Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, октомври 18, 2008

Как кралят на Мароко поведе битка срещу радикалния ислям

Кралят на Мароко Мохамед VІ поздравява свои поддръжници на тържествата по случай деветата годишнина от качването му на трона. Снимка: Ройтерс

Ислямското право позволява на мъжете да се женят за момичета, навършили 9 години, защото браковете с по-млади жени често са по-успешни. Или поне така твърди мароканският теолог Мохамед Маграуи. Фетвата (становище по религиозно право), издадена от Маграуи в Маракеш в началото септември потвърди това, с което крал Мохамед VI вече беше наясно: че ислямският фундаментализъм се надига в традиционно либералната северноафриканска страна.

Върховният съвет на улемите (ислямски учени) осъди фетвата, а уебсайтът на Маграуи, както и десетки свързани с него училища за изучаване на Корана бяха закрити. Няколко седмици по-късно, точно когато в края на свещения месец Рамадан мароканците отбелязваха низпославането на Корана на пророка Мохамед, мароканският крал Мохамед предприе своята втора религиозна реформа. “Необходимо е вярата на мароканците да бъде запазена от екстремистки импулси”, заяви монархът в северния град Тетуан, обявявайки поредица от мерки в тази насока.

В качеството си на Амир ал Муминийн, или Предводител на вярващите, 45-годишният крал, за когото се вярва, че произхожда от пророка Мохамед, е официалният водач на мюсюлманите в Мароко. Новата реформа последва предишната, въведена, след като през 2003 година 12 атентатори самоубийци убиха в Казабланка 45 души. Реформата преструктурира Министерството на ислямските въпроси, за да установи по-строг контрол върху проповедниците в 40-те хиляди джамии в страната. Други мерки предвиждат да се ревизират ислямските учебници и да бъдат назначени жени инструктори в джамиите.

Новата реформа създаде 69 регионални или провинциални съвета на улемите, които ще гарантират “духовната сигурност” и ще съхраняват “толерантния сунитски ислям”, който е част от “мароканската идентичност”, както каза крал Мохамед. От тях се очаква да осъвременят обучението на имамите, чиито медицинско обслужване и жизнен стандарт също ще бъдат подобрени наред с тези на останалата част от персонала на джамиите. Отделно ще има и съвет на улемите, който ще се грижи за живеещите в чужбина над 3 милиона мароканци, за които се смята, че като имигранти са изключително уязвими от екстремизма.

Мароко се опитва да възпре радикализма чрез двустранен подход, като се опитва да налага толерантната страна на исляма и едновременно с това задържа хиляди заподозрени екстремисти. Арестите предизвикват критиката на правозащитните организации, които твърдят, че тайните служби незаконно отвличат десетки заподозрени и ги затварят в центрове за задържане - като придобилия лоша слава “Темара” близо до столицата Рабат. Полицията също предприема строги мерки срещу мирни ислямистки движения - като непарламентарното “Ал Адл уал ихсан” (Справедливост и духовност), което много анализатори смятат за фактически най-голямата политическа партия в Мароко.

“С новата реформа крал Мохамед подчертава своето положение на религиозен водач на страната в противовес на самозвани религиозни власти”, каза пред френския всекидневник “Монд” Рашид Бензин, експерт в Института за политически науки в Екс ан Прованс. “Дворецът обаче изпитва трудности да ограничи разпространението на ислямския радикализъм по интернет и по някои телевизии от Залива, отбеляза Бензин. Някои радикални проповедници действат като протестантски телевизионни пастори, обясни той. При тези условия няма никакви гаранции, че дадените (от политическите власти) отговори има шанс да бъдат чути”, завърши Бензин.

По БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи