Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, януари 05, 2009

Битката за Газа

05. 01 .2009 UN

Битката за Газа се пренесе в Съвета за сигурност на ООН

На 11-тия ден от войната в Газа се наблюдава изключително засилване на международния резонанс и посредническите усилия. Демонстрациите в различните части на света нарастват паралелно с увеличаването на броя на жертвите (вече над 500 убити и над 2000 ранени палестинци). Арабските медии информират за провеждането на едномилионен митинг в турския град Истанбул. Участниците в него са издигнали лозунги като: „Всички сме палестинци”, „Нашата армия да защити Газа” и други.

Редица експерти обясняват „мускулестото” интервю, дадено от Ердоган пред „Ал Джазира”, в което премиерът заплашва с влошаване на отношенията между Анкара и Тел Авив, с вътрешнополитически причини. Прави впечатление, че правителствата на държавите, в които се наблюдават най-силните антивоенни демонстрации и респективно се очакват скорошни избори, най-чувствително промениха позицията си. Примери в това отношение са Великобритания (където се състоя най-многобройната антиизраелска демонстрация в Европа, с участието на известни британски дейци на културата) и Турция. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Милибанд категорично се разграничи от първоначално изразената позиция на чешкото председателство на ЕС, в която се посочва: ”Акцията на Израел в Газа има отбранителен характер”. През 2009 г. партиите на премиерите Гордън Браун и Реджеб Ердоган трябва да преминат през важни за тях избори. Те са решаващи за личната им съдба като политици.

Очаква се днес делегацията, съставена от министри на външните работи на Арабската лига да посети седалището на ООН. В нея са включени първите дипломати на Саудитска Арабия, Египет, Либия, Катар, Мароко, Сирия и Ливан. Малко по-късно към тях ще се присъедини и президентът на палестинската автономия Махмуд Абас, който ще изчака в палестинската столица Рамала срещата с френския държавен глава Никола Саркози.

Всичко това става на фона на очевидното разединение в позициите на отделните арабски страни. Кайро директно обвини „Хамас”, че движението иска да отдалечи Египет от посредническите усилия. Министърът на външните работи Ахмед Абу Гейт заяви, че неговата страна няма да допусне това. Вчерашните издания на държавните египетски вестници изстрелват истинска тирада срещу палестинското ислямистко движение. Вестник „Ал Гумхурия” обвинява председателя на политбюро на „Хамас” Халед Машаал, че е обявил война на Египет от леговището си е че води палестинците към самоубийство. В същото време вестник „Роуз Юсеф” си позволи да квалифицира Катар не като държава, а като фирма.

Разцеплението в арабските редици е факт. Известният арабски информационен сайт „Илаф” е провел непредставително допитване до своите читатели за причините, довели до подобно състояние. Над 40% смятат, че основният фактор е политиката на оста „Иран - Сирия”, над 30 % изразяват мнение, че това е вътрешнопалестинското противопоставяне, а малко под 30% отдават съществуващото положение на поведението на движението „Хамас”.

Израелските военни продължават своите акции в Газа. Военнотехническата информация, която идва от двете противоборещи се страни, е противоречива. Прави впечатление обаче, че ЦАХАЛ (абревиатура на „Армия за защита на Израел”, на иврит) не е очертала ясна рамка на своите цели. Вчера говорителят й отбеляза, че още 1 000 цели трябва да бъдат разрушени, без обаче да даде допълнителна информация за тях. Поради тази причина, дори израелските експерти не могат да дадат ясна оценка на постигнатите и предстоящите цели. Очертава се мнението, че „Хамас” трябва да бъде доведено до такова състояние, което няма да му позволява повече да напада Израел”.

Анализаторът Алекс Фишман от вестник „Едиот Ахронот” отбелязва, че най-вероятният критерий за успешна операция на Израел е „броят на убитите врагове, а не площта на територията, която е окупирала армията.” Тезата притежава определена логика, тъй като ръководителите от висшия ешелон на „Хамас” в ивицата Газа, като Махмуд Хания, Махмуд Захар, Саид Сиям и други, изчезнаха от телевизионните екрани. Тяхното място е заето от активисти на „Хамас” извън окупираните територии като Халед Машаал, Муса Абу Марзук, Осама Хамдан, Мохамед Назал и други. Някои експерти твърдят, че това е добър тактически ход, целящ да се внушава съществуването на плурализъм на мненията в движението, но също така и да се опазят лидерите му в Газа, които са потенциални мишени на израелската армия.

Според израелски военни, участващи във войната, цитирани от Debka.file нито една от петте бригади на „Езедин Касам” (военното крило на „Хамас”) не е засегната фатално. Тяхното пълно унищожаване е изглежда основната цел на ЦАХАЛ. Единственото осъществено до този момент е прекъсването на връзката между двете военни единици, дислоцирани на юг от град Газа с останалите три, които се намират на север от него. Израелското военно командвани си дава светка, че това не намалява тяхната боеспособност, тъй като всяка една бригада е тренирана да действа самостоятелно, без да комуникира с централен щаб. За да реализират поставената задача, израелските военни трябва да навлязат в изключително гъсто населени градски райони, тъй като бойците на „Хамас” са се разположили именно там. Освен това израелските военни признават, че е преминало първоначалното стъписване в редовете на бойците на „Хамас” в следствие на интензивната бомбардировка на ВВС. Подобни оперативни обстоятелства предполагат твърде много жертви сред цивилното население и много време за осъществяването на поставените цели. Най-вероятно израелската армия няма да има такава възможност, поради засилващия се международен натиск.

Все повече мнения се чуват относно края на бойните действия в Газа. По аналогия с войната на Израел в Ливан от лятото на 2006 г. се налага изводът, че най-вероятно Съветът за сигурност на ООН ще бъде органът, който ще сложи край на кръвопролитието. Тогава, на 33-тия ден от началото на войната, този орган гласува резолюция 1701 и два дни по-късно бойните действия приключиха.

Вчера бившият началник на израелското военно разузнаване Амос Малка заяви, че „европейски и международни фактори са отпуснали две седмици на Израел, за да приключи военната си операция.” В унисон с тази информация, ливанският вестник „Ас Сафир” съобщава, че САЩ, след като провали предложения от Либия текст, работи активно в СС на ООН за приемането на резолюция за края на военните действия. Според източник от тази бейрутска медия, в текста се споменава, че има непреодолими гаранции, че „Хамас” няма повече да изстрелва ракети към Израел и няма да е обект на контрабанда на оръжие. За тази цел се предвижда да бъде осъществяван постоянен международен мониторинг. Освен това в него ще залегнат принципи, които ще премахнат властта на „Хамас” в Газа. Зад тази формулировка се крие възстановяването на функционирането на органите на палестинската автономия (понастоящем оглавена от президента Махмуд Абас) и връщането на режима на работа на контролно-пропускателните пунктове отпреди налагането на властта на „Хамас” в ивицата.

Същинската работа по написването на текста ще стане след приключването на посещението на френския президент Никола Саркози в региона и това на Реджеб Ердоган, чиято страна от 1 януари 2009 г. е непостоянен член на СС на ООН. Наблюдатели коментират, че САЩ има по-голямо влияние сред петте нови страни-членки на СС на ООН, а именно Турция, Япония, Австрия, Мексико и Уганда. Отпадналите са Панама, Италия, Белгия, Индонезия и Южна Африка. Счита се, че представителите на последните две обикновено гласуват текстове, които са твърде близки до позициите на страните-членки на Арабската лига.

Редица анализатори предвиждат, че най-важният орган на международната организация ще е в състояние да гласува въпросната резолюция след около 2 седмици. Това е и датата, около която новият американски президент Барак Обама ще встъпи в своите функции. До този момент последният не е изразил официална позиция, но негов съветник заяви, че „САЩ подкрепят Израел, но по пътя на мира”. Нарастващият международен натиск, както и неясната позиция на новата американска администрация, са предпоставки за предположението, че Израел и сегашната американска администрация ще избързат да приемат текст, който в най-голяма степен удовлетворява еврейската държава. Барак Обама назначи своя близка съветничка за постоянен представител на САЩ в ООН, независимо от Хилари Клинтън, която поема поста на държавен секретар. След встъпването на Обама на президентския пост в Белия дом следва да се смени и Залман Халилзад, назначен от Джордж Буш като постоянен представител на САЩ в международната организация.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи