Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, октомври 08, 2008

Бум на крайни ислямистки секти у нас

Установено е наличието на представители на крайни ислямистки секти, които са концентрирани предимно в Източна България, каза в интервю за агенция Фокус специалистът по изследвания на конфликти и тероризъм доц. Татяна Дронзина, която е и ръководител от българска страна на международен проект за превенция на ислямския радикализъм в училище.

Според направеното изследване е установено, че става въпрос за членове на турски секти като "Нурджу", "Сюлейманджъ" и "Милигюруш".

"Това са секти, които са познати с повече или по-малко радикалните си нагласи и като говорим за начините на проникване в местното мюсюлманско население, бих искала да кажа, че съществуват основания да смятаме, че такива граждани с радикални нагласи, вече се опитват да се домогнат, да контактуват, с ученици от духовните средни училища в Шумен, Русе, Момчилград и във Висшия ислямски институт в София", зави доц. Дронзина.

Тя допълни, че по данни на изследването, което направихме, се подбират студенти и ученици от сравнително по-малоимотни семейства, на които се предлагат пари, като тези действия се извършват извън училищата и института.

Според специалиста по изследвания на конфликти и тероризъм сред каналите за проникване на радикални идеи у нас са също и така наречените коран-курсове.

Според изследването такива курсове се провеждат в гр. Сърница, Пазарджишка област, които вероятно се финансират от сектата на уахабитите, в гр. Мадан, област Смолян, финансирани отново от същата секта, в с. Люляково, област Бургас, финансирани от сектата на "Сюлейманджъ" и в с. Билка, същата област, финансирани отново от същата секта.

"Съществуват сведения за провеждането на такива курсове в област Шумен, финансирани от сектата "Нурджу".

Като равносметка, която може да се направи на всичко това, е че тези курсове не могат да бъдат контролирани от Министерството на образованието и науката, тъй като те се реализират от институции, които са регистрирани по Търговския закон", допълни експертът.

изт.,окт. 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи