Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 06, 2009

Махмуд Даруиш - поетът на Палестина

Махмуд Даруиш ( محمود درويش‎) е роден през 1941г. в селото Ал-Бируа, в Галилея.той е второто дете в типично мюсюлманско семейство с пет момчета и три момичета.След създаването на Израел , той бяга в Ливан със своето семейство.

Даруиш продължава своето начално образование в Деир Ал-Асад.По-късно учи в Кафр Ясиф, на два километра от Джадейди.Накрая Даруиш се мести в Хайфа.През 1960г. излиза неговият първи сборник Asafir bila ajniha, само на 19г.През 1964г. той дава гласност на палестинската съпротива със своя сборник Awraq Al-zaytun.

След завършване на на средното си образование, Даруиш започва да пише публикации в списания и вестници- Al-Itihad и Al-Jadid , където по-късно се завръща като редактор.През 1961г. той се включва в тайната Комунистическа партия на Израел.

Неведнъж е бил арестуван заради свои публикации и мнения, и през 1970г. отива в Москва.По-късно заживява в Кайро, където работи във вестник AL-Ahram.В Бейрут, през 1973г., той редактира месечника Shu’un Filistiniyya.През 1981г. той основава литературния журнал Al-Karmel.

През лятото на 1982г. Бейрут попада под ударите на Израел и израелската армия атакува център на ООП(Организация за освобождение на Палестина), където членува и Махмуд Даруиш.Той отразява въздушните удари чрез произведенията си Qasidat Bayrut (1982) и Madih al-zill al’ali(1983), по-късно в английска версия- Memory for Forgetfulness (1995). Поетът отива в изгнание в Кайро,Тунис и Париж, а през 1987г. е избран в заседателния комитет на ООП.През 1988г. неговата поема Passers Between the Passing Words е дискутирана от Кнесета, където поетът пише:

“Толкова далеч от нашата страна

нашият бряг, нашето море

нашето жито, нашата сол, нашата рана.”

През 1993г. след примирието в Осло, Махмуд Даруиш напуска ООП.Той продължава да е редактор на Ал-Кармел и живее в Париж, преди да се завърне в Палестина през 1995г. за да види майка си.Моли за няколко дни, за да се види и със своя приятел Емил Хабиби. Той живее в центъра на Западния бряг, гр. Рамала.

Йоси Сарид, който тогава е министър на образованието, предлага през март 2000г. да включат поемите на Даруиш в израелските училища, но министър-председателя Ехуд Барак отговаря, че “Израел не е готов още.”В момента Махмуд Даруиш живее в Рамала и Аман.

Награди

Официален сайт: www.mahmouddarwish.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи