Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, юни 18, 2009

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство

Почина мислителят Фетхи Йекен
Thursday, 18 June 2009 16:09

Известният ливански мислител и политик на 14 юни.

Роденият през 1933 г. в гр. Траблус Йекен е завършил електро-инженерство, след което е защитил докторат по арабски език и литература. Той през 1962 г. учредява на ливанската организация Джемаат-ул-ислями и я ръководи до 1992 г., когато е избран за депутат. След като се поражда неразбирателство между него и една група от членовете на Джемаат-ул-ислями той създава Фронта за ислямска дейност.

След изкаран един мандат в парламента Йекен се занимава с преподавателска дейност в траблуския университет „Джинан”, който е открит от него и съпругата му.

Фетхи Йекен има редица научни трудове и над 10 книги, анализиращи за ислямското движение в световен мащаб.

Рахметуллахи алейх.

-
Ислямът озарява и Чехия
Thursday, 18 June 2009 16:06

Не е толкова далечно минало, когато думите „Ислям” и Чехия са били несъвместими и на никой не е и минавало през ума да обедини тези две думи. Сега, 20 години след падането на комунстическия режим в Чехословакия, броя на мюсюлманите непрекъснато расте. Те стават активни и се обединяват се в организации, които защитават своите интереси.

„Около 300 човека са се подслонили в джамията и не по-малко от 200 в молитвената зала на ислямския център, - казва един от ръководителите на пражката джамия Омер /Владимир/ Санка, - всеки петък тук идват за джума намаз толкова хора, че се принуждаваме да четем петъчната проповед и молитва на два пъти, за да могат всички да ги чуят.” „На Курбан байрам наемаме спортна зала, в която се събират 1500 човека” – допълва той.

Забележителното в случая е, че ръста на мюсюлманите е свързан не само с имиграцията, но и с това, че все повече чехи приемат исляма. „В нашата джамия в Прага това става почти всяка седмица”, - разказва Санка.

Според преброяване на членовете през 2007 година в страната е имало 12 хиляди мюсюлмани. По последни данни тяхният брой е около 20 хиляди. Първата официална мюсюлманска организация – Ислямски фонд се е появила в 1991 година. През 1998 година е открита първата джамия в Бърно, а след една година и в Прага.
Исляма е бил признат за официална религия в Чехия едва в 2004 година, като до неотдавна негови официални центрове са били джамийте в Прага и Бърно, но с увеличаването на броя на мюсюлманите се появяват и нови центрове и организации.

За регистрацията на една духовна организация са необходими 300 подписа и тогава тя ще може да разчита на материална поддръжка от държавата.

Получавайки държавна регистрация, организацията ще може да наема под аренда или да строи ислямски центрове, да открива религиозни школи, а своевременно получава и право да се занимава с духовното възпитание на мюсюлманите в армията и да посещава затворници в затворите.

-
Джамията залог за развитието на икономиката на града
Thursday, 18 June 2009 16:03

Когато представители на Мюсюлманската асоциация на канадската провинция Британска Колумбия се обърнали към администрацията на град Принц Джордж с молбата да им бъде разрешено да закупят терен за строителство на джамия са били приети с разтворени обятия.

„От това ще спечели и града и мюсюлманската общност, - казал в итервю пред «Globe & Mail» членът на градския съвет Брайан Скакун. – Аз считам, че това ще бъде едно от условията за развитието на нашата икономика и население.”

Вече от много години местната власт се опитва да разнообразява икономиката, която напълно е зависима от дървопреработващата промишленост, като до този момент не им се е удало да привлекат мюсюлмани специалисти, тъй като редица професори, инженери, терапевти и хирурзи са се отказали и от най-изгодните предложения, поради причината че най-близката джамия е била на 800 км във Ванкувър.

В новата джамия освен помещение за намаз е предвидено да има класни стаи за занимания с децата. След завършването на строителството на основната част на сградата е запланувано да бъдат открити библиотека и детска ясла-градина, които ще бъдат на разположение не само на мюсюлманите, но и на всички желаещи.
Администрацията на града се надява, че с построяването на джамията неговото население ще започне да се увеличава. „Мюсюлманите не са против това да дойдат и да живеят тук, но техните семейства възразяват, - казва секретарят на мюсюлманската асоциация Ибрахим Кариди, - защото те не желаят на живеят там, където няма нормални условия за религиозна практика.”

В града се чувства остра нужда от квалифицирани специалисти - технически кадри, преподаватели в университета и лекари по всички специалности.

Според проведено неотдавна изследване, нивото на образование всред мюсюлманите в Канада е по-високо от средното за страната.

-
В ОАЕ ще се строят еко-джамии
Thursday, 18 June 2009 16:01

Група студенти от американския университет в Шарджа /Обединените арабски емирства/ е започнала работа над проект за изграждането на екологично безвредни джамии. Проектът вече е получил подкрепата на местните еколози и държавни структури.

38 студенти от Архитектурния факултет са излезли с инициативата да създадат екологично безвредни джамии, вдъхновявайки се от строителните проекти в гр. Масдар в емирата Абу-Даби. Масдар е изцяло обезпечен с възстановяема енергия от слънцето и вятъра и има нулево ниво на отделяни въгледвуокисни газове в атмосферата, така той ще стане първия в света екоград.
„Ние искаме да създадем архитектурна концепция, която ще може да бъде реализирана във всяка една точка на ОАЕ – е казал пред журналисти ръководителят на проекта проф. д-р Ахмед Мухтар, - ние започнахме работа най-напред с джамиите, защото те са неотменима част от националната култура и са задължителни за всяко селище.

Електроенергията в тези джамии ще се произвежда от слънчеви батерии, които ще покриват целия покрив. В проекта е предвидено и достатъчно открити пространства, в които естествената вентилация ще бъде оптимизирана. За затворените пространства е предвидено използването на ветрови кули, в това число и минарето, а също така и специално създадени източници за сянка и ветрови турбини.

-
Берлинският музей е попълнил колекцията си за ислямско изкуство
Thursday, 18 June 2009 15:58

Берлинският музей „Пергамон”, който притежава една от най-богатите колекции на източното изкуство е подписал договор да получи за постоянно ползване още една колекция за ислямското изкуство от Великобритания. Колекцията, състояща се от 1500 предмета принадлежи на Едмунд де Унгер, преселник от унгарски произход, живеещ в Лондон.

Според мнението на Пруската културна асоциация, неговата колекция е една от най-богатите частни колекции на ислямски миниатюри в света. Тя ще бъде изложена в музея за ислямско изкуство – филиал на „Пергамон”.

-
Най-високата сграда в света в Саудитска Арабия?
Thursday, 18 June 2009 15:52

Най-високата сграда в света, която ще се построи в Саудитска Арабия, ще стане център на нов район – Кралския град, който ще бъде разположен на 20 километра от стария център на Джидде и ще заема площ повече от пет км2.

Според плана на строителите ще бъдат прокопани канали, изградени паркове и построен гигантски търговски център „Мамалика молл”. В новият район ще могат да живеят до 80 хиляди човека.

В момента корпорация „Емаар” завършва строителството на най-високия за сега небостъргач в света „Бурдж Дубай” с височина 818 метра.

-
Мини бикините не са на мода
Thursday, 18 June 2009 15:49

Прекалено много откритите плажни костюми известни като „мини-бикини” в този летен сезон не са на мода в САЩ, пише списание Forbes. Водещите американски дизайнери са предложили на вниманието на изтънчените американски модели в стил „ретро” – закрити плажни бански костюми за жените и удължени плувки за мъжете, напомнящи модата от 50-70-те години на миналия век. Моделиерите казват, че са вложили в забравените модели съвременни материали и цветове.
Според публикации в американската преса „прекаленото разголване на къпещите се ще се счита за признак на старомодност и лош вкус”.
-
Обрязване на около 200 момчета в Хасково
Thursday, 18 June 2009 15:37
На 31.05/01.06.2009г. (неделя и понеделник) в гр. Хасково под организацията на Мюсюлманско изповедание Районно Мюфтийство - Хасково и със спонсорството на Сдружение за сътрудничество и развитие "Надежда" се проведе традиционния мюсюлмански обряд - обрязване на около 200 мюсюлмански момчета.
-
Мероприятия по случай 20 години от изселването на българските мюсюлмани през 1989 г.
Tuesday, 16 June 2009 12:36

Дружеството за култура и сътрудничество на Балканските изселници /Бал-Гьоч/ организира мероприятия по случай 20 години от изселването на българските мюсюлмани през 1989 г.


Между 8-14 юни в гр. Бурса се състоя среща, на която изселниците от България още веднъж си спомниха драматичните моменти от 1989 година.

Представителите на Главно мюфтийство Хюсеин Карамолла, ръководител на отдела по образование към Мюсюлманското изповедание и Хайри Емин от межденародния отдел взеха участие в дискусията за мюсюлманите в България.

Специалните гости на срещата бяха бившия президент на Република България Д-р Желю Желев, председателя на Международния център за защита на малцинствата и междукултурните отношения Д-р Антонина Желязкова, бившия министър-председател на Турция Месут Йълмаз, академици и интелектуалци.

Председателят на дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници проф.д-р Емин Балкан в изказването си заяви, че организацията винаги ще бъде с българските мюсюлмани и ще поддържа добросъседски отношения с България.

По време на мероприятията бяха организирани шахматен и футболен турнир, фолклорни изпълнения и балкански панаир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи