Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, октомври 18, 2008

Как се финансира ислямисткият тероризъм?

Начините, по които "Ал Кайда" и други ислямски терористични групи си набавят пари, се променят с времето, твърдят анализатори, цитирани от АП
17.10.2008

Начините, по които "Ал Кайда" и други ислямски терористични групи си набавят пари, се променят с времето, твърдят анализатори. Асошиейтед прес анализира каналите на финансиране.

Съветската война в Афганистан:

Много ислямски терористични групи са се зародили в годините на съветската война в Афганистан, която започна през 1979 г. През тази война САЩ, Саудитска Арабия и други страни спонсорират ислямски екстремисти, които впоследствие принуждават съветските войски да се изтеглят през 1989 г.

Саудитска Арабия също насърчи гражданите си да даряват пари за тази кауза и много ислямски благотворителни организации бяха създадени с цел да помогнат за насочването на тези средства към екстремисти в Афганистан.

Ранните години на "Ал Кайда":

Към края на съветската война в Афганистан Осама бин Ладен създаде "Ал Кайда", за да разшири джихада, ислямската свещена война, извън страната. Мнозина смятат, че Бин Ладен първоначално е разчитал на собственото си богатство като член на една от най-богатите фамилии в Саудитска Арабия.

Но Саудитска Арабия му отряза достъпа до по-голямата част от това богатство в началото на 90-те години заради критиките му към саудитската династия. Мнозина смятат, че в резултат на това Бин Ладен е започнал да разчита повече на богати донори и ислямски благотворителни организации от страни в Персийския залив.

Американската комисия, разследвала атаките от 11 септември 2001 г., обяви, че на "Ал Кайда" са били необходими 30 милиона долара годишно, за да поддържа активността си преди ударите и почти всички тези пари са от дарения.

Американско разследване от 2004 г. сочи, че банки в Обединените арабски емирства са управлявали без да знаят повечето от 400-те хиляди долара,
похарчени за подготовка атаките от 11 септември.

След атаките от 11 септември 2001 г.

САЩ предприеха агресивна кампания да се използват техники за контрол над спазването на закона, за да се пресекат мрежи за финансиране на тероризма, и работиха със съюзници, за да подобрят своите собствени финансови и регулаторни институции след 11 септември 2001 г.

В резултат, анализатори твърдят, че ислямски терористични групи са били принудени да изтеглят авоарите си от банки и вместо това да разчитат на не толкова ефективни, неофициални начини за придвижване на пари, като пренасяне на пари на ръка и използване на мрежи, известни като "хауала".

Групите обаче продължават да разчитат основно на богати донори и ислямски благотворителни организации в богатите на петрол страни от Персийския залив, особено Саудитска Арабия.

Тези страни се облагодетелстваха от скока на цените на петрола през последните две години.

Групите се възползваха също от търговията с наркотици в Афганистан, която процъфтя след водената от САЩ инвазия през 2001 г.

Американският генерал Бари Маккафри, известен още като "наркоцаря" заради борбата си срещу наркотиците, смята, че "Ал Кайда" и талибаните се финансират с близо 800 млн. долара годишно от незаконната търговия с наркотици в Афганистан, възлизаща общо на 4 млрд. долара.

Свързани групи и симпатизанти:

Анализатори твърдят, че индивидуални терористични клетки също увеличават финансирането си чрез престъпна дейност.

Испански служители казаха, че терористите, които бомбардираха влакове в Мадрид през 2004 г., са били финансирани основно от незаконна продажба на наркотици. ООН изчислява, че тези атаки са стрували само около 10 хил. долара.

Британски служители посочиха, че терористите, които извършиха атентатите в лондонското метро през 2005 г., са се самофинансирали, като са взели личен заем, просрочили са плащането му и са превишавали банковите си кредити. Британците изчисляват, че тези атаки са стрували около 15 хил. долара.

Анализатори твърдят, че индивидуални терористични атаки като тези в Мадрид и Лондон са евтини и лесни за финансиране. Те смятат, че е много по-скъпо да се подкрепят широки терористични мрежи като тези на "Ал Кайда" и талибаните по пакистанско-афганистанската граница.

БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи