Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 22, 2008

В България няма сериозни нарушения на религиозната свобода

Култура и общество | 22.09.2008

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозната свобода в света се стига до извода, че в България няма големи нарушения. Подробностите от нашата кореспондентка във Вашингтон Соня Каникова.

Държавният департамент публикува годишния си доклад за религиозната свобода в края на миналата седмица, в навечерието на започващата сесия на Общото събрание на ООН. На 800 страници докладът описва проявите на религиозна нетърпимост през последната година в 198 държави. Сред тях осем държави са определени като нарушителки на религиозните права. Най-големи нарушения според доклада са извършили Северна Корея, Иран и Еритрея. Критикувана е близката съюзничка на САЩ - Саудитска Арабия. Узбекистан, Судан и Китай остават сред осемте тежки нарушители, които потенциално могат да бъдат наказани със спиране на американската помощ.

На пресконференция държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс изрази загриженост, че Организация Ислямска конференция се опитва да прокара през ООН

резолюции, забраняващи поругаването на исляма

Кондолиза Райс: „Ние приветстваме всяка възможност да работим върху нови инициативи, които уважават човешките права и насърчават религиозната толерантност. Но сме разтревожени от усилията да се прокарат идеи, които вместо да защитават религиозните практики и да насърчават толерантността, се опитват да ограничават свободата на словото. Това може да подкопае стандартите на международната религиозна свобода.”Мормоните твърдят, че в България дейността им е била ограничаванаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Мормоните твърдят, че в България дейността им е била ограничавана

Статутът на България

в новия доклад не е по-различен от миналата година. Правото на вероизповедание е добре защитено от националната конституция, се казва в доклада. В България освен българската православна църква са регистрирани 96 религиозни групи.

Най-много проблеми са имали по-новите за България секти като Свидетелите на Йехова и мормоните. От тях са регистрирани оплаквания, че дейността им е била ограничавана. И двете секти са привлекли неблагоприятни медийни коментари.

Оплаквания е имало и от протестантски мисионери. Те се сблъскали с ограничения, когато се опитвали да проповядват в райони с предимно турско население, изповядващо исляма.

За втори път в американския годишен доклад е цитиран проблемът с носенето на забрадки от мюсюлмански девойки в училищата. Проблеми е имало в училища в Девин и Смолян, където е имало оплаквания, че на ученичките се забранявало забраждането.

От всички политически партии само „Атака” е спомената в доклада заради религиозна нетърпимост. Вестникът на партията е публикувал антисемитски материали, а партията като цяло е провела кампания да се заглушат говорителите на главната джамия в София. 85 процента от българите са източноправославниBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 85 процента от българите са източноправославни

Съотношението на вероизповеданията в България

според този доклад е следното: от 7.6 милиона души население 85% са източноправославни. Следващата най-голяма група са мюсюлманите - 13%. Останалите са католици, протестанти, евреи и други. Сред мюсюлманите около 750 хиляди са сунити, 50 хиляди са шиити. Евреите са само 3500, протестантите – около 50 хиляди. Около 100 хиляди граждани на България практикуват нетрадиционни форми на религия. 40% от тях са роми.

В доклада се споменава, че данните за религиозните групи, публикувани от различни институции, се различават – например, че мюсюлманите може би са 1 милион, а протестантите – 150 хиляди.

40% от населението на страната е без конкретна религиозна принадлежност. Само 50% от българите участват редовно в някаква форма на религиозна служба. Но 90% от около 70-те хиляди католици посещават редовно църква.

Соня Каникова, Вашингтон

Дойче веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи