Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, октомври 01, 2008

Френските мюсюлмани намират убежище в католически училища

Във Франция всеки десети ученик в католическо училище е мюсюлманин, съобщава американското издание The New York Times. Вестникът отбелязва, че официална статистика в страната не се води, но в големите френски градове, например като Марсилия, това съотношение е 50%.

В материала, озаглавен „Френските мюсюлмани намират убежище в католически училища”, са приведени следните цифри: в страната има 8 847 католически училища, в които се учат около 2 милиона деца и делът на мюсюлманите сред тях неизменно расте. Главната причина е в това, че забраната за носене на религиозни дрехи в светските учебни заведения, въведена във Франция през 2004 г., не се разпростира върху частните католически училища. Припомняме, че тогава френският парламент забрани в републиканските учебни заведения и висши училища носенето на забрадки и тюрбани.

Междувременно във Франция действат общо 4 ислямски училища, независимо от това, че ислямската общност в страната е най-голямата в Европа – 5 милиона души. В католическите училища на мюсюлманките се разрешава да носят забрадки. Имамът на Марсилия Сагиб Бенги, чиято дъщеря посещава частно католическо училище, заяви за вестника: „Светскостта във Франция стана новата държавна религия и държавните училища сега са храмове на тази религия. Иронията е в това, че католическата църква се отнася към мюсюлманите много по-толерантно от чиновниците.”

Обучението в частните католически училища във Франция е едно от най-евтините в Европа. Една година обучение струва средно 1 400 евро (около 2 050 американски долара), отбелязва изданието. Освен това, в много от католическите учебни заведения мюсюлманките могат да носят забрадки.

BgNewsroom.com, снимка: EPA/JAIPAL SINGH/BGNES

изт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи