Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 01, 2008

При ритмично финансиране желязната църква “Свети Стефан” може да се възстанови напълно

01 септември 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"

София. При ритмично финансиране желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул може да се възстанови напълно. "Необходими са още ремонти, за да възвърне желязната църква някогашния си блясък", заяви на пресконференция по повод 110-годишнината от основаването на храма арх. Васил Китов, член на фондация “Български православен храм “Св. Стефан” в Цариград”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Според арх. Китов - в момента храмът не е застрашен от рухване, защото преди няколко години е била извършена консолидация на основите, поради свличане на земна маса в района на брега на Златния рог, където се намира храмът. В този етап участие е взела и Истанбулската община, поради това, че храмът се намира в списъка с културно-историческите паметници на Турция и освен това - църквата е била обявена чрез конкурс за най-кирасивия източно-православен храм.
Необходими са обаче цялостно възстановяване на структурата, тъй като има пропуквания в чугунените детайли на конструкцията и силна корозия, както и възстановяване на интериора. Всички ремонтни дейности обаче могат да бъдатс извършени в рамките на година и половина-две. Това, според Китов, е кратък срок, предвид сложната архитектурна конструкция. Проектните дейности по следващото обновяване са възложени на турски архитекти, а във финансирането участват както община Истанбул, така и Дирекция “Вероизповедания” с председател проф. Иван Желев, член на фондацията. Дирекция “Вероизповедания” е отпуснхала 650 хил. долара на храма. Българската православна църква участва като изпраща свещеници, които да отслужват литургии по време на големи християнски празници. Според арх. Китов - възможно е след приключването на ремонта, храмът да бъде обявен за паметник на културата от ЮНЕСКО и да мине под негова закрила.
110-годишнината на Желязната църква ще бъде отбелязана с концерт във Военния клуб на 8 септември, с изпълнения на ортодоксална и народна музика и празнична литургия, която ще бъде отслужена в храм-паметника “Свети Александър Невски”.
Филипа ТОДЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи