Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, октомври 05, 2008

Движението “Талибани” твърди: Карзай е роб

04. 10. 2008

bush_karzaiДвижението “Талибани” твърди: Карзай е роб

Екип на Ориент.бг

След като редица западни политически и военни представители постоянно заявяват, че разрешаването на кризата в Афганистан няма да е военно, а политическо, президентът Хамид Карзай беше принуден да приеме възможността за подобна вътрешнополитическа опция. В края на миналата година сегашният афганистански държавен глава изгони двама британски дипломати заради установяването на контакти с движението на талибаните. Сега ситуацията е коренно различна. Според военните сводки, талибанските бойци присъстват на няколко километра от столицата Кабул.

След очевидното проточване на гражданската война и неспособността на НАТО и местната армия да разгромят талибанските бунтовници, самият Хамид Карзай декларира, че кани лидера на радикалните ислямисти молла Омар да се завърне в страната. Държавният глава заявява, че самият той гарантира неговата безопасност. Нещо повече, кани го да се включи в политическия процес на Афганистан и дори да се кандидатира на следващите президентски избори. Карзай подчертава, че подобни действия ще бъдат в полза на умиротворяването и развитието на страната.

Инициативата на сегашното правителство в Кабул се възприема от наблюдателите като тактически ход за борба срещу радикалния ислям в региона. Западната коалиция, водена от САЩ, планира да стимулира отделянето на талибаните в Афганистан и Пакистан, както и разбиването на съюза “Талибани” – Ал Кайда. Практиката показва, че сцеплението на четирите компоненти на това антизападно обединение е твърде силно и само вътрешното разцепление може да отслаби неговата сила. Директните военни удари, едновременно на два фронта, и респективно – срещу два противника, които добре синхронизират действията си, не дават желаните резултати. Постоянните призиви на лидерите на НАТО за увеличаване на военните контингенти в Афганистан са безплодни, тъй като единствено нагнетяват напрежение сред страните-членки на Алианса.

Най-вероятно западните стратези са определили талибаните като “малкото зло”, а Ал Кайда – като “голямото зло”. Изглежда ще излезе вярно твърдението, че след убийството на историческия лидер на Ал Кайда в Ирак – Абу Мусааб аз Заркауи през юни 2006 г., организацията е изтеглила чужденците-муджахидини от арабските държави и ги е прегрупирала в Афганистан. Статистиката показва, че през изтеклите 10 месеца Ал Кайда в Ирак е осъществила едва 3% от самоубийствените атентати. В същото време тя или “чуждите наемници”, както местните вестници наричат муджахидините-алкайдисти, създава все по-големи проблеми на правителствените войски. От друга страна, сякаш връзките между талибаните и Пакистан, по-конкретно с разузнавателната служба Inter-Services Intelligence – ISI, са непреодолими. Версията за създаването на Движението „Талибани” от бившия началник на пакистанското военно разузнаване – генерал Хамид Гюл, замислено като външнополитическо оръжие на страната, както и постоянната симпатия към него от средите на военните, звучи достатъчно правдоподобно. Кървавият атентат на 20 септември срещу хотел “Мариот” в Исламабад потвърждава това предположение.

В тази връзка британският вестник “Daily Telegraph” съобщава, че са задействани членове от идеологически близки кръгове и от традиционните приятели на талибаните. Тяхната цел е да посредничат за омиротворяването на движението и превръщането му в политически субект. С тази мисия е натоварен принц Турки ал Фейсал, бивш началник на саудитските тайни служби (до август 2001 г.) и бивш посланик на Кралството в Лондон. Идеята е да се възстановят спомените за добрите саудитско-талибански контакти от епохата на съществуването на талибанската държава (1996 – 2001).

Експертите припомнят, че само три държави в света признаха законността на властта на молла Омар в Кабул. Това бяха Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Пакистан. Риад беше сочен като най-близък до тогава управляващите в Афганистан на чисто идеологическа основа. Всъщност през този период саудитското кралство се стремеше активно да разпространи свояха салафито-уахабитска версия на исляма сред населението на страната, срещайки конкуренцията на традиционното ханафитство, и респективно – на салафито-джихадизма на Ал Кайда. Презумпцията беше да бъде разрушен талибано-алкайдисткият идеен съюз, а след това и военният алианс между тях. Риад желаеше да отслаби Ал Кайда, чиято сила идваше от свободното й присъствие в Афганистан. Организацията на Осама бен Ладен представляваше, и продължава да бъде, най-сериозното предизвикателство пред националната сигурност на Кралство Саудитска Арабия.

В настоящия момент британските стратези се опитват да възпроизведат проблемната ситуация, но този път – чрез гарантиране на свободното политическо участие на молла Омар и неговите привърженици в политическия живот на страната. Саудитското посредничество е компонент, който има за цел да спечели доверието на молла Омар и респективно да го накара да приеме предложения план. Мнозинството експерти са скептици по отношение на новия афганистанско-британско-саудитски демарш за прекратяването на войната в централноазиатската държава.

Опитът за реализиране на подобна задача, сам по себе си, е вътрешнополитически ход, който е проектиран да привлече общественото внимание и да разшири подкрепата за действията на сегашния президент Хамид Карзай. Трудно е да се предвиди дали той ще има отзвук в редовете на талибанските бойци. В същото време молла Омар и неговите най-приближени побързаха да отклонят протегнатата ръка. Талибанският полеви командир и бивш високопоставен военачалник от 90-те години на миналия век молла Барадар отбеляза пред агенция “Reuters”: “Отхвърляме преговорите с афганистанските васали и роба-президент Хамид Карзай .... Той говори единствено това, което му нарежда Америка.”

orienbg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи