Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, февруари 08, 2009

Моментен профил на мюсюлманската общност на Стария континент

07 . 02. 2009 Galup_International

Мюсюлманите твърдят, че Европа не е хомогенна

В днешния брой на австрийският вестник „Дер Стандарт” е публикувано социологическо проучване, реализирано от „Галъп интернешънъл”, цитирано от лондонския сайт „Илаф”. Допитването е продължило повече от 6 години. Респонденти са 50 000 мюсюлмани, живеещи в и извън Европа. Зададени са множество въпроси, целящи да изградят моментния профил на мюсюлманската общност на Стария континент. Според заключението на печатната медия днешният европейски мюсюлманин е „човек, който се стреми да гарантира работното си място, държейки го здраво в двете си ръце и който не се стреми към джихад.”

Авторите на материала обаче се застраховат, че подобен извод не е категоричен на фона на алтернативно проучване, представено във Виенския университет. Става въпрос за докторска дисертация, написана от местен мюсюлманин-преподавател, чието име не се споменава. В изследването се твърди, че „около 22% от преподавателите по ислямска религия в австрийските държавни училища отхвърлят демокрацията и правата на човека под предлог, че те са несъвместими с принципите на ислямската религия.” Тази теза буквално взриви австрийския вътрешнополитически живот и предизвика бурна дискусия. Като цяло местните политически субекти поискаха държавата да започне да назначава преподавателите по ислямска религия, както и да контролира учебната програма по този предмет. До настоящия момент това е от компетенциите на организацията, която представлява австрийското мюсюлманско малцинство пред държавата. Тя се нарича „Общност на мюсюлманските вярващи в Австрия” (ОМВА). Австрия е единствената страна от стара Европа, заедно с Белгия, която е дала на исляма статут на официално призната религия.

Народната партия, която е участник в сега управляващата коалиция, поиска от ОМВА да направи свое разследване с цел да гарантира, че въпросните преподаватели ще зачитат австрийските закони и ще уважават местните обичаи. Опозиционната партия „Съюз за бъдещето на Австрия” обяви, че въпросните учители трябва незабавно да бъдат прогонени от страната. Зелената партия, също опозиционна, от своя страна пък декларира, че цялото въпросно преподавателско тяло трябва да бъде обучено и преквалифицирано и единствено тези, които не вярват в демокрацията, трябва да бъдат екстрадирани. Като цяло политиците от крайната десница, които след последните парламентарни избори останаха в опозиция, поставиха пред правителството въпроса, че всичките 394 учители по ислям в страната, обучаващи приблизително 50 000 ученици от тази религиозна общност трябва да бъдат прогонени от Австрия. Тяхната теза е, че тези преподаватели не са в състояние да възприемат идеите на демокрацията и да прилагат устоите на западната цивилизация.

Изводите от проучването на „Галъп” на практика обаче се намират в противоречие с тезите на горецитираната дисертация. Социолозите отстояват тезата, че значително по-голямата част от европейските мюсюлмани вярват в демокрацията, отколкото са интервюираните немюсюлмани. Според световноизвестната агенция 81% от мюсюлманите отхвърлят насилието в политиката, докато този процент по отношение на немюсюлманите е 72%. За Германия съотношението между двете респондентски групи е съответно 94% спрямо 74%.

Интересна е позицията на мнозинството мюсюлмани, отговарящи на въпроса: „Какво Ви харесва на Запад?” Те считат, че най-атрактивното в този свят е обобщено от двете понятия „демокрация” и „високи технологии”. В същото време най-неодобрявани са отделни политически позиции на европейските правителства във външната политика. Пример в това отношение е пряката намеса на Великобритания във войната в Ирак. Най-същественото обаче е, че в погледа на мюсюлманите, независимо къде живеят, Европа не представлява единен обект. Според тях, въпреки високата степен на интеграция и изповядването на общи идеи и принципи, европейците са изградили „организъм, в който съжителстват различни виждания и настроения”.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи