Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, октомври 02, 2009

Победа в Германия !

Пълзяща ислямизация?

За и против мюсюлманската молитва в училищата
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: За и против мюсюлманската молитва в училищата

Решението на берлински съд да осигури на мюсюлмански ученик правото да се моли в училище предизвика вълна от критики. Лишава ли това решение училищата от тяхната неутралност или е по-скоро в полза на свободата на вярата?

Може ли ученик-католик да се моли в училище по католическия ритуал? Странен въпрос - религията е до голяма степен елемент от германското училищно всекидневие. Има например молитва, макар и не във всички училища, по време на обучението по Закон Божи. Училищната църковна служба е включена в редица училищни програми. А в редица училища духовни лица поемат и уроците по Закон Божи. Почти никой не поставя това под въпрос.

Коранът предписва молитвата в точно определено времеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Коранът предписва молитвата в точно определено време

Критиката е неоснователна

Очевидно съвсем различно изглеждат нещата за мнозина, когато става дума за мюсюлманите и мюсюлманската молитва. И поради това сега срещу Берлинския административен съд се изсипва градушка от критика. Без основание, защото магистратите се позовават на едно важно завоевание: германското конституционно гарантирано право на свободата на вероизповеданията, където се казва следното: "Свободата на вярата и свободата на религиозната и мирогледна принадлежност са ненарушими."

Според Корана молитвата е предписана за вярващите в определено време. Дали да се придържат към правилата е в Германия въпрос на индивидуално решение. Следователно училището не може да откаже на вярващия ученик правото да извършва молитвените си ритуали. Нека да сме наясно: той ще се моли по време на междучасията.

Съдебното решение и дискусията по него показват едно: въпреки всички голословни уверения, Германия съвсем не е достигнала още до мултикултурната действителност. Не е задължително човек да одобрява строгото спазване на правилата според Корана, нито пък забраната на Ватикана за използване на презервативи. Валидно е обаче и обратното: и двете не могат да бъдат поставяни под забрана.

Конституционните права са валидни и за не-християнитеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Конституционните права са валидни и за не-християните

Законите са валидни за всички

Никой не трябва да бъде принуждаван да се моли, нито пък да спазва определени религиозни изисквания, независимо дали идва от Изтока или от Запада. Всеки обаче трябва да има правото да живее съгласно религията си, стига с това да не нарушава основни права на други лица.

Който тълкува Берлинското съдебно решение като "пълзяща ислямизация", в крайна сметка поставя под въпрос конституцията. А това е опасно: именно в съжителството между хора от различни култури неотменно изискване е общата платформа на ценностите. А в Германия тази платформа е основният закон - конституцията. И тя е валидна за всички. В това число и за мюсюлманите.

Автор: Сибиле Голте/Редактор: Бисерка Рачева

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи