Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, август 04, 2011

38-годишният Огнян Петров - Всички благинки са в ръцете му, а той ги изоставя, Сменя рева на двигателя и охолния живот с молитва

Заряза фирма в Калифорния, за да стане монах

Бизнесмен смени сърфа с Библия

Обиколих света, но само в Копиловци намерих покой, признава Огнян

За какво мечтае всеки млад мъж? За дебела пачка пари, скъпа кола, мощен мотор и сърф, с който да пори вълните. 38-годишният Огнян Петров е от изключенията. Всички благинки са в ръцете му, а той ги изоставя. Сменя рева на двигателя и охолния живот с молитва. Зарязва печелившата си фирма в САЩ и се връща у нас, за да влезе в манастир. Сега е послушник в Светата обител "Благовещение" в кюстендилското село Копиловци. Живее в скромна стая, работи от сутрин до здрач на полето и е щастлив. След дълги години обиколки из света Огнян твърди, че вече е намерил покой и житейско призвание.

Личи си, че в манастира живеят монаси с високо IQ
Като сценарий за Холивуд е животът на столичанина Огнян Петров. Опитал е почти всичко от екстремните спортове - мощни мотори, уиндсърф, скално катерене, пещернячество. На два пъти успява съвсем сам в частния бизнес. Обиколил е Аржентина, Еквадор, Хавай и Европа. Увличал се е по будизъм, хиндуизъм и всякакви религии и философии. Сега е смирен в очакване да бъде подстриган за монах. "Пребродих света, за да намеря Бог! Щастлив съм!", отсича Огнян и очите му грейват.
Разказът му е разкъсан - уж заговаря за себе си, а мисълта му все бяга към силата на православната вяра и нуждата да я следваме и да живеем по законите на Спасителя. Връщам го към детството му. Разказва, че е завършил техникум със специалност двигатели с вътрешно горене. Бил луда глава. Сърф се научил да кара на Искъра. Показал му негов приятел от Австрия. Всеки уикенд грабвал раницата и хуквал из планините. Признава, че почти няма място, където да не е бил в Рила, Пирин, Витоша... навсякъде. Обича да остава насаме с природата и да усеща силата й. След абитуриентската кандидатствал в Лесотехническия и в Духовната академия. Не го приели и се пробвал в Семинарията. Не знае защо. Тогава още нямал усещането, че трябва да служи на Бога.
Като хлапе се страхувал от черквите. После влизал в тях, но като повечето хора приемал посещенията си като членство в някакъв клуб. Редно е да си в него, защото си православен християнин. Палел свещички, защото "така се правело". "Чувствах се неловко по време на литургии и се чудех какво правят тези миряни по два часа на службите. Поповете нещо си говорят, но кой ги разбира?", спомня си Огнян. По неведомите пътища на съдбата дори отишъл в манастир за няколко дни заради приятел. После го грабнала закалката на казармата.
Връщайки се в цивилния живот, си изкарвал хляба с авточасти за западни коли, започнал и да внася автомобили. Само на 24 г. станал бизнесмен. С негов съдружник отворили голям сервиз за авточасти. Тръгнали от нулата, но бързо набрали популярност и работата потръгнала. Но не след дълго започнали проблемите. Няколко години ходели по мъките за легализация на фирмата. Искали им 3 бона, за да се придвижат документите. Понеже не ги платили и прескочили посочения им човек, бланките останали да прашасват по канцелариите. Наред с това станали жертва на крадци. За година и половина ги ограбили три пъти.
"Вдигнах ръце от неоправия и реших да търся щастието из света", споделя столичанинът. Огнян решил да отиде на другия край на света, в Страната на неограничените възможности, защото само там можел да успее. Негови приятели вече били в Европа, но трудно се пробивало на Стария континент. "В Америка всички са равни - бели, черни, жълти. Никой не се интересува от теб, никой не ти пречи", категоричен е монтьорът. Затова отпрашил към Калифорния. Три месеца преди пътуването се записал да понаучи английски. В Санта Барбара почукал на вратата на свои познати и останал след това седем години в града. Започвал на няколко пъти работа. Пробвал се в сервиз, после на други места, докато попаднал в строителна фирма и се цанил за бояджия. Навъртял 4 г. стаж и получил право да си вземе лиценз. Така си отворил своя фирма, наел мексиканци работници и нагазил в бизнеса.
"Печелех много добре. Никакъв проблем не беше да си купя хубава кола, имах и много мощен мотор, разкошен! Карах си сърфа, ходех по екскурзии. Но все нещо ми липсваше. В един момент вече нямах мечти", споделя Огнян. Тогава за първи път влязъл в руска черква. Попаднал на свещеник българин. "При него за първи път се изповядах и причестих. Повярвай ми, нито един екстремен спорт не може да замени щастието и пълнотата от молитвата и докосването до Бога! Всичко друга е адреналин, мимолетна емоция. Само човек, който е опитал и двете, може да разбере разликата", пали се Огнян.
По съвета на българския отец столичанинът поел обратно към България, за да си търси духовен наставник. Стриктно изпълнил инструкциите и отишъл в Света гора. Когато се прибрал в София, срещнал пратеник на архимандрит Касиан от манастира "Благовещение" в кюстендилското село Копиловци. Той го завел при игумена.
"Първоначално възнамерявах да си купя имот и дом до Светата обител и да помагам с каквото мога в огромното стопанство на братството", споделя Огнян. Искал дом и семейство. "След няколко продължителни връзки обаче все още съм сам. Не намерих подходящото момиче. Хората сега сигурно си казват - тоя е луд или е изживял драма и сега се съвзема в манастира. Няма такова нещо", отсича Огнян. "Животът ми е като крива. Постигам нещо, после падам, тъжен съм, после се надигам и отново успявам и пак съм тъжен. До момента, в който Бог се разкри пред мен. Той се разкрива пред тези, които го търсят. А аз доста го търсих из целия свят. Това е изключително интимен момент, когато Бог докосне сърцето ти. Това не е емоция, това е мир в душата", реди Огнян. "Затова вече не ми пука какво мислят за мен. Вече нямам нужда от нищо друго", категоричен е кандидат-монахът.
Анна ГЕОРГИЕВА

в ст / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи