Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, януари 03, 2009

Мюсюлманин назначен за кмет на Ротердам

Ahmed Aboutaleb

Европа | 03.01.2009

Мюсюлманин назначен за кмет на Ротердам

Години наред Нидерландия беше образец по отношение на интеграцията. От началото на 2009 г. в Ротердам за пръв път кмет ще бъде мюсюлманин - назначение, което не е по вкуса на десните популисти.

"Да си пръв в нещо не е много лесно. Аз бях първият емигрант от Мароко, следвах техника на въздухоплаването. Бях първият говорител на прес-център, първият началник отдел в кметството на Амстердам и първият мюсюлмански преселник, станал държавен секретар в Хага."

47-годишният Ахмед Абуталеб стана първият мюсюлмански кмет в Нидерландия. Той е син на имам от Мароко, в Нидерландия се преселва, когато е на 14 години и като емигрант прави образцова кариера. От началото на януари 2009 г. той новият кмет на Ротердам.

Пим Фортаун - убитият през 2002 г. десен политик, който критикуваше интеграционната политика в НидерландияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пим Фортаун - убитият през 2002 г. десен политик, който критикуваше интеграционната политика в Нидерландия

Въпреки редица опити за реформи в Нидерландия кметовете не се избират демократично от гражданите, а се назначават от специална комисия. Кралицита официално потвърждава назначението. В Ротердам това стана през месец октомври миналата година - след продължително заседание на комисията беше оповестено назначението на Абуталеб. Страната очакваше решението с огромно напрежение.

Всеки втори гражданин на Ротердам е от мигрантска среда

Това беше решаващ аргумент за комисията. Важна беше също така надеждата, че Абуталеб по-лесно ще съумее да постави под контрол малка група размирници сред мюсюлманските младежи. От години тази група тероризира хората в градове като Амстердам и Ротердам. Абуталеб е известен с твърдата си позиция: "Който живее в тази страна, трябва да се съобразява с реда в нея!" Такава е позицията му още по-времето, когато Абуталеб е началник-отдел в кметството на Амстердам:

"Който иска да остане тук, трябва да приема нормите и ценностите на тази страна. Който не ги приема, по-добре да си стяга багажа."

"За" и "против" назначението на мюсюлмански кмет

В ЕС всеки има право да изповядва своята религияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В ЕС всеки има право да изповядва своята религия

Много други мароканци го смятат за предател именно заради тази му позиция. И в Ротердам Абуталеб си е създал врагове: "Абуталеб не ни мисли доброто, макар че самия той е мароканец. Би трябвало да се застъпи за собствения си народ, вместо да го дискриминира."

Несъгласна с назначението на Абуталеб е и партията на десните популисти. Те са втората по-големина фракция и се смятат за пазители на наследството на Пим Фортаун - десния политик, който беше убит през 2002 г. Фортаун пръв се осмели да критикува сенчестите страни на нидерландската интеграционна политика. С това той наруши негласното табу и предизвика политически трус. Именно в Ротердам започва политическият възход на Фортаун. Че сега мюсюлманин ще бъде начело на кметството в града, е просто непредставимо за десните популисти.

Мнозинството от гражданите на Ротердам обаче реагират положително на назначаването на новия кмет. Не малко хора виждат в това дори сигнал за ново равновесие в интеграционната политика на Нидерландия.DW

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи