Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, октомври 17, 2008

„Ислам онлайн” стартира проект за изследване на ислямските движения

17. 10. 2008 Hisam_Tamim

„Ислам онлайн” стартира проект за изследване на ислямските движения

Влиятелният сайт „Ислам онлайн”, отразяващ позициите на авторитетния сунитски проповедник Юсеф Карадауи, стартира проект за изследване на ислямските субекти в света. Експертите свързват това начинание с доскорошното напрежение между шиити и сунити, инициирано, до голяма степен, именно от въпросния шейх. Редица анализатори предположиха, че зад антишиитския „изблик” на Карадауи, продължил около два месеца, стои слухът, че един от неговите синове е станал шиит. По-късно тази информация беше опровергана от самия младеж, но съмнението остана. Шейх Карадауи е персона нон грата в САЩ и Великобритания за изявления, подкрепящи тероризма.

Очевидно мозъчният тръст, който е създал египетският духовник в столицата на Катар – Доха, има намерение да систематизира материалите си за историята, характеристиките и развитието на ислямските движения в световен мащаб. Във фокуса на вниманието попадат компоненти от целия спектър на политическия ислям – от социалните движения, до мистичните софитските кръгове. С изследователската работа ще се заеме специална работна група, която ще разполага с отделен линк към основния сайт „Ислам онлайн”.

Създателите на проекта обещават, че ще положат усилия да се възползват от успехите на всички изследователи в тази област. Те смятат да се заемат със събирането на всички „сериозни” статии, студии и проучвания, независимо от методологията и езика, на който са написани. Хисам Тамам, главният изпълнителен редактор на проекта, озаглавен: „Ислямистите ... ордени и движения”, заявява, че целта е да се обогати независимото арабско-мюсюлманското виждане за състоянието на ислямските течения. Според него участниците в проекта ясно си дават сметка, че принадлежат към ислямския цивилизационен ареал. Едновременно с това, те имат намерението да бъдат „отворени” и за западната школа, възползвайки се най-вече от нейната методология на изследване. Под последния термин Тамам разбира „скрупольозното събиране на емпирична информация и прилагането на сравнителния анализ”. По-конкретно бъдещият научен ръководител на проекта декларира, че „работата им ще се изразява в установяване, наблюдение и анализ на ислямските движения и мистичните софитски ордени без идеологически пристрастия, политически внушения и информационно затъмнение.” Анализаторите на „Ислам онлайн” са го правили и досега като са проявявали различна степен на критичност особено към американските материали. Не са редки случаите, при които несъгласието на автора към един или друг извод на западния учен, е било отразено чрез прикрепването на напоената с остър негативизъм квалификация „неоконсервативен”.

Бъдещата изследователска секция ще съсредоточи своята дейност върху следните обекти:

1. Мюсюлманските братя. Акцентът ще бъде поставен върху идеологическата платформа, а не толкова върху организационните особености на формацията;

2. Салафитите. Особено внимание ще бъде обърнато на всички формации и идейни течения, които принадлежат към това семейство. Съвсем наскоро беше публикуван сравнителен анализ за различиянта между салафито-ухабизма и салафито-джихадизма, който заслужава внимание. Негов автор е Абдел Хаким Абу Луз, преподавател в макоранския университет „Хасан Втори” в Казабланка.

3. Въоръжената дейност. Екипът смята да изготви списък на групировките, които осъществяват насилие, за да реализират своите политически цели.

4. Проповедта. Ще бъдат анализирани формациите, чиято основна активност е концентрирана върху разпространението на исляма като алтернатива на насилието. Логично е да бъдат дадени и съответните съвети и препоръки за успеха на тази мисия.

5. Благотворителната дейност. Предвижда се да бъдат анализирани инициативите на основните субекти, занимаващи се с ислямска социална дейност.

6. Независими ислямисти. Става въпрос за отделни фактори, които работят извън основната организационна рамка. В тази категория попадат главно влиятелните мислители или проповедници с огромно влияние, какъвто е египтянинът Омру Халед.

7. Мистичните софистките ордени. При тях основно внимание ще бъде отделено на големите общности, тъй като субектите, които могат да се причислят към тази изследвана група са стотици, а според някои учени – дори над хиляда.

8. Мониторинг. Наблюдение на всички материали, които се появяват в световния печат и научното пространство, отнасящи се до ислямските движения. Тази инициатива на практика вече е започнала. В този контекст можем да си обясним създаването на консорциум от ислямски НПО за мониторинг върху отношението на властите по света към проблема за „забрадката”.

Преди броени дни беше създадена и т.нар „Армия на благодетелта”, чиято задача е да открива и да се бори срещу „голотата в световната мрежа”. Тя няма формална връзка с мозъчния тръст на шейх Карадауи. Въпросната „армия” се кани да бъде особено строга към Израел, тъй като според нейните създатели еврейската държава „активно развращава младите мюсюлмани”.

Начинанието на „Ислам онлайн” не е ново по форма. Подобни мащабни проекти реализират отдавна водещите западни, най-вече американски, неправителствени организации. Впечатляващи с резултатите си са анализите на „Ранд Корпорейшън”, „Хъдзън Институт”, „Център за политика по сигурността”, също и на „Изследователски проект за тероризма”, фондацията „Карнеги” и други. Подобни внушителни изследвания осъществяват и учените от Русия, Япония, Израел и други държави. Всички те разполагат с впечатляваща държавна логистична и финансова подкрепа.

orientbg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи