Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, януари 05, 2009

Йордановден и Ивановден

Карта на страницата Помощ За контакт Кръщение Христово (Богоявление). Миниатюра от Томичовия псалтир, XIV в.
Снимка: pravoslavieto.com

Според християнската религия 6-и януари е посветен на Светото кръщение на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Отбелязва се от православния канон с литургия и празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го извадят от водата. Вярва се, че ако кръстът замръзне, хората ще са здрави и годината ще е плодородна. Според традицията още в ранно утро преди изгрев слънце момите и младите булки отиват да налеят прясна „кръстена” вода. На потока или на кладенеца те измиват домашната икона и лицето си за здраве. Следващият ден – 7-и януари, християнската църква отрежда на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората – на Йоан Кръстител или Предтеча. Детството си той прекарва в пустинята, а по-късно започва да кръщава масово хората във водите на река Йордан. Затова Св. Иван се почита от народа главно като патрон-покровител на кумството и побратимството. На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на новата „кръстена вода”. Къпят се булките и младоженците, които са се омъжили през тази зима до Ивановден, къпят се всички именници, сгодените моми и ергени.
Повече за тези празници чуйте от разговора на Светломира Иванова с отец Васил Коцев от Софийския храм „Св. Георги Победоносец”.

Аудио

Българско национално радио
-
Кръста в Перник срещу хилядарка
05 януари 2009, 18:12
България

Перник, България

Ако желаете да отнесете за 40 дни кръста от църквата в Перник за Йордановден си пригответе с хилядарка. Толкова платиха миналата година за да го откупят на импровизиран търг, проведен в църквата в града. Докато в другите градове на България мъжете се хвърлят голи в ледени реки и язовири, тук кръста се взема под наем с наддаване с банкноти. Тази година ще бъде същото!, съобщава "За Перник".
„И църквата ни се капитализира“, коментираха граждани, пред вратите й. „Ако не си богат, не можеш да си позволиш да се докоснеш до Бог“, разочарова се Милка Трендафилова, бивша учителка, която излизаше от храма. /БЛИЦ
-
Роми се мажат с мас преди скок в Марица
06 януари 2009, 09:29
България

Пазарджик , България

Стара пехливанска рецепта се канят да използват днес роми от квартал “Изток”, които ще скочат в 11.30 часа във водите на река Марица. Те ще се борят срещу режещия студ след като намажат телата си мас, съобщиха фенове на плувците, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пазарджик.
В лечебната смес се слагала и ракия, а смелчаците се канели да използват скоросмъртницата и за вътрешно сгряване. Ритуалът с мазането щял да се изпълнява около половин час преди скока в реката.
От общината пък съобщиха, че лекарски екип ще следи за сигурността на мераклиите да хванат кръста на Йордановден. Кандидатите ще минат през медицински пункт, където ще мерят кръвното и пулса на гмуркачите./БЛИЦ
-
Мъжко хоро се изви на Богоявление в ледена Тунджа

06 01 2009

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Студа днес всички разчитат като знак за плодородна и добра година.

Освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия правят на Богоявление пред Паметника на Незнайния воин в София. Водосветът се отслужва от Знеполския епископ Йоан, а на ритуала присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински, министър-председателят Сергей Станишев, министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, заместник-министри на отбраната, заместник-началници на ГЩ на БА, командващите видовете въоръжени сили, висши военни, представители на военнопатриотичните съюзи.

Света литургия за празника Богоявление служат в столичната църква "Св. Неделя". След нея патриархът ще отслужи и традиционния Велик водосвет за Богоявление. Света литургия за Богоявление се прави и в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от главния секретар на Светия синод епископ Наум, от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, и от ректора на Софийската духовна семинария епископ Сионий.

От 13.00 ч. Знеполският епископ Йоан ще отслужи водосвет на езерото в кв. "Дружба", където ще се състои традиционното хвърляне на кръста за Богоявление. Кметът на София Бойко Борисов ще присъства на Богоявленския водосвет на езерото в столичния квартал.

В някои градове вече хвърлиха богоявленския кръст. По стара почти вековна традиция в Калофер се изви многолюдно мъжко хоро направо във водите на река Тунджа. Много рядко сред смелчаците се нарежда и по някоя жена. Облечени в национални носии и пеейки "Майце си” по стихотворението на Христо Ботев, съпровождани от гайда и тъпан, те влизат в ледената река, докато целият град е наизлязъл да ги гледа.

Според преданието този, който извади кръста, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. фрогнюз
-
34 души скочиха за кръста в езерото в столичния квартал Дружба
06 януари 2009 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. 34 души, сред които и едно момиче, скочиха за кръста в езерото в столичния квартал Дружба, предаде репортер на Агенция “Фокус” . На ритуала по повод Йордановден присъстваха столичният кмет Бойко Борисов, зам.-кметът по бюджет и финанси Минко Герджиков и кметът на район Искър Йордан Томов. Най-младият участник беше 18-годишният Георги Иванов, а най-възрастният бе 67-годишният Борислав Вранков. Единствената жена, която се престраши да скочи в студената вода беше студентката от НСА Мария Златкова, на 18 години.
Участниците в ритуала скочиха в специално изрязана дупка, тъй като водата на езерото беше замръзнала. Екипи на Министерството на извънредните ситуации, на Бърза помощ и на полицията следяха да няма инциденти. Ритуалът беше воден от Знеполския епископ Йоан. Кръстът беше изваден от 20-годишен младеж.
Росица ГЕОРГИЕВА
-
На Йордановден Христос се явил пред света за обществено служение

По традиция млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, да извадят хвърления от свещеника във водата кръст за здраве и берекет
06.01.2009

"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Този момент от новозаветното евангелие на Матея е в центъра на празника Богоявление, или Йордановден - по името на реката, в която св. Йоан Предтеча кръщавал вярващите. На този ден при него дошъл сам Христос.

Според библейския разказ Йоан Кръстител потапял до шия всеки човек и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Иисус обаче той веднага се поклонил и казал, че самият той трябва да се кръсти от него.

Спасителят влязъл във водите на река Йордан и в този момент над него се отворили небесата, блеснала светлина, подобна на мълния, и Духът Божий във вид на гълъб слязъл върху Кръщаващия се Господ. Чул се глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото събитието разкрива Бога, изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица.

Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през 2 век, но до 4 век той се отбелязвал ведно с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил пред света за обществено служение.

По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление.

От студените води на р. Тунджа кръстът бе изваден от 14-годишния Петър Йонков

В народната традиция празникът има различни имена - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля Светия кръст в нея. По традиция млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, за да го извадят. Успелият е честит и здрав през цялата година. Болни пък се къпят на мястото, където е хвърлен кръстът.

Вярва се, че ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, годината ще е плодородна и добра.

Според народните вярвания Йордановден е последният ден от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери.

Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

На 6 януари при военна обстановка се освещават и военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява тази българска традиция.нетинфо

-

Гурбетчия извади кръста в Пловдив
06 януари 2009, 15:25
Общество

Пловдив, България

С тържествена света литургия започна днешният ден Богоявление в Пловдив. Отслужи я митрополит Николай в църквата "Света Богородица". След края на службата дядо Николай освети бойните знамена и се отправи към моста на река Марица до панаира.
След продължило близо час богослужение най-сетне владиката хвърли кръста и 18 младежи се хвърлиха в надпревара кой пръв да го улови. Оказа се Йовчо Аланджийски. Той хваща кръста за пети път. Късметлията наскоро се е завърнал от Англия, където е работел в строителството, но финансовата криза го е засегнала и отскоро той е отново в Пловдив. Неженен е. Вярва, че Бог ще му помогне занапред - да бъде здрав и да си намери работа. /БЛИЦ
-
2009-01-06
Общество

Биха се до кръв за кръста в Кърджали

До бой се стигна днес по обед във водите на река Арда в Кърджали, след като ексцентричният поп Петър Гарена хвърли кръста от греблото на фадрома, управлявана от градоначалника Хасан Азис, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

23-има смелчаци чакаха полуголи под големия мост, свързващ градския център с квартал „Възрожденци”, да пристигне на отсрещния бряг фадромата с попа, кмета и кръста. Гарена пропътува клекнал в греблото на фадромата, гушнал 4-годишната Ганета. Тя бе кръстена в ледените води на реката. Кметът я дари със 100 лева, след като излезе от кабината на машината. Момиченцето получи още една стотачка от местен бизнесмен. След церемонията по кръщавката, попът метна Богоявленския кръст във водите на Арда. Армията от мръзнещи мераклии се втурна към него. Няколкоминутна люта битка се разрази в реката, когато един от младежите грабна кръста. Десетина от опонентите му дълго го натискаха към дъното и се бореха да изтръгнат кръста. 19-годишният Антон Чолаков, студент по икономика в УНСС и дългогодишен ватерполист обаче успя да разкъса мощната им хватка и размаха кръста. По-късно той показа ръцете си, одрани до кръв от безуспешните опити да му го вземат. В отговор на въпрос не е ли нарушение на канона мюсюлмани да участват пряко в ритуала по носенето и хвърлянето на Богоявленския кръст, отец Петър отсече многозначително: „Много ви здраве!”. /БГНЕС

Кърджали / България
-

[2009-01-07]

АНТОН ЧОЛАКОВ ИЗВАДИ КРЪСТА НА ЙОРДАНОВДЕН


25 МЪЖЕ СЕ ХВЪРЛИХА ВЪВ ВОДИТЕ НА РЕКА АРДА

Студентът Антон Чолаков извади кръста от студените води на река Арда на богоявленския ритуал Йордановден. Вчера 19-годишният кърджалиец успя да намери кръста пръв сред другите 24 участници решили да се потопят в студените води на реката. Той получи като награда по 100 лв. от отец Петър Гарена и от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, а всички останали смелчаци получиха утешителна награда по 50 лв. за куража си от църковното настоятелство.
За разлика от миналата година ритуалът по хвърлянето на кръста отново се извърши до моста за „Възрожденци”. И тази година хвърлянето на богоявленския кръст бе съпроводено с нетрадиционното пристигане на енорийския свещеник Петър Гарена и градоначалника Хасан Азис. Отецът заедно с майката на 4-годишната Галена Андонова пристигнаха по вода в греблото на фадрома, шофирана от кмета инж. Хасан Азис. Ритуалът бе наблюдаван от много кърджалийци, които се бяха събрали на моста, за да проследят леденото къпане.
Победителят Антон Чолаков участва в йордановденския ритуал за четвърта година и за първи път вади кръста. Пръв го поздрави приятелката му Кристина Николова. Антон е възпитаник на СОУ „Отец Паисий”, в момента е студент за първа година в УНСС-София. Той пожела на кърджалийци здраве и успехи през 2009 г. и поздрави майка си Йорданка за именния и ден.
17 годишният ученик от СОУ „П.Р.Славейков” Николай Стефанов за втори път участва в ритуала, но не успя да се добере до кръста. „Имах голямо желание да извадя кръста тази година, но не успях. Отецът го метна много близо, а трябваше да го хвърли надалече. Догодина пак ще опитам късмета си” , сподели той.
Преди ритуала по хвърлянето на кръста, кръщене във водите на река Арда на Йордановден получи 4-годишната Галена Андонова. Тя бе дарена с по 100 лева от църквата и от градоначалника и с 50 лева от фото студио „Уникум”.
Екип на Гражданска защита следеше събитието за опасност от инцидент, но такъв за щастие нямаше. Осигурена бе и линейка с екип на „Бърза помощ”. Кърджалийският Енорийски свещеник отец Петър Гарена е известен с нестандартното провеждане на богоявленския ритуал. Миналата година той и кметът Хасан Азис пристигнаха по вода, возейки се с гумена лодка на Гражданска защита облечени в спасителни жилетки.
През 2007 година литийното шествие беше водено от бронетранспортьор на "Гражданска защита", а през 2006 г. от мотокар. Кърджалийци продължават да коментират Йордановден от преди няколко години, когато отецът се спусна от моста над Арда с алпийски въжета и хвърли кръстта, висейки над реката.

Гюнер ШЮКРИ
Снимка:Авторът

http://www.kircaalihaber.com/bg/?pid=3&id_news=417

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи