Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, октомври 07, 2008

"Най-смелата жена в Афганистан" получи наградата на името на Анна Политковска

30-годишната Малалай Джоя рискува живота си, за да защитава правата на жените и жертвите на изнасилвания в страната си
07.10.2008

Афганистанка, дръзнала да се противопостави на талибаните и военните главатари с неуморна кампания за правата на жените и жертвите на изнасилване в страната си, получи тази седмица признание.

Малалай Джоя (MalalaiJoya.com), наричана "най-смелата жена в Афганистан", стана втората носителка на наградата на името на Анна Политковска, руската журналистка, убита преди две години в Москва, съобщава Ройтерс.

Учредител на приза е българката Мариана Кацарова от правозащитната организация RAW in War, чиято дейност е насочена срещу насилието над жени по време на военни и други конфликти.

Българската журналистка е прекарала 15 години в Босна, Косово и Чечения. Тя похвали 30-годишната Джоя за работата й в подкрепа на жените и срещу военнопрестъпниците, отбелязва Ройтерс.

Джоя е непрестанен обект на смъртни заплахи и действителни опити за посегателство над живота заради нейните неуморни усилия. Контрастът между елегантния костюм в европейски стил, който носи на интервютата в Лондон преди връчването на наградата, и описанията на опасностите и тормоза, на които е подложена у дома си, е огромен.

"Прибрах се в родния си град и взривиха мост. Къщата и офисът ми бяха нападнати. С всеки изминат ден животът ми виси все повече на косъм", обяснява тя. За да се защити, Малалай сменя дом след дом, пътува с въоръжена охрана и крие лицето си зад бурка.

Джоя е бебе, когато съветските танкове навлизат в Кабул през 1979 г., поставяйки началото на 10-годишна окупация. Тя е заобиколена от опасности през целия си живот. Когато е на 4 години, семейството й бяга в бежански лагери в Иран, а след това в Пакистан, преди да се върне в Афганистан през 1998 г. при режима на талибаните.

Смелата девойка тайно обучава афганистански момичета да четат и пишат, рискувайки живота си в един режим, който забранява образованието за жените и им отказва почти всякакви права.

Малалай продължава да се застъпва за правата на афганистанките и след свалянето на талибаните от водената от САЩ коалиция през 2001 г., като настоява военните главатари да бъдат изправени на съд за престъпления срещу човечеството.

На двайсет и няколко години Джоя е избрана за най-младия депутат в Афганистан, но й забраняват да се кандидатира повече, след като миналата година в телевизионно интервю сравнява парламента с "конюшня или зоопарк".

Джоя е песимист за бъдещето на Афганистан. В интервю за Ройтерс тя казва, че условията за жените са се влошили още повече извън Кабул, където са зачестили изнасилванията, включително на 4-5-годишни момичета.

Тя критикува и американските бомбардировки, довели до смъртта на огромен брой цивилни граждани, както и подкрепяното от НАТО афганистанско правителство заради готовността му да преговаря с талибаните. Според нея конфликтът не може да бъде разрешен скоро, а САЩ и съюзниците им следват свой собствен дневен ред и интереси в страната й.

netinfo

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи