Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, октомври 19, 2008

В руски Кавказ: насилие и нови джамии

19. 10. 2008 Putin_Chechnia

В руски Кавказ: насилие и нови джамии

Арабският информационен сайт „Илаф”, поддържан от Лондон, съобщава за извършено нападение срещу силите на реда от ислямистките бунтовници на територията на република Ингушетия. Според руската агенция „Интерфакс” двама руски войници са били убити, а според опозиционен източник – те са 50. Последният, свързан с ликвидирания от ингушетската милиция на 31 август бунтовник Мохамед Ифлуев, дава детайлни сведения за три последователни акции на сепаратистите. Прави впечатление, че атаките са извършени в села, повечето от които са в непосредствена близост до границата с Чечения.

Руското министерство на отбраната отказва да прави коментари по въпроса. Ако се потвърдят опозиционните сведения, то въпросният инцидент е най-кървавият сблъсък в Кавказ от края на втората война в Чечения през 1999 г. Ингушетия е обявена от руските власти за „територия на антитерористични действия”. В края на август те изпратиха допълнителни 2 500 войници, поради влошената вътрешна обстановка.

Някои анализатори свързват поредната престрелка с активизирането на терористичните действия на т.нар. „Ислямско емирство Кавказ”, обявено от бруталния главатар на сепаратистите Доку Умаров през ноември миналата година. Той счита Ингушетия за един от вилаетите на въпросното емирство. Останалите провинции са Дагестан, Чечения, Осетия и части от Кабардино-Балхария.

В същото време, в съседна Чечения се случи събитие, чийто характер коренно (поне официално) контрастира с гореизложените факти на насилие. Преди два дни, в присъствието на повече от 2 000 гости от 25 държави, президентът на Чечения Рамазан Кадиров официално откри най-голямата джамия на европейска територия. Това е молитвеният храм „Сърцето на Чечения”, който също така носи и името на предишния глава на републиката и баща на сегашния лидер Ахмед Кадиров. Джамията побира над 10 000 богомолци и е разположена на площ от 14 хектара.

Направи впечатление, че внушителната церемония протече в присъствието на руския министър-председател Владимир Путин. В своята реч Рамазан Кадиров е отбелязал, че „строежът на подобна внушителна сграда полага основите на мира в кавказката република”. Според руските информационни агенции чеченският лидер е споделил още, че „войната в Чечения през 1999 г. е целяла разрушаването на Русия, но чеченският народ, подкрепен от федералния център, е осуетил тези опити.” Чуждестранните наблюдатели поставят акцент върху цитата от речта на Кадиров, в който изрично се посочва: „Путин е надежда и опора на целия ислямски свят.” На фона на насилието в Ингушетия е очевидно, че те се опитват да наситят церемонията по откриването на джамията с голяма доза ирония. Интересното в случая е, че събитието е протекло в обстановка на повишени мерки за сигурност. Местни наблюдатели отбелязват, че в центъра на столицата Грозни на всеки 100 метра са били разположени милиционери.

Комбинацията от двете коренно противоположни събития в Кавказ са сигнал за нестабилността в тази руска територия. Редица анализатори си задават въпроса какво точно символизира гигантската, по своите размери, джамия в този размирен регион.

orientbg

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи