Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, януари 05, 2009

Ядат хитово ястие “наобратно”

Хитовото ястие в дунавския град Русе - маклюбе, по значение означава "обръщам наобратно", понеже тенджерата с кулинарията се обръща върху тепсия. Но истинската тайна на вкуса на ястието се крие в подправката "искреност", с която се приготвя то.

Близкоизточното ястие маклюбе се превърне в хит в дунавския град Русе. Гозбата с ориз и месо, която се обръща върху голяма чиния, стана популярна благодарение на регионалния представител на в. “Заман” в дунавския град Идрис Али. Сред познати той е добре известен с невероятните си изпълнения в кухнята, особено когато става въпрос за нестандартното кулинарно украшение маклюбе. Редица журналисти, бизнесмени, културни дейци и дипломати, опитали от ястието, са единодушни, че форматът и вкусът му е просто невероятен. “Само този, който не е вкусил, не иска да опита отново”, казва с усмивка Али.

Освен на вкус маклюбе представлява и истинска красота за очите. Естетически издържаният му вид го прави предпочитан вариант и за приготвянето му за специални гости. Редица местни издания са отделили подробно място за приготвянето му, а ресторантьори пък са предложили работа на Али като включат маклюбе в менюто си, за да привлекат клиенти. Канят журналиста и на различни кулинарни тържества, където да представи своя специалитет. Някои от опиталите оризовата гозба го оприличават на Слънчевата система, други - на атомен модел, но всички с нетърпение чакат пак да се насладят на вкусотията.

Думата маклюбе означава "обръщам наобратно", понеже тенджерата с кулинарията се обръща върху тепсия, разказва нашият човек в дунавския град. Въпреки че е типично близкоизточно ястие, то има хилядолетна история с неповторим вкус. Освен че по отношение намиране на продуктите е сравнително практично, ястието се яде с група хора, заобиколили специaлната метална софра. Около маклюбето се украсява със салата по предпочитание и се слага кисело мляко. Именно комбинацията между тези компоненти придава този отличителен вкус на маклюбето.

Кулинарното изобретение може да се хапне с газирана или натурална напитка. Приготвянето му обаче, трябва да се признае, не е лесно и изисква търпение и ръчен труд, но затова пък арабското ястие е идеално за посрещане на по-голяма група хора. За тези, които странят от месото, регионалният представител на вестника в града предлага и вегетариански вариант с гъби. Вместо червено месо по изключение може да се използва и риба, съветва той.

“Готвя от 8-годишен и правя различни ястия, но маклюбе си остава номер едно в готварската ми книга”, заявява Али. Въпреки способностите си, вкъщи той любезно предоставя кухнята изцяло на разположение на половинката си. Хората, имали възможността да дегустират маклюбе, нерядко се питат каква е тайната на вкуса му. Въпреки че предоставя рецептата на всеки желаещ, самоукият готвач твърди, че истинската тайна се крие в подправката "искреност", с която се приготвя ястието.

Маклюбе

[За 7-8 души]

Продукти:

Средно голяма тенджера

1 кг телешко месо (предварително сварено)

500-600 г ориз

1 голяма глава лук

2-3 големи картофа

2 с.л. олио

1/2 с.л. сол

За салатата:

2-3 кофички кис. мляко, 2 моркова, 4 домата, 3 краставици, 1/4 зеле (средно голямо)

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на средни кубчета и се сварява в подсолена вода. Обелват се картофите и се нарязват на кръгчета.

Олиото се налива на дъното на тенджерата. След това се нарежда нарязаният на кръгчета лук. Върху лука се слага един слой от нарязаните картофи, а върху тях - 500 г от предварително свареното месо и се поръсва с една трета от ориза. На следващия пласт се полага още 500 г месо. И върху него един слой нарязани картофи. Поръсва се останалия ориз. Прибавя се 1/2 с.л сол и се налива вряла вода. Водата трябва да е един пръст над ориза. Тенджерата се слага върху горещ котлон, като постепенно се намаляват степените на мощност, докато оризът поеме водата. Свареният ориз се изчаква 10-15 минути, след което тенджерата се обръща върху голяма тепсия (софра). Краищата й се украсяват с предварително приготвената салата и киселото мляко. След това много леко се маха тенджерата, за да може да се запази формата на ястието.

Добър апетит! Идрис Али

Бейнур Сюлейман,Русе

"Заман"

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи