
Снимки: Ивелина Ватова
Вечер на чуждестранни национални кухни в София – още един щрих към културното многообразие на съвременния свят
Норвежка маринована сьомга, гарнирана с боровинки, ябълки и малини, картофени кнедли от Чехия в съжителство с ирландска яхния и соден хляб, френски сирена, подправени с букé гарни (bouquet garni); испанска паеля и италианска лазаня, белгийски миди в бирен сос и салата от краставици по фландърски; руски чер хайвер, гръцки пълнени кисели краставички и пиле на скара с мед, чап чой (смесени зеленчуци, може и с месо) от Китай, египетски хумус, румънски бухти. И да не забравя българска пита, лозови сарми, кашкавал пане...
Сигурно мнозина вече преглъщат със затворени очи. Нека да добавят във въображението си френски и испански вина, гръцка мастика, арабски салеп, българска ракия и още, и още....
В края на 2008, когато приключи Европейската година на междукултурния диалог, и в рамките на Националния проект „Къща” Министерството на културата, Представителството на Европейската комисия в България, европейското сдружение на готвачите „Евро-ток”, в сътрудничество с посолствата и културните институти на различни държави в София организираха Вечер на националната кулинария. Представени бяха типични национални ястия не само от Европа, но и от почти всички други континенти. Целта бе да се покаже как многообразието от традиционни кухни се превръща в неизменна част от културното разнообразие на съвременния свят, което всъщност действа доста обединяващо.
Ивелина Ватова
Българско национално радио
Няма коментари:
Публикуване на коментар