Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, октомври 24, 2008

Турция

Турски печат: “Съюзът за забрадките” беше разрушен от мотивите на Конституционния съд
24 октомври 2008 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Оповестените мотиви на решенията на Конституционния съд по делата за забрадките и за закриването на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ са централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” констатира, че мотивите на решението на висшите магистрати по делото за забрадките е разрушило “съюза за забрадките” между управляващата ПСР и Партията на националистическото движение за извършените промени в конституцията, с които се целеше осигуряване на свободното носене на мюсюлмански забрадки в турските университети. По този повод както премиерът Реджеп Тайип Ердоган, така и лидерът на ПНД Девлет Бахчели силно критикуват това решение на Конституционния съд, посочва всекидневникът.
“Милиет” извежда на централно място острата реакция и думите на Eрдоган, че Конституционният съд не стои над конституцията на страната.
Вестник Хюриет” цитира позицията на лидера на ПНД Девлет Бахчели, че взетото решение от Конституционния съд не е юридическо, а политическо. Девлет Бахчели подчертава също, че висшите магистрати са надхвърлили своите правомощия.
Коментарът на вестник “Сабах” във връзка с мотивите на решението по делото за закриване на ПСР е, че едно от съображенията на висшите магистрати ПСР да не бъде закрита, а да й бъде наложена само парична санкция, е перспективата на Турция за членство в ЕС.
Мнението на вестник “Заман” е, че мотивите на Конституционния съд по делата за забрадките и за закриването на ПСР противоречат на мотивите по взети преди това решения от висшите магистрати и това неминуемо отново ще предизвика разгорещени спорове – както сред юристите, така и в политическите среди.

Ислямистите в Турция експлоатират религията, но няма доказателства за насилие, посочи Конституционният съд
24 октомври 2008 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция ислямистка партия експлоатира религията за политически цели, като нарушава светските норми, но няма доказателства, че проповядва насилие, заяви Конституционният съд на страната в мотивите си по делото за ПСР, предаде АФП.
Съдът излага мотивите, върху които основава решението си от юли по дело, чието искане бе забраната на партията по обвинения в опит да замени ожесточено защитаваната светска система в Турция с твърд ислямистки режим. Съдът отхвърли искането на прокуратурата да обяви извън закона Партията на справедливостта и развитието (ПСР), но я наказа с финансови санкции които представлявали „сериозно предупреждение”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи