Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, януари 05, 2009

Мирът в Близкия Изток остава утопия

От света | 05.01.2009

Мирът в Близкия Изток остава утопия

Израел изпълни заканата си да изпрати сухопътни войски в ивицата Газа. Дадено бе началото на мащабна операция по въздух, суша и вода срещу бойците от движението Хамас.

Петер Филип коментира обстановката в региона.

Израелският премиер Ехуд Олмерт и други израелски ръководители се кълнат, че военната операция не цели свалянето от власт на ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа. Според тях израелската офанзива цели да прекрати палестинския ракетен обстрел срещу Южен Израел.

Фактите на място обаче показват съвсем друго - Израел извършва целенасочени удари срещу ръководни фигури от Хамас, бомбардира тъкмо сгради на министерства и на администрацията, като едновременно с това продължава да има и много цивилни жертви. От всеки четирима убити един е цивилен палестинец. Всичко това не говори толкова за действия,

Военният конфликт в Газа е отнел вече живота на около 500 душиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Военният конфликт в Газа е отнел вече живота на около 500 души

насочени към прекратяването на палестинския ракетен обстрел, а по-скоро за ликвидиране на водещата роля на Хамас в региона.

Офанзивата породи шок

И понеже и двете цели не могат да бъдат постигнати с бомбардировки от въздуха, в играта бяха включени и сухопътните войски. Тяхната офанзива породи шок, макар че от няколко дни Израел трупаше войски по границата с ивицата Газа. Шокът обаче се обяснява с друго - че изпращането на войници издига до друго ниво този въоръжен конфликт, чийто изход сега вече изглежда по-малко прогнозируем отколкото досега.

Въздушните удари могат да бъдат спрени за миг. Не обаче и една сухопътна операция. Изтеглянето на войските не бива да изглежда като поражение или бягство, иначе няма да има никакво оправдание за собствените жертви. Едно сухопътно изтегляне винаги трябва да бъде свързано с военни успехи и да бъде следствие от постигната победа. Така стигаме и до въпроса, на какъв успех може да се надява Израел в ивицата Газа?

Със сигурност не и такъв, който ще елиминира заплахата от нови палестински ракетни нападения. По-скоро Израел се цели в свалянето от власт на Хамас и връщането в Газа на движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас, което има и задължения към мирния процес. Единствената алтернатива на такова развитие би било повторното и продължително окупиране от Израел на ивицата Газа. А към подобен сценарий Израел не се стреми.

Въпросът за вината остава откритBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Въпросът за вината остава открит

Погрешно разбрана солидарност

Сегашната израелска офаниза очевидно няма да доведе до решаването на други от оставащите открити въпроси и проблеми около този дългогодишен конфликт. Само допълнително ще отрови атмосферата, вкл. заради многото нови жертви на тази война.

Именно това не бива да забравят всички - и във Вашингтон и в европейските столици, вкл. Берлин, които сега демонстрират погрешно разбрана солидарност с Израел, и които дори отхвърлят призивите за примирие, защото Израел имал правото да се самозащитава. Вярно е, че има това право. Но тъй като той все повече затъва в хаос, сигурно вече е дошло времето, Израел да започне да се защитава и от самия себе си."Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи