дърветата! Достатъчно е това да стане ваш навик и веднага ще усетите успокоение.

Искате помощта на Всевишния в трудни за вас дни? И това е възможно. Стига и вие да се притичате на помощ, когато някой друг има нужда. Хазрат Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, повелява: - Всевишният Аллах е помощник на своя раб, когато и той помага на своите близки и братя!

Какво ще кажете за напътствията? Много ли са трудни или всеки без затруднение може да ги извърши? Тогава какво чакаме? Нека не се сърдим на онези, които са ни наранили. Нека бъдем усмихнати. Нека протегнем ръце и се поздравим. Нека помагаме на всеки. Обичайте хората и бъдете обичани. Нека тези неща станат част от нашия характер. Това е начинът, по който Всевишният ще бъде доволен от вас, и не ни струва нищо да извършваме тези дела и да печелим благодеяния. Ахмет Шахин

заман

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи