Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, октомври 07, 2008

Споровете между ислямистите и секуларистите в Турция продължават

06. 10 .2008 koran

Споровете между ислямистите и секуларистите в Турция продължават

Мнозинството преподаватели по философия в турските университети подложиха на сериозна критика плановете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която има ислямски корени, да внесе промени в програмата на обучение по тази специалност. Те заявиха, че ислямистите се опитват да насадят религиозни идеи в преподаването на философията, което не съответства на светските начала на съвременната турска държава. Според вестник “Turkish Daily News” това става посредством Съвета за образование и възпитание (СОВ), който е подведомствен на Министерството на образованието. Пилотният проект започна в малкия университет „Ирсирис”, намиращ се в Централен Анадол.

Ясер Кубили, председателят на Турската философска асоциация (ТФА) пояснява, че са внесени поправки в дисциплината онтология. До този момент преподавателите са разделяли материята на три основни дяла, а именно: 1. Аллах съществува и това може да се докаже; 2. Аллах не съществува и това може да се докаже; 3. Ние не можем да знаем и да докажем дали Аллах съществува или не. Намесата на СОВ се състои в това, че студентите се задължават единствено да разсъждават и правят изследванията си в първия дял – този, който потвърждава съществуването на Аллах. Игнорирането на свръхестествената сила не се допуска като опция в новите философски подходи.

В миналото представителите на ТФА не обръщаха голямо внимание на опитите за намеса на ПСР в техните учебни планове, но сега съпротивата, от тяхна страна, е яростна. Кубили твърди, че ислямистите “хвърлят сянка върху умовете на студентите” и че “философите са обезпокоени за бъдещето на Турция”. Той допълва също, че “това е най-лошата промяна, която някога е била внасяна в учебната програма на философската дисциплина онтология”.

В същия дух се изказва преподавателят по философия в Близкоизточния технически университет в Анкара. Той обвинява СОВ, че е действал зад гърба на професорите и не е поставил на широко обсъждане въпросните промени.

Действията на управляващата партия в съседна Турция са следствие от прилагането на утвърдения петгодишен план за модернизиране на системата на образование. Авторите му са заложили в него изучаването на големите постижения на турската държава в областта на икономиката, външната политика, образованието, здравеопазването и правата на човека. На практика сега управляващите са решили да пропагандират своите действия във въпросните сектори като ги представят за “големи успехи”. Опонентите им – секуларистите не само ги оспорват, но и се противопоставят на самия процес на тяхното пропагандиране.

Напрежението в областта на образованието идва броени дни след като редица светски настроени кръгове, най-вече представени от медиите, се противопоставиха на стремежа на правителството да преименува последните три празнични дни от свещения месец рамадан от “шекер байрям” в “рамазан байрям”. Става въпрос за традиция, която е утвърдена преди 80 години, още от времето на управлението на Ататюрк.

Конкретният повод бе речта, произнесена от премиера Ердоган в провинция Санлиурфа. В нея той обвини секуларистите, че са променили името на празника, като са му придали характер на удоволствие и веселба. Според него оттам се е появило и името “шекер байрям”. Турският министър-председател оспорва правилността на името на празника на месец рамадан, тъй като то не отразява истинския характер на ритуала. Вестник “Миллиет” остро разкритикува тези думи на премиера и го обвини, че нарушава традицията, нравите и обичаите на съвременните турци.

Спорът, който придоби догматичен характер, има очевидни политически измерения. Желанието на Ердоган – последните дни от свещения месец рамадан да бъдат възприемани преди всичко като неизменна част от ислямския култ, се сблъсква с турската светска традиция. Тя повелява този период от годината да бъде компонент от множество почивни дни за населението.

orientbg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи