Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, януари 07, 2009

Ситуацията в Газа

06. 01 .2009 Gaza_war

Ситуацията в Газа: между полевите реалности и резолюцията на СС на ООН

Вчерашната визита на членовете на политбюро на „Хамас” Имад Илми и Мохамед Насър в Кайро е светлина в тунела към прекратяването на огъня в Газа и установяването на примирие. Тази теза има логика, на фона на многократното отклоняване на подобни предложения от страна на египетските власти към ръководството на радикалното движение.

Кайро е отправила следните четири условия за прекратяване на огъня в ивицата Газа, на базата на анулирания от 2005 г. договор, вследствие на завземането със сила на властта от „Хамас”:

1. Представители на палестинската автономия да възстановят контрола върху пропускателните пунктове на Газа;

2. Завръщането на международните наблюдатели на пропускателните пунктове;

3. „Демилитаризиране” на тунелите между Египет и Газа, използвани от „Хамас” за контрабанда на оръжие;

4. Разрешаване на случая с отвлечения пред две години и половина от „Хамас” израелски войник Гилат Шалит.

Отговорът на предсатвителите на „Хамас” е бил: „Ще предадем тези условия в политбюро и ще ги обсъдим.”

Редица наблюдатели считат, че въпросните условия представляват практическа капитулация на „Хамас”. Радикалното движение си дава сметка, че развитието на събитията на бойното поле ще решат до голяма степен съдържанието на тектовете на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Военни източници съобщават, че убитите на 5-ти януари от „приятелски огън” трима израелски войници са станали повод за организирането на контраатака от бойците на „Хамас” и „Ислямски джихад” срещу настъпващите израелски войници. Тя е била осъществена непосредствено преди пристигането на делегацията на палестинските радикали в Кайро. Като допълнителен коз в ръцете на двамата членове на политбюро на „Хамас” на срещата в Кайро се възприема и отправените заплахи за директен обстрел на Тел Авив. Идеята е да се покаже по време на преговорите, че радикалното движение разполага с достатъчно голям военен потенциал, за да не приеме предложените условия.

Експертите считат, че стратезите на „Хамас” се надяват, ако военното крило на движението удържи атаките на ЦАХАЛ през следващите две седмици, то палестинските радикали ще получат следните дивиденти:

1. ЦАХАЛ ще се откаже да проникне в най-гъсто населените райони и най-вече в бежанските лагери, където е съсредоточена ударната сила на „Хамас”.

2. След като се смени властта във Вашингтон и новият президент Барак Обама назначи представител на САЩ в ООН, той ще наложи резолюция, която изисква безусловно прекратяване на огъня.

3. Международният натиск ще бъде достатъчно силен, за да наложи „хуманитарно прекратяване на огъня”, което ще запази политическите позиции на движението в Газа. В това отношение се разчита най-вече на активността на френския президент Никола Саркози.

Дипломатически източници от Вашингтон съобщават, че вече е формирана работна група от американски, немски, йордански и израелски експерти, които активно работят по текстовете на резолюцията. В своя проект те предлагат „международните наблюдатели” да бъдат египетски и йордански военнослужещи. В същото време се предвижда израелските части да останат на тази позиция, на която ги е заварило прекратяването на огъня. Предвижда се те да останат там в продължение на 2-3 месеца – период, който Тел Авив възприема като изпитателен за институционализирането на новото статукво. След тяхното изтегляне мястото им ще бъде заето от египетско-йорданския контингент, който трябва да попречи на завръщането на бойците на „Хамас”. Израелската страна разглежда въпросните мерки за уреждане на положението в Газа като „почтени условия за капитулация” на радикалното движение.

В същото време палестинците не са казали своята окончателна дума. Известно е, че те гласуват пълно доверие на Анкара. По време на срещата на един от съветниците на Ердоган с председателя на политбюро на „Хамас” Халед Машаал в Дамаск, палестинецът е предложил турски военнослужещи да станат част от „международните наблюдатели”.

Едва ли Тел Авив ще подкрепи подобно предложение, тъй като визитата на Ердоган в региона беше въприета с ледено мълчание. Турският премиер посети Дамаск, Аман, Кайро и Риад, но избегна Тел Авив. В същото време той даде „мускулесто” интервю пред „Ал Джазира”, в което застана напълно на страната на палестинците. Той каза следното: „Рано или късно Аллах ще накаже тези, които проливат кръвта на невинни хора.” Израелската преса саркастично отбеляза, че рядко Израел чува подобни обвинения от своите неприятели. Топлият прием в арабските столици и откровеното сближаване между „Хамас” и Анкара беше определено от известен турски анализатор като „неоосманска външна политика”. Според него Турция възстановява влиянието си от времето на Османската империя.

Медийни източници отбелязват, че Ердоган се е почувствал лично излъган от израелския премиер Ехуд Олмерт в случая „Газа”. Това чувство подхранвало неговия неудържим гняв към еврейската държава. Израелският министър-председател посети Анкара на 22 декември 2008 г. с цел да помоли турското ръководство да съдейства за започването на директни сирийско-израелски преговори за Голан. В същото време в Южен Израел „Хамас” беше изстрелял вече първите 21 ракети, след прекратяването на примирието с еврейската държава от 19 декеври. Олмерт е заявил на Ердоган, че Тел Авив не планира военна операция и че той лично ще възпре натиска на по-радикално настроените членове на правителството за предприемане на военна офанзива. Паралелно с това на 24 декември „Хамас” изпрати към Израел още 60 ракети, засягайки нови населени места. На 25-те декември израелското разузнаване информира, че ливански селянин е намерил 8 чисто нови ракети, иранско производство, чиято установка е била насочена към северния град Нахария. На 26-ти декември 2008 г. Ехуд Олмерт, външният министър Ципи Ливни, военният министър Ехуд Барак и началникът на Генералния щаб Гази Ешкенази взеха решение на следващия ден да ударят „Хамас”.
(Уточнение от MinaretNews,BG:

Израел тренирал 18 месеца върху умален модел на Газа
05 януари 2009 / Израелската армия е тренирала 18 месеца за наземната си офанзива върху модел на град Газа, построен във военна база в пустинята.
„Нашите войници знаят всички задни улички, където се намират техните цели“, заяви военният говорител Ави Бенаяху, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
„В продължение на година и половина нашите войници се обучаваха на умален модел на Газа, построени в базата Цехилим“ в пустинята Негев", уточни още той. )

Турският премиер е възприел израелското нападение като лична обида и унижение за турската държава. Като първа ответна реакция той е принудил депутата от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието и председател на интерпарламентарното дружество за турско-израелско приятелство Йогемен Багиш да подаде оставка, като знак на протест срещу израелската операция в Газа.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи