Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, януари 04, 2009

Сухопътната офанзива в Газа започна

03. 01. 2009

Israel_Palestina

Сухопътната офанзива в Газа започна

Екип на Ориент.Бг

На 9-тия ден от започването на войната в Газа се очертават очевидните предпоставки за започването на сухопътна офанзива от израелската армия. Медийната война между арабите и израелците се задълбочава дори при оценката за постигнатото на терена от израелските военни части. Всички признават, че елементът „изненада” е допринесъл до голяма степен за постигнатото от ЦАХАЛ (на иврит Армия за защита на Израел). Според полковника от резерва от ливанската армия Уалид Сакария, цитиран от сайта „Ислам онлайн”, изненадата е продължила през първите три дни, след което „Хамас” е успял да се мобилизира и да запази своите сили. Според генерала от резерва от египетската армия Талаат Муслим и полковника от резерва от ливанската армия Илияс Хана след осмия ден на офанзивата на практика „Хамас” продължава да стои добре на терена. Ливанските експерти дори отъждествяват развитието на операцията на израелската армия в Газа с тази от юли 2006 г. срещу ливанската „Хизбула”. Всички арабски специалисти са на мнение, че Израел е в състояние единствено да предприеме ограничена сухопътна операция, поради оперативните обстоятелства, пред които е изправен. Те вещаят, че Израел няма да постигне целите си във военно отношение. Според тях още по-малко това ще се случи на политическата сцена.

Израелските военни източници посочват, че на третия ден от операцията са били разрушени приблизително 45% от ракетния потенциал на „Хамас”. Той е изчислен на около 12 000 ракети „Касам” (с обсег на действие 15 км) и ракети „Град” (с обсег на действие 40 км), както и няколкостотин 120 мм оръдия. Първите ракети са самоделни, а вторите - иранско и китайско производство. С остатъка от огневия си арсенал „Хамас” държи под прицел около един милион израелски граждани в пет по-големи градове в южната част на страната. Тел Авив си дава сметка, че само с настоящите ВВС удари пълното унищожение на оръжията на организацията ще продължи за период от 60 дни. Поради тази причина е необходима наземна операция.

Според израелския аналитичен сайт „Debka.file” девет обстоятелства обуславят бъдещата сухопътна операция на израелската армия:

1. Тримата израелски политици, които вземат решението в Тел Авив – премиерът Ехуд Олмерт, външният министър Ципи Ливни и военният министър Ехуд Барак заявиха, че са решени да поддържат военния натиск върху „Хамас”. На военен език това означава развързване на ръцете на Генералния щаб, който да избере подходящия момент за офанзивата.

2. В петък „Хамас” е изстрелял 40 ракети „Град” срещу Ешкелон, разрушавайки две сгради и ранявайки петима израелски граждани. До този момент през цялата изминала седмица муджахидините са изстрелвали по 80 ракети дневно. Оценките са, че „Хамас” се е ограничил в изстрелите, запазвайки ракетния потенциал за бъдещата наземна операция на израелската армия.

3. „Хамас” се готви да създаде нов фронт. В последната си реч председателят на Политбюро Халед Машаал заяви, че ако се наложи ще отвлекат нови израелски войници. Това означава, че по време на партизанската си война палестинците се готвят да нанасят удари в гръб на израелските пехотинци.

4. Военновъздушните удари продължават върху празните жилища на лидерите на „Хамас”. До събота сутринта са били разрушени 45 къщи на активисти на организацията с цел да бъде деморализиран висшия команден ешелон и той да се откаже от битката.

5. Командването на „Хамас” претендира, че е осуетило опит на израелската армия за навлизане на територията на бежанския лагер „Седжая” в град Газа. Това е третият подобен опит. Представител на ЦАХАЛ е опровергал тези твърдения.

6. Наблюдава се масово дезертиране от най-младите бойци на „Хамас”, които според израелски анализатори са гръбнакът на военното крило на групировката. Тинейджърите просто са останали при своите родители.

7. Наблюдава се процес на консолидиране на бивши участници в системата за сигурност на Газа, които не принадлежат към „Хамас”. Те се опитват да наложат свой контрол върху обществения ред, особено в местата, където властта на „Хамас” тотално е ерозирана.

8. Египетските власти са отправили питане до лидерите на „Хамас” в Дамаск относно техните условия за прекратяване на огъня.

9. В Дамаск спешно е пристигнал председателят на иранския Съвет за национална сигурност и главен преговарящ за иранското ядрено досие Саид Джалили. Той веднага се е срещнал с президента Асад и с лидерите на „Хамас” и „Ислямски джихад”.

Цялата посочена информация показва, че Газа е изправена пред иманентна израелска сухопътна операция. Някои информационни източници посочват, че задължителната артилерийска подготовка вече е в ход. Кога ще започне и колко ще трае същинското навлизане на територията на Газа зависи от редица обстоятелства, които най-вероятно стратезите не желаят да разкрият в настоящия момент. Всъщност лондонският сайт „Илаф” хвърля определена светлина върху въпроса. Той цитира бившия началник на израелското военно разузнаване Амос Малка. Пред израелската телевизия последният заявява, че „европейски и международни кръгове са отпуснали две седмици на еврейската държава, за да завърши военната операция в Газа”. След това натискът щял да стане непреодолим. Малка не прецизира за кои точно кръгове става въпрос. В цитираната теза има някаква логика, тъй като непосредствено след този срок новият американски президент Барак Обама ще встъпи официално в длъжност. Възможно е времевата граница на израелската операция да е свързана с това ключово световно събитие през януари. Каквито и да са обстоятелствата, за съжаление броят на човешките жертви в Газа ще се увеличава.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи