Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, октомври 26, 2008

СИМВОЛ НА ДИАЛОГ МЕЖДУ РЕЛИГИИТЕ

В Дуисбург отвори врати най-голямата джамия в Германия. Инициатори на строежа са мюсюлманки, който възнамеряват и за в бъдеще да се застъпват за равноправието на жените в исляма. В Дуисбург живее втората по-големина турска общност в Германия, която се отличава със своята откритост. Това става ясно и от вида на храма – с големи прозорци и широко отворени врати. Целта е той да се превърне в място за диалог. Впечатляващата простройка струва 7,5 млн евро, като 3,2 млн са предоставени от Европейския съюз и местните власти.

бнт,Неделя 26 Октомври 2008

По съседски
Джамия на интеграцията

Германски град може да научи цяла Европа как да е гостоприемнна към 16-те си милиона мюсюлмани
Хю Уилямсън
Берлин
Металургичните заводи и мините край Маркслох ги няма вече десетилетия,но гастарбайтерите,дошли да копаят въглища топят стомана,са останали тук.Над 50 % от жителите на това промишлено предградие на Дуисбург,в индустриалното сърце на западна Германия,са от турски произход.Мюсюлманските магазини,музиката и кафенетата са извоювали на града прозвището "Малкия Истанбул".
Наскоро Маркслох се прочу и по друга причина.Следващата година там ще отвори врати най-голямата джамия в Германия,която ще може да побира 1 500 души.Тази переспектива постави района в центъра на национален дебат за пътищата към по-голяма интеграция между мюсюлмани,християни и хора от други вероизповедания.
В Германия мюсюлманите са над 3 млн,повече са само във Франция.Правителството на Ангела Меркел наскоро инициира диалог с турската общност,за да се тушира конфликтните полета на взаимното съжителство.Така например цели кланове бяха разкритикувани заради традиционните за тях "убийства на честта".Именно построяването на големи джамии обаче,се превърна в "ябълката на раздора" за немалко немски градове.Проект в Кьолн,подобен на този в Маркслох,беше посрещнат с агресивни улични протести срещу издигането на огромен символ на Исляма в този изконно католически град.Тъкмо обратното-джамията в Маркслох се приема като успех,защото мюсюлманската общност работи заедно с местните политици,водачи н акатлическата и протестанската църкви.
Е,наистина ли Маркслох е толкова успешен проект и ако е така,защо интеграцията тук работи по-добре,отколкото на други места?Зехра Йълмаз стъпва внимателно,докато развежда посетители в джамията в Маркслох.Боядисването на вътрешността и в ярко червено,синьо и жълто ще започне скоро.Мъжете ще се молят на приземния етаж,а жемите на горния.Зехра е от турската Асоциация за религиозни въпроси-умерена мюсюлманска група,свързана с турското правителство,която строи джамията на стойност 7 млн.евро.Една от възможните причини за успеха на проекта става ясна от самата обиколка из джамията-голяма част от нея ще се превърне в обществен център както за мюсюлмани,така и за друговерци,със стаи за срещи,курсове по немски,библиотека и ресторант,предлагащ на по-бедните жители на Маркслох безплатна храна след петъчните молитви.
Лейла Цмал е човекът,който най-точно описва същината на успеха в Маркслох.Тя е представител на градския съвет по проекта за джамията.Според нея,инициативата е събудила чувство на отговорност сред местните мюсюлмани към собствената им общност,както и по-голямо разбиране сред немюсюлманското население,че гастарбайтерите са тук,за да останат.Така въпросните гастарбайтери са се превърнали в "гастгебери",или домакини в местната общност,казва Цмал.Основите за преустановяване на дрязгите вече са положени!
вестник "Класа",брой 1/понеделник,03.09.2007,страница 17

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи