Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, октомври 22, 2008

Конгрес в Истанбул призовава към обединение срещу християнизацията

Екип на "Ориент.Бг"

През изминалите два почивни дни в Истанбул се проведе първият конгрес на турската неправителствена организация „AHH”. Тя е създадена през 1992 г., непосредствено преди войната в Босна, с цел подпомагане и предоставяне на хуманитарна помощ. Нейният основен предмет на дейност е благотворителността и защитата на правата и свободите на мюсюлманите на Балканите. Според наблюдатели, тя се ползва с голяма правителствена подкрепа.

Сред участниците във форума са били главните мюфтии на някои държави от Югоизточна Европа, представители на ислямски неправителствени организации, учени и интелектуалци от региона. Според арабското издание „Ахбар ал аалем”, основният акцент в дискусиите е бил поставен върху запазването на идентичността на балканските мюсюлмани и противопоставянето им на процеса на християнизация чрез обединяване на всички последователи на исляма в региона.

Наименованието на самия конгрес е: „Представяне на бъдещето на Балканите в областта на културното, политическото и организационното сътрудничество.” Между трите панела, най-впечатляващ е вторият, под надслов: „Балканските младежи ... Проблеми и алтернативи”. Основният акцент в докладите и дискусиите а бил поставен върху необходимите мерки срещу „заплахата за християнизация” сред тази социална група.

В изказванията на присъстващите се откроява апелът към ускоряването на процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз. Според участниците „тя трябва да бъде окото на исляма в тази голяма международна организация”. В подобен дух се изказва Главният мюфтия на Хърватска Шоуки Омарбазич. Той счита, че европейска Турция ще се превърне в отлична възможност за самите балкански мюсюлмани, тъй като чрез нея те ще могат да контактуват по-добре с ЕС. Омарбазич се надява това да бъде един от способите за подобряване на положението на самите балкански мюсюлмани.

Д-р Халил Мадич, преподавател в ислямския университет в град Зеница – Босна, отстоява мнението, че въпросният форум е положителен сигнал за сближаването и сътрудничеството между Турция и Европа, след като връзките помежду им са били прекъснати почти век. Позовавайки се на конкретен коранически текст, той изразява оптимизъм за бъдещето на исляма на Балканите и в Европа. Мадич отбелязва, че подобни прогнози са твърде основателни, след като „само през последните няколко години в лоното на ислямската религия са влезли повече от 20 000 датчани”. Очевидно е, че въпросният мислител е изпаднал под силното влияние на радикално мислещия египетски шейх Юсеф Карадауи, когото цитира за светлото бъдеще на „ислямската икономика, на фона на сегашната финансова криза.” Босненският учен е убеден, че противопоставянето срещу християнизацията ще бъде най-ефективно, когато се обединят мюсюлманите на Балканите. Според него основната роля за това ще изиграе Турция.

Главният мюфтия на Босна Мустафа Чирич отива още по-далеч, предлагайки да се създаде Ислямски съвет. Този орган трябва да има за цел да осъществява координацията между балканските мюсюлмани под егидата на турското Главно мюфтийство. На главите на ислямското вероизповедание в останалите страни от Югоизточна Европа се отрежда ролята да бъдат членове на регионалната организация. Той директно призовава Анкара „да разшири връзките си в местните мюсюлмани и с правителствата в региона, тъй като това щяло да се отрази позитивно на положението на мюсюлманското религиозно малцинство. Интерес предизвиква въпросът дали тази институция има за цел да имитира ролята на Вселенската патиаршия, която е „първа сред равните” в източноправославния свят и също има за седалище град Истанбул. Сред предложенията на форума е Турция да създаде регионален университет, в който да участват образователни институции от балканските държави. В него ще бъде дадена възможност на младежи от балканския регион да изучават основите на ислямската религия.

Башким Али, председателят на най-голямата ислямска НПО в Македония – „Младежка ислямска организация”, отива още по-далеч в апологетиката си към домакините. Той заявява, че водещата роля от Турция е нормална, тъй като „тя е владяла региона повече от пет века”. Ислямският активист подчертава, че Анкара продължава да бъде отговорна към балканските мюсюлмани. Али счита, че това още по-категорично е изразено, тъй като Турция е кандидат-член на ЕС. В някои негови думи се съдържа ключът за разбирането за активизирането на тази турска неправителствена организация. Македонецът заявява: „Турция има много гъвкава външна политика, която дава възможност на балканските мюсюлмани-сунити, ханафити да се възползват от нея”.

По-вероятно е ситуацията да е точно обратната. Изглежда, че малцинството на Балканите ще бъде привлечено, за да се окаже натиск върху правителствата на страните от региона, а също така и върху ЕС с цел ускоряването на забуксувалия процес на интеграция на Анкара към ЕС. Идеята е да се покаже, че сегашното турско правителство, което има ислямистки корени, се радва на разширяващо се влияние върху съседния балкански регион. Няма съмнение, че „AHH” е сериозен инструмент на турската държава, тъй като самите нейни представители обещават да препратят предложенията на гостите до съответните държавни органи.

Българският главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ също е присъствал на форума. Той е отправил критики към българските власти за водената от тях политика към ислямското малцинство. Поради това, че Хаджъ не е взел отношение към направените предложения, неговото изказване не е попаднало във фокуса на чуждите кореспонденти. ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи